Klasszikus

Kitüntetések március 15-e alkalmából

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Megalapításakor, 1948-ban 114-en vehettek át Kossuth-díjat: volt köztük színművész, zeneszerző, tudós, cérnagyári befűző és kábelmester is. Fél évszázaddal később, az ötvenedik évfordulón 16 Kossuth-díjat, 23 Széchenyi-díjat ítéltek oda a művészeti, illetve a tudományos élet kiválóságainak. A két időpont között nem csak az elismerés maga, hanem a díjazottak kiválasztásának módja is megváltozott. A korábbi augusztus 20. helyett az átadás időpontja visszakerült március 15-re.

A kormány az 1990/XII. törvény alapján 1996 októberében hozta meg az adományozás módját megszabó határozatát. Eszerint a javaslatok elbírálása és az ajánlatok megtétele a 25 tagú Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság feladata, amelynek elnöke a miniszterelnök, alelnöke a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. A díjak adományozására bárki tehet javaslatot, de ötletével az ajánlásra jogosultakhoz kell fordulnia. A kormány tagjainak, az országos köztestületeknek, a korábbi díjazottaknak, valamint tudományos és művészeti szervezetek elnökségeinek minden év november 30-ig írásban kell benyújtaniuk javaslataikat a bizottságnak. A bizottság ajánlásait a kormánynak továbbítja: a javasolt személyekről a miniszterek tanácsa dönt, majd a listát a köztársasági elnök elé terjeszti.

Az idei évben március 15-e alkalmából Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át a kitüntetéseket az Országház kupolacsarnokában. A művészeti és tudományos élet kimagasló teljesítményt nyújtó személyiségei között a zene és a tánc művészeti ágakban Kossuth-díjat kapott Bogányi Gergely Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Lehoczky Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas színművésze, Popova Aleszja, a Magyar Állami Operaház Harangozó Gyula-díjas balettművésze, Rost Andrea Liszt Ferenc-díjas operaénekes; megosztott Kossuth-díjat kapott az Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán és Váczi Zoltán „az ősi népzenétől korunk legérdekesebb törekvéseinek eszköztáráig szinte mindent felölelő, világszerte nagysikerű művészetük elismeréseként.”

Széchenyi-díjat kapott: Dr. Dobszay László, a zenetudomány kandidátusa, Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, az MTA Zenetudományi Intézete osztályvezetője „a magyar és a nemzetközi zenetudomány és zenei praxis mindennapi alkalmazásában végzett eredeti és kimagasló munkásságáért, zeneelméleti, pedagógiai iskolateremtő tevékenységéért.”
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést kapta Seregi László, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas vezető koreográfusa, Kiváló Művésze több évtizedes munkássága, művészi életútja elismeréseként.

Állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át a nemzeti ünnep alkalmából Hiller István kulturális miniszter szombaton a budapesti Iparművészeti Múzeumban. Ez alkalomból a díjazottak között volt dr. Miklós Tibor író, rendező, a Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. művészeti vezetője, Kiss András Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Máté Ottilia dalénekesnő, Serfőző Sándor, a Magyar Állami Népi Együttes nyugalmazott igazgatója, dr. Ambrus Zoltánné, a Filharmónia Kelet-Magyarország Koncertszervező és Rendező Kht. Békés megyei iroda szervezője, Mága Zoltán hegedűművész, Páyer András előadóművész, zeneszerző, Rotter Oszkárné Fajth Blanka, a Magyar Állami Operaház balettmestere, özv. Sinkó Károlyné hegedűművész, Szöllősi József, a szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmestere, Vermes Mária, a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűművész-tanára, Baunoch Miklósné, a Nemzeti Táncszínház művészeti titkára, Berki Tibor hegedűművész, Boronkay Ferencné, a Filharmónia Kelet-Magyarország Koncertszervező és Rendező Kht. irodavezetője, Hencsey Róbertné, a Magyar Állami Operaház balettmestere, ifj. Kállai Kis Ernő hegedűművész, Makovínyi Tibor, a Honvéd Együttes tánckarvezető, táncos szólistája, Horváth Gizella, a Győri Balett magántáncosa, Lázár György, a Magyar Állami Operaház balettkorrepetitora és Tőzsér Istvánné, a Filharmónia Kelet-Magyarország Koncertszervező és Rendező Kht. gazdasági csoportvezetője.

Bánffy Miklós-díjban részesült Aranyos Károly, a Honvéd Együttes igazgatója, Geretovszky Lászlóné, a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ gazdasági igazgatója, Szalay Tamás Attila, a Nemzeti Táncszínház művészeti menedzsere. Erkel Ferenc-díjat kapott Bánkövi Gyula zeneszerző, Kocsák Tibor zeneszerző, zongoraművész és Malek Miklós zeneszerző.

A Harangozó Gyula-díjat idén Bajári Levente, a Magyar Állami Operaház Nemzeti Balett címzetes magántáncosa, Cserpák Szabina, a Győri Balett balettművésze, Fitos Dezső, a Budapest Táncegyüttes táncos szólistája, Fülöpné Bakos Gabriella, a Magyar Állami Népi Együttes néptáncművésze, Kéglné Krausz Alíz, a Bozsik Yvette Társulat táncművésze, dr. Popik Ervinné Boros Erzsébet, a Magyar Táncművészeti Főiskola Klasszikus Balett Tanszék főiskolai docense és Szent-Ivány Kinga, a Közép-európai Táncszínház táncművésze vehette át.

Liszt Ferenc-díjjal tünteték ki Déri György gordonkaművészt, Eötvös József gitárművészt, Fried Péter magánénekest, González Mónika magánénekest, Hollerung Gábort, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar zeneigazgatóját, a Honvéd Együttes karnagyát, Kovács István magánénekest, Thész Gabriella karnagyot és Veér István klarinétművészt. A Szabolcsi Bence-díjat Eckhardt Mária zenetörténész, karnagy, Sulyok Imre zeneszerző, orgonaművész és Mező Imre zeneszerző, zenetudós (megosztva) vehette át.

A Nemzeti Színházban került sor hétfő este a Magyar Köztársaság Kiváló Művész, Érdemes Művész és Babérkoszorús Író díjak átadására. A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze elismerést kapta dr. Baross Gábor Érdemes Művész, Liszt Ferenc-díjas karnagy és Kerényi Miklós Gábor Erkel Ferenc-díjas rendező. Érdemes Művész kitüntetésben részesült Medveczky Ilona táncművész, Ladányi Andrea Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, Fokanov Anatolij operaénekes-magánénekes, valamint Harangozó Gyula balettigazgató.

Március 15-e alkalmából átadták a MUOSZ elismeréseit, sor került a Pulitzer Emlékdíjak átadására, valamint a Szabad Sajtó díjasok elismerésére is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.