Klasszikus

Kitüntetettek

2008.08.21. 00:00
Ajánlom
Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előterjesztésére – augusztus 20-a, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kitüntetéseket adott át tegnap a Parlamentben.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vehette át többek között Kincses Veronika, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas operaénekese, Érdemes Művésze, az operairodalom szoprán szerepeinek világszerte elismert tolmácsolásáért, több évtizedes előadóművészi pályafutásáért; Lukács Ervin, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere, Kiváló Művész, világszerte elismert öt évtizedes karmesteri tevékenysége, művészetoktatói munkája, művészi életútja elismeréseként; Miller Lajos, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas operaénekese, közel négy évtizedes, nemzetközileg is nagyra becsült alakításaiért, lírai bariton szerepek emlékezetes megformálásáért, és Tordy Géza Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Budapesti Kamaraszínház Kht. főrendezője, Kiváló Művész, sokoldalú művészi munkásságáért, színpadi és televíziós szerepekben nyújtott felejthetetlen alakításaiért, rendezéseiért.

Hiller István is, az oktatási és kulturális miniszter államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kormánykitüntetéseket, közgyűjteményi, közművelődési és oktatási díjakat, valamint miniszteri elismeréseket adott át az Iparművészeti Múzeumban, Dr. Sólyom László a Magyar Köztársaság Elnöke megbízásából.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Papp Márta zenetörténész, a Magyar Rádió Zenei Ismeretterjesztő Szerkesztőség vezetője, Znamenák István Jászai Mari-díjas színművész, Kaposvári Csiky Gergely Színház, az évad végén leköszönt igazgató-főrendezője, Zsadon Andrea, a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas színművész.

Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet kapott Faludi Judit, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar csellóművésze, Herencsár Viktória cimbalomművész, Kanyó András, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola tanszakvezető főtanácsos fuvolatanára, Popa Péter hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara nyugalmazott szólamvezetője, Szabó Sándor hegedű- és gitárművész.

Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehette át Dúlfalvy Éva, az ELTE Egyetemi Koncertzenekar koncertmestere, Gold Bea, az Artus Kortárs Művészeti Egyesület rendező munkatársa, táncművész, Gombosi László, a Pécsi Balett táncművésze, Hartyányi Mária, a nagykőrösi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola zongoratanára, Háray Ferencné nyugalmazott énektanár, karvezető, Dr. Kovácsné Gábeli Anikó, az ELTE Bartók Béla Énekkar tagja, Lengyel Szabolcs, a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. Honvéd Táncház tánckar-vezetője, Majoros István, a Miskolci Nemzeti Színház balettmestere, koreográfusa, rendező.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megbízásából Dr. Hiller István miniszter a Népművészet Mestere-díj kormánykitüntetést adta át Antal Zoltán gyimesi prímás, hagyományőrzőnek, Ekr Péterné Simon Mária népdal és ballada énekesnek, Streer Tamás néptáncos, hagyományőrzőnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.