Klasszikus

Kiürítette az örökös a Bartók Béla Emlékházat

2021.04.28. 17:50
Ajánlom
A világhírű zeneszerző utolsó budapesti lakhelyén kialakított emlékházból tarthatatlan állapotokra hivatkozva szállította el a jogutód Bartók Béla bútorait és személyes tárgyait – számolt be róla az Index.
bartokbela2-170201.jpg

Bartók Béla Emlékház (Fotó/Forrás: Bartók Béla Emlékház)

A Bartók Béla Emlékház, Bartók Béla utolsó budapesti lakhelye a II. kerület zöldövezetében, a Csalán út 29. szám alatt található. A zeneszerző egykori otthonában létrehozott múzeum és koncerthelyszín, amely évek óta elsősorban az életművével foglalkozó koncertek, ismeretterjesztő előadások, filmvetítések és múzeumpedagógiai rendezvények helyszíne.

Néhány nappal Bartók Béla születésének 140. évfordulóját követően Vásárhelyi Gábor, a zeneszerző jogörököse úgy döntött, hogy a hagyaték védelme érdekében visszaveszi a letétből Bartók Béla bútorait és személyes tárgyait, és elszállítja azokat az emlékházból.

Döntését a Bartók Béla Emlékházban uralkodó állapotokkal indokolta, amely meglátása szerint a tárgyak biztonságát veszélyeztette. A lap úgy tudja, a kritizált körülményekről az örökös az elmúlt majd fél évben írásban tájékoztatta az emlékház vezetőjét, és a levelezést a fenntartónak, a Fővárosi Önkormányzat illetékes főosztályvezetőjének is megküldte, de onnan nem kapott választ.

Így véleménye szerint nem volt más választása, mint hogy egy biztonságos raktárba szállíttassa a hagyatékot.

Az Index megszólaltatta az ügyben Farkas Zoltánt, az emlékház igazgatóját, aki szerint elhamarkodott lépés volt a letéti tárgyak visszavétele. Állítása szerint a fenntartó, illetve a ház gazdasági ügyeit intéző Budapesti Történeti Múzeum megtette az állagmegóvó lépéseket, csak nem abban a tempóban, ahogy azt az örökös elvárhatónak tartotta.

Farkas Zoltán azt gyanítja, a letéti tárgyak visszavételének valódi oka az volt, hogy az örökös nem ért egyet az intézmény saját jövőképével és a kiállítás fejlesztésével. Az emlékházban épp a mai napon tett látogatást a fenntartó részéről Gy. Németh Erzsébet kulturális főpolgármester-helyettes, akivel azt a döntést hozta meg az emlékház vezetése, hogy amennyiben nincs lehetőség a hagyaték kiállítására, akkor is egy modern, a világhíres zeneszerző művészetét bemutató kiállítást kell abban létrehozni. Addig is a hangsúly a múzeumi részről a hangversenyekre, koncertekre tevődik át.

(forrás: Index)

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Kapcsolódó

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Habár fiatalon még nemzetközi zongoraversenyre is nevezett, magát mindig zeneszerzőnek tartotta Bartók Béla. Milyen viszonyban volt a zongorával? Vajon mi volt sokat dicsért játékmódjának lényege? Erre próbálunk választ találni a művész születésének 140. évfordulóján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.