Klasszikus

Kiürítette az örökös a Bartók Béla Emlékházat

2021.04.28. 17:50
Ajánlom
A világhírű zeneszerző utolsó budapesti lakhelyén kialakított emlékházból tarthatatlan állapotokra hivatkozva szállította el a jogutód Bartók Béla bútorait és személyes tárgyait – számolt be róla az Index.
bartokbela2-170201.jpg

Bartók Béla Emlékház (Fotó/Forrás: Bartók Béla Emlékház)

A Bartók Béla Emlékház, Bartók Béla utolsó budapesti lakhelye a II. kerület zöldövezetében, a Csalán út 29. szám alatt található. A zeneszerző egykori otthonában létrehozott múzeum és koncerthelyszín, amely évek óta elsősorban az életművével foglalkozó koncertek, ismeretterjesztő előadások, filmvetítések és múzeumpedagógiai rendezvények helyszíne.

Néhány nappal Bartók Béla születésének 140. évfordulóját követően Vásárhelyi Gábor, a zeneszerző jogörököse úgy döntött, hogy a hagyaték védelme érdekében visszaveszi a letétből Bartók Béla bútorait és személyes tárgyait, és elszállítja azokat az emlékházból.

Döntését a Bartók Béla Emlékházban uralkodó állapotokkal indokolta, amely meglátása szerint a tárgyak biztonságát veszélyeztette. A lap úgy tudja, a kritizált körülményekről az örökös az elmúlt majd fél évben írásban tájékoztatta az emlékház vezetőjét, és a levelezést a fenntartónak, a Fővárosi Önkormányzat illetékes főosztályvezetőjének is megküldte, de onnan nem kapott választ.

Így véleménye szerint nem volt más választása, mint hogy egy biztonságos raktárba szállíttassa a hagyatékot.

Az Index megszólaltatta az ügyben Farkas Zoltánt, az emlékház igazgatóját, aki szerint elhamarkodott lépés volt a letéti tárgyak visszavétele. Állítása szerint a fenntartó, illetve a ház gazdasági ügyeit intéző Budapesti Történeti Múzeum megtette az állagmegóvó lépéseket, csak nem abban a tempóban, ahogy azt az örökös elvárhatónak tartotta.

Farkas Zoltán azt gyanítja, a letéti tárgyak visszavételének valódi oka az volt, hogy az örökös nem ért egyet az intézmény saját jövőképével és a kiállítás fejlesztésével. Az emlékházban épp a mai napon tett látogatást a fenntartó részéről Gy. Németh Erzsébet kulturális főpolgármester-helyettes, akivel azt a döntést hozta meg az emlékház vezetése, hogy amennyiben nincs lehetőség a hagyaték kiállítására, akkor is egy modern, a világhíres zeneszerző művészetét bemutató kiállítást kell abban létrehozni. Addig is a hangsúly a múzeumi részről a hangversenyekre, koncertekre tevődik át.

(forrás: Index)

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Kapcsolódó

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Habár fiatalon még nemzetközi zongoraversenyre is nevezett, magát mindig zeneszerzőnek tartotta Bartók Béla. Milyen viszonyban volt a zongorával? Vajon mi volt sokat dicsért játékmódjának lényege? Erre próbálunk választ találni a művész születésének évfordulóján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Színház

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.