Klasszikus

Kiürítette az örökös a Bartók Béla Emlékházat

2021.04.28. 17:50
Ajánlom
A világhírű zeneszerző utolsó budapesti lakhelyén kialakított emlékházból tarthatatlan állapotokra hivatkozva szállította el a jogutód Bartók Béla bútorait és személyes tárgyait – számolt be róla az Index.
bartokbela2-170201.jpg

Bartók Béla Emlékház (Fotó/Forrás: Bartók Béla Emlékház)

A Bartók Béla Emlékház, Bartók Béla utolsó budapesti lakhelye a II. kerület zöldövezetében, a Csalán út 29. szám alatt található. A zeneszerző egykori otthonában létrehozott múzeum és koncerthelyszín, amely évek óta elsősorban az életművével foglalkozó koncertek, ismeretterjesztő előadások, filmvetítések és múzeumpedagógiai rendezvények helyszíne.

Néhány nappal Bartók Béla születésének 140. évfordulóját követően Vásárhelyi Gábor, a zeneszerző jogörököse úgy döntött, hogy a hagyaték védelme érdekében visszaveszi a letétből Bartók Béla bútorait és személyes tárgyait, és elszállítja azokat az emlékházból.

Döntését a Bartók Béla Emlékházban uralkodó állapotokkal indokolta, amely meglátása szerint a tárgyak biztonságát veszélyeztette. A lap úgy tudja, a kritizált körülményekről az örökös az elmúlt majd fél évben írásban tájékoztatta az emlékház vezetőjét, és a levelezést a fenntartónak, a Fővárosi Önkormányzat illetékes főosztályvezetőjének is megküldte, de onnan nem kapott választ.

Így véleménye szerint nem volt más választása, mint hogy egy biztonságos raktárba szállíttassa a hagyatékot.

Az Index megszólaltatta az ügyben Farkas Zoltánt, az emlékház igazgatóját, aki szerint elhamarkodott lépés volt a letéti tárgyak visszavétele. Állítása szerint a fenntartó, illetve a ház gazdasági ügyeit intéző Budapesti Történeti Múzeum megtette az állagmegóvó lépéseket, csak nem abban a tempóban, ahogy azt az örökös elvárhatónak tartotta.

Farkas Zoltán azt gyanítja, a letéti tárgyak visszavételének valódi oka az volt, hogy az örökös nem ért egyet az intézmény saját jövőképével és a kiállítás fejlesztésével. Az emlékházban épp a mai napon tett látogatást a fenntartó részéről Gy. Németh Erzsébet kulturális főpolgármester-helyettes, akivel azt a döntést hozta meg az emlékház vezetése, hogy amennyiben nincs lehetőség a hagyaték kiállítására, akkor is egy modern, a világhíres zeneszerző művészetét bemutató kiállítást kell abban létrehozni. Addig is a hangsúly a múzeumi részről a hangversenyekre, koncertekre tevődik át.

(forrás: Index)

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Kapcsolódó

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Habár fiatalon még nemzetközi zongoraversenyre is nevezett, magát mindig zeneszerzőnek tartotta Bartók Béla. Milyen viszonyban volt a zongorával? Vajon mi volt sokat dicsért játékmódjának lényege? Erre próbálunk választ találni a művész születésének 140. évfordulóján.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.