Klasszikus

Kitüntetést kapott Rév Lívia

2008.07.14. 00:00
Ajánlom
Rév Lívia Párizsban élő zongoraművésznő július 14-e alkalmából megkapta a Francia Becsületrend kitüntetést, amely a legmagasabb elismerés Franciaországban. A formális lovaggá ütési ceremónát, amelyen Nicolas Sarkozy fogja átadni az érdemrendet, egy későbbi időpontban tartják meg.

Rév Lívia 1947 óta él Párizsban, világszerte elismert zongorista, aki Weiner Leótól és Varró Margittól kapta az útravalót. A BBC 1988-ban, a Francia Rádió 2008-ban rendezett anonym versenyén nyerte el a "Minden idők legjobb Chopin Nocturn játékosa" címet. Az ezeket a műveket tartalmazó CD-jével Arthur Rubinsteint, Maurizio Pollinit és más neves művészeket megelőzve.

A 92 éves művésznő máig aktív, koncertezik, legutóbb júniusban Tamásiban, az ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi zongora mesterkurzusnak volt vendégprofesszora, szeptember 8-tól 15-ig pedig Párizsban tart kurzust fiatal tehetségeknek. Ennek nyitóeseménye az ő koncertje lesz a Magyar Intézetben, ahol magyar szerzők műveit fogja tolmácsolni. Magyarországi koncertjein a francia zenét tartja fontosnak bemutatni: emlékezetes a 2005-ben, a Földvári Napok Művészetek Palotája-beli vendégjátéka keretében adott nagysikerű Debussy-estje, amelyen a zeneszerző műveinek újszerű megközelítése aratott átütő sikert.

Honlapja tartalmazza az MTV archivum által hozzáférhetővé tett, Mácsai János és Pálos György által róla készített gyönyörű portréfilmet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.