Klasszikus

Kivisz a hév

2004.08.05. 00:00
Ajánlom
Gyalog, HÉV-vel, busszal, hajóval, taxival, biciklivel, rollerrel, görkorcsolyával, és mondjuk, gördeszkával is megközelíthető a Sziget Fesztivál a Hajógyári-szigeten. Ami egyáltalán nem tanácsos: úszva és autóval menni. Az így közlekedőknek ugyanis a rend őreivel gyűlik meg a bajuk. (Parkolni gyakorlatilag nem lehet a Szentendrei út és a fesztivál környékén.)

A HÉV-vel a Filatori-gátig kell utazni, ehhez BKV-bérlet vagy vonaljegy tökéletesen elég. A megállótól már egy laza sétával bejutunk a helyszínre. A busz minden este tíztől reggel hatig fut, a jegy kétszáz forintba kerül. Az útvonal: Sziget - az Árpád híd budai hídfője - a Margit híd budai oldala - a Nyugati pályaudvar - az Oktogon - a Madách tér - majd vissza.

A fogyatékkal élőknek is problémamentes szórakozást szeretnének nyújtani a szervezők. A III. kerületi San Marco utcából, a Meosz-székház elől délután egy és éjfél között óránként indulnak vakoknak fenntartott buszok.

Akik megengedhetik maguknak, akár taxizhatnak is. Az idén újra a szokásosnál olcsóbban lehet utazni egy bizonyos társasággal (a cég autói és a tarifalista a parkolóban található). Csak ízelítő az árakból: a Szigetről az Örs vezér térig: 2800 forint, a Népligetig egy százassal több, a reptérre 4400, a Déli pályaudvarig 1900, a Nyugatiig 1900, a Keletiig 2200. Az Oktogonig 1900 forint (augusztus 7-8-án lezárják a Lánchidat, ezért a speciális tarifa ezeken a napokon nem érvényes az Oktogonhoz, továbbá a Bazilikához, az Erzsébet térhez, a Blahára, a Hősök terére, a Parlamenthez).

Hajó is indul mindennap délután kettő és hajnali egy óra között a Jászai Mari tér és a Sziget között. Egy-egy útért háromszáz forintot kell perkálni. Aki két keréken érkezne, a Pesti Est Színpad melletti tárolóban helyezheti el a kerékpárját - ingyen. Itt állítólag vállalnak kisebb javításokat is.

Nemcsak a biciklikre, a csomagokra és az értékekre szintén több helyen vigyáznak. A megőrzők helyéről az óriás térképeken és az ingyenes programfüzetből kaphatunk információt. Ha valakinek mégis elveszik valamije, akkor az információnál kérdezősködhet ingóságáról. Vagy ami még jobb, hívja a talált tárgyak vonalát. A 06-20/425-6066-os számot a fesztivál alatt éjjel és nappal lehet tárcsázni, utána pedig szeptember 15-ig munkanapokon, napközben délelőtt tíz és este hat között. Aki ragaszkodik a pakkjához, bérelhet biztonsági jeladót a bejáratnál vagy az infóban. A kütyü jelez a kijáratnál a biztonsági őrnek, ha illetéktelen akarja hazavinni a holmit, vagy ha a csomag gazdája elfelejtette kiszedni, és visszaváltani a kapunál.

De ne szaladjunk ennyire előre, beszéljünk kicsit a belépőkről. A hetijegy a kempingezési lehetőséget is magában foglalja. Elővételben jóval olcsóbbak voltak a heti szalagok, de aki ma veszi meg, az is megspórol egy napijegynyit; 24 ezer forintot kell átadnia a pénztárosnak. A napijegy nem olcsó, négyezer forint, de ha belegondolunk abba, hogy ezért mi mindent kapunk, talán megengedőbbek lehetünk. A napi karszalagot megvásárolhatjuk bent, a városközpontban, kint, a bejáratnál, a K-hídnál, a hat pénztár bármelyikében, valamint a Nyugati pályaudvarnál, esetleg a Ferihegyi repülőtéren.

A látássérülteket - ha igénylik - bármelyik programra elkíséri egy fesztiválmunkatárs, mindezért egy fillért sem kell fizetni. Annyit kérnek a szervezők: legalább egy fél nappal korábban jelentkezzen a 06-70/527-4594-es számon az, aki kísérőt szeretne. Ezenkívül a rendezvény több pontján találhatók akadálymentes WC-k, a jeltolmácsokat a Civil Szigeten, a FONESZ sátrában és az Ability parkban keressék.

A külvilággal való kapcsolattartásra - a mobil mellett - kézenfekvő módszer az internet. Ezért sem kell fizetni - hogy kicsit hazabeszéljünk - például a Népszabadság földgömbjénél. (Aki regisztrálja magát, az bekerülhet a Népszabadság Sziget-különszámába, amelyet emlékül házhoz küldenek neki - ingyen).

Természetesen van egészségügyi bázis és gyógyszertár (a megszokhatatlan árakkal). A lélekambulancián találunk írt sajgó lelki sebeinkre, a prevenciós sátorban a kábítószer a téma.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!