Klasszikus

Kitüntetést kapott Rév Lívia

2008.07.14. 00:00
Ajánlom
Rév Lívia Párizsban élő zongoraművésznő július 14-e alkalmából megkapta a Francia Becsületrend kitüntetést, amely a legmagasabb elismerés Franciaországban. A formális lovaggá ütési ceremónát, amelyen Nicolas Sarkozy fogja átadni az érdemrendet, egy későbbi időpontban tartják meg.

Rév Lívia 1947 óta él Párizsban, világszerte elismert zongorista, aki Weiner Leótól és Varró Margittól kapta az útravalót. A BBC 1988-ban, a Francia Rádió 2008-ban rendezett anonym versenyén nyerte el a "Minden idők legjobb Chopin Nocturn játékosa" címet. Az ezeket a műveket tartalmazó CD-jével Arthur Rubinsteint, Maurizio Pollinit és más neves művészeket megelőzve.

A 92 éves művésznő máig aktív, koncertezik, legutóbb júniusban Tamásiban, az ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi zongora mesterkurzusnak volt vendégprofesszora, szeptember 8-tól 15-ig pedig Párizsban tart kurzust fiatal tehetségeknek. Ennek nyitóeseménye az ő koncertje lesz a Magyar Intézetben, ahol magyar szerzők műveit fogja tolmácsolni. Magyarországi koncertjein a francia zenét tartja fontosnak bemutatni: emlékezetes a 2005-ben, a Földvári Napok Művészetek Palotája-beli vendégjátéka keretében adott nagysikerű Debussy-estje, amelyen a zeneszerző műveinek újszerű megközelítése aratott átütő sikert.

Honlapja tartalmazza az MTV archivum által hozzáférhetővé tett, Mácsai János és Pálos György által róla készített gyönyörű portréfilmet.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.