Klasszikus

Kitüntetettek

2008.08.21. 00:00
Ajánlom
Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előterjesztésére – augusztus 20-a, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kitüntetéseket adott át tegnap a Parlamentben.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vehette át többek között Kincses Veronika, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas operaénekese, Érdemes Művésze, az operairodalom szoprán szerepeinek világszerte elismert tolmácsolásáért, több évtizedes előadóművészi pályafutásáért; Lukács Ervin, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere, Kiváló Művész, világszerte elismert öt évtizedes karmesteri tevékenysége, művészetoktatói munkája, művészi életútja elismeréseként; Miller Lajos, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas operaénekese, közel négy évtizedes, nemzetközileg is nagyra becsült alakításaiért, lírai bariton szerepek emlékezetes megformálásáért, és Tordy Géza Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Budapesti Kamaraszínház Kht. főrendezője, Kiváló Művész, sokoldalú művészi munkásságáért, színpadi és televíziós szerepekben nyújtott felejthetetlen alakításaiért, rendezéseiért.

Hiller István is, az oktatási és kulturális miniszter államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kormánykitüntetéseket, közgyűjteményi, közművelődési és oktatási díjakat, valamint miniszteri elismeréseket adott át az Iparművészeti Múzeumban, Dr. Sólyom László a Magyar Köztársaság Elnöke megbízásából.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Papp Márta zenetörténész, a Magyar Rádió Zenei Ismeretterjesztő Szerkesztőség vezetője, Znamenák István Jászai Mari-díjas színművész, Kaposvári Csiky Gergely Színház, az évad végén leköszönt igazgató-főrendezője, Zsadon Andrea, a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas színművész.

Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet kapott Faludi Judit, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar csellóművésze, Herencsár Viktória cimbalomművész, Kanyó András, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola tanszakvezető főtanácsos fuvolatanára, Popa Péter hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara nyugalmazott szólamvezetője, Szabó Sándor hegedű- és gitárművész.

Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehette át Dúlfalvy Éva, az ELTE Egyetemi Koncertzenekar koncertmestere, Gold Bea, az Artus Kortárs Művészeti Egyesület rendező munkatársa, táncművész, Gombosi László, a Pécsi Balett táncművésze, Hartyányi Mária, a nagykőrösi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola zongoratanára, Háray Ferencné nyugalmazott énektanár, karvezető, Dr. Kovácsné Gábeli Anikó, az ELTE Bartók Béla Énekkar tagja, Lengyel Szabolcs, a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. Honvéd Táncház tánckar-vezetője, Majoros István, a Miskolci Nemzeti Színház balettmestere, koreográfusa, rendező.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megbízásából Dr. Hiller István miniszter a Népművészet Mestere-díj kormánykitüntetést adta át Antal Zoltán gyimesi prímás, hagyományőrzőnek, Ekr Péterné Simon Mária népdal és ballada énekesnek, Streer Tamás néptáncos, hagyományőrzőnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.