Klasszikus

Kitüntetések március 15-e alkalmából

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Megalapításakor, 1948-ban 114-en vehettek át Kossuth-díjat: volt köztük színművész, zeneszerző, tudós, cérnagyári befűző és kábelmester is. Fél évszázaddal később, az ötvenedik évfordulón 16 Kossuth-díjat, 23 Széchenyi-díjat ítéltek oda a művészeti, illetve a tudományos élet kiválóságainak. A két időpont között nem csak az elismerés maga, hanem a díjazottak kiválasztásának módja is megváltozott. A korábbi augusztus 20. helyett az átadás időpontja visszakerült március 15-re.

A kormány az 1990/XII. törvény alapján 1996 októberében hozta meg az adományozás módját megszabó határozatát. Eszerint a javaslatok elbírálása és az ajánlatok megtétele a 25 tagú Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság feladata, amelynek elnöke a miniszterelnök, alelnöke a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. A díjak adományozására bárki tehet javaslatot, de ötletével az ajánlásra jogosultakhoz kell fordulnia. A kormány tagjainak, az országos köztestületeknek, a korábbi díjazottaknak, valamint tudományos és művészeti szervezetek elnökségeinek minden év november 30-ig írásban kell benyújtaniuk javaslataikat a bizottságnak. A bizottság ajánlásait a kormánynak továbbítja: a javasolt személyekről a miniszterek tanácsa dönt, majd a listát a köztársasági elnök elé terjeszti.

Az idei évben március 15-e alkalmából Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át a kitüntetéseket az Országház kupolacsarnokában. A művészeti és tudományos élet kimagasló teljesítményt nyújtó személyiségei között a zene és a tánc művészeti ágakban Kossuth-díjat kapott Bogányi Gergely Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Lehoczky Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas színművésze, Popova Aleszja, a Magyar Állami Operaház Harangozó Gyula-díjas balettművésze, Rost Andrea Liszt Ferenc-díjas operaénekes; megosztott Kossuth-díjat kapott az Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán és Váczi Zoltán „az ősi népzenétől korunk legérdekesebb törekvéseinek eszköztáráig szinte mindent felölelő, világszerte nagysikerű művészetük elismeréseként.”

Széchenyi-díjat kapott: Dr. Dobszay László, a zenetudomány kandidátusa, Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, az MTA Zenetudományi Intézete osztályvezetője „a magyar és a nemzetközi zenetudomány és zenei praxis mindennapi alkalmazásában végzett eredeti és kimagasló munkásságáért, zeneelméleti, pedagógiai iskolateremtő tevékenységéért.”
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést kapta Seregi László, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas vezető koreográfusa, Kiváló Művésze több évtizedes munkássága, művészi életútja elismeréseként.

Állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át a nemzeti ünnep alkalmából Hiller István kulturális miniszter szombaton a budapesti Iparművészeti Múzeumban. Ez alkalomból a díjazottak között volt dr. Miklós Tibor író, rendező, a Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. művészeti vezetője, Kiss András Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Máté Ottilia dalénekesnő, Serfőző Sándor, a Magyar Állami Népi Együttes nyugalmazott igazgatója, dr. Ambrus Zoltánné, a Filharmónia Kelet-Magyarország Koncertszervező és Rendező Kht. Békés megyei iroda szervezője, Mága Zoltán hegedűművész, Páyer András előadóművész, zeneszerző, Rotter Oszkárné Fajth Blanka, a Magyar Állami Operaház balettmestere, özv. Sinkó Károlyné hegedűművész, Szöllősi József, a szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmestere, Vermes Mária, a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűművész-tanára, Baunoch Miklósné, a Nemzeti Táncszínház művészeti titkára, Berki Tibor hegedűművész, Boronkay Ferencné, a Filharmónia Kelet-Magyarország Koncertszervező és Rendező Kht. irodavezetője, Hencsey Róbertné, a Magyar Állami Operaház balettmestere, ifj. Kállai Kis Ernő hegedűművész, Makovínyi Tibor, a Honvéd Együttes tánckarvezető, táncos szólistája, Horváth Gizella, a Győri Balett magántáncosa, Lázár György, a Magyar Állami Operaház balettkorrepetitora és Tőzsér Istvánné, a Filharmónia Kelet-Magyarország Koncertszervező és Rendező Kht. gazdasági csoportvezetője.

Bánffy Miklós-díjban részesült Aranyos Károly, a Honvéd Együttes igazgatója, Geretovszky Lászlóné, a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ gazdasági igazgatója, Szalay Tamás Attila, a Nemzeti Táncszínház művészeti menedzsere. Erkel Ferenc-díjat kapott Bánkövi Gyula zeneszerző, Kocsák Tibor zeneszerző, zongoraművész és Malek Miklós zeneszerző.

A Harangozó Gyula-díjat idén Bajári Levente, a Magyar Állami Operaház Nemzeti Balett címzetes magántáncosa, Cserpák Szabina, a Győri Balett balettművésze, Fitos Dezső, a Budapest Táncegyüttes táncos szólistája, Fülöpné Bakos Gabriella, a Magyar Állami Népi Együttes néptáncművésze, Kéglné Krausz Alíz, a Bozsik Yvette Társulat táncművésze, dr. Popik Ervinné Boros Erzsébet, a Magyar Táncművészeti Főiskola Klasszikus Balett Tanszék főiskolai docense és Szent-Ivány Kinga, a Közép-európai Táncszínház táncművésze vehette át.

Liszt Ferenc-díjjal tünteték ki Déri György gordonkaművészt, Eötvös József gitárművészt, Fried Péter magánénekest, González Mónika magánénekest, Hollerung Gábort, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar zeneigazgatóját, a Honvéd Együttes karnagyát, Kovács István magánénekest, Thész Gabriella karnagyot és Veér István klarinétművészt. A Szabolcsi Bence-díjat Eckhardt Mária zenetörténész, karnagy, Sulyok Imre zeneszerző, orgonaművész és Mező Imre zeneszerző, zenetudós (megosztva) vehette át.

A Nemzeti Színházban került sor hétfő este a Magyar Köztársaság Kiváló Művész, Érdemes Művész és Babérkoszorús Író díjak átadására. A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze elismerést kapta dr. Baross Gábor Érdemes Művész, Liszt Ferenc-díjas karnagy és Kerényi Miklós Gábor Erkel Ferenc-díjas rendező. Érdemes Művész kitüntetésben részesült Medveczky Ilona táncművész, Ladányi Andrea Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, Fokanov Anatolij operaénekes-magánénekes, valamint Harangozó Gyula balettigazgató.

Március 15-e alkalmából átadták a MUOSZ elismeréseit, sor került a Pulitzer Emlékdíjak átadására, valamint a Szabad Sajtó díjasok elismerésére is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.