Klasszikus

Kiürítette az örökös a Bartók Béla Emlékházat

2021.04.28. 17:50
Ajánlom
A világhírű zeneszerző utolsó budapesti lakhelyén kialakított emlékházból tarthatatlan állapotokra hivatkozva szállította el a jogutód Bartók Béla bútorait és személyes tárgyait – számolt be róla az Index.
bartokbela2-170201.jpg

Bartók Béla Emlékház (Fotó/Forrás: Bartók Béla Emlékház)

A Bartók Béla Emlékház, Bartók Béla utolsó budapesti lakhelye a II. kerület zöldövezetében, a Csalán út 29. szám alatt található. A zeneszerző egykori otthonában létrehozott múzeum és koncerthelyszín, amely évek óta elsősorban az életművével foglalkozó koncertek, ismeretterjesztő előadások, filmvetítések és múzeumpedagógiai rendezvények helyszíne.

Néhány nappal Bartók Béla születésének 140. évfordulóját követően Vásárhelyi Gábor, a zeneszerző jogörököse úgy döntött, hogy a hagyaték védelme érdekében visszaveszi a letétből Bartók Béla bútorait és személyes tárgyait, és elszállítja azokat az emlékházból.

Döntését a Bartók Béla Emlékházban uralkodó állapotokkal indokolta, amely meglátása szerint a tárgyak biztonságát veszélyeztette. A lap úgy tudja, a kritizált körülményekről az örökös az elmúlt majd fél évben írásban tájékoztatta az emlékház vezetőjét, és a levelezést a fenntartónak, a Fővárosi Önkormányzat illetékes főosztályvezetőjének is megküldte, de onnan nem kapott választ.

Így véleménye szerint nem volt más választása, mint hogy egy biztonságos raktárba szállíttassa a hagyatékot.

Az Index megszólaltatta az ügyben Farkas Zoltánt, az emlékház igazgatóját, aki szerint elhamarkodott lépés volt a letéti tárgyak visszavétele. Állítása szerint a fenntartó, illetve a ház gazdasági ügyeit intéző Budapesti Történeti Múzeum megtette az állagmegóvó lépéseket, csak nem abban a tempóban, ahogy azt az örökös elvárhatónak tartotta.

Farkas Zoltán azt gyanítja, a letéti tárgyak visszavételének valódi oka az volt, hogy az örökös nem ért egyet az intézmény saját jövőképével és a kiállítás fejlesztésével. Az emlékházban épp a mai napon tett látogatást a fenntartó részéről Gy. Németh Erzsébet kulturális főpolgármester-helyettes, akivel azt a döntést hozta meg az emlékház vezetése, hogy amennyiben nincs lehetőség a hagyaték kiállítására, akkor is egy modern, a világhíres zeneszerző művészetét bemutató kiállítást kell abban létrehozni. Addig is a hangsúly a múzeumi részről a hangversenyekre, koncertekre tevődik át.

(forrás: Index)

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Kapcsolódó

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Habár fiatalon még nemzetközi zongoraversenyre is nevezett, magát mindig zeneszerzőnek tartotta Bartók Béla. Milyen viszonyban volt a zongorával? Vajon mi volt sokat dicsért játékmódjának lényege? Erre próbálunk választ találni a művész születésének 140. évfordulóján.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.