Klasszikus

Kivisz a hév

Gyalog, HÉV-vel, busszal, hajóval, taxival, biciklivel, rollerrel, görkorcsolyával, és mondjuk, gördeszkával is megközelíthető a Sziget Fesztivál a Hajógyári-szigeten. Ami egyáltalán nem tanácsos: úszva és autóval menni. Az így közlekedőknek ugyanis a rend őreivel gyűlik meg a bajuk. (Parkolni gyakorlatilag nem lehet a Szentendrei út és a fesztivál környékén.)

A HÉV-vel a Filatori-gátig kell utazni, ehhez BKV-bérlet vagy vonaljegy tökéletesen elég. A megállótól már egy laza sétával bejutunk a helyszínre. A busz minden este tíztől reggel hatig fut, a jegy kétszáz forintba kerül. Az útvonal: Sziget - az Árpád híd budai hídfője - a Margit híd budai oldala - a Nyugati pályaudvar - az Oktogon - a Madách tér - majd vissza.

A fogyatékkal élőknek is problémamentes szórakozást szeretnének nyújtani a szervezők. A III. kerületi San Marco utcából, a Meosz-székház elől délután egy és éjfél között óránként indulnak vakoknak fenntartott buszok.

Akik megengedhetik maguknak, akár taxizhatnak is. Az idén újra a szokásosnál olcsóbban lehet utazni egy bizonyos társasággal (a cég autói és a tarifalista a parkolóban található). Csak ízelítő az árakból: a Szigetről az Örs vezér térig: 2800 forint, a Népligetig egy százassal több, a reptérre 4400, a Déli pályaudvarig 1900, a Nyugatiig 1900, a Keletiig 2200. Az Oktogonig 1900 forint (augusztus 7-8-án lezárják a Lánchidat, ezért a speciális tarifa ezeken a napokon nem érvényes az Oktogonhoz, továbbá a Bazilikához, az Erzsébet térhez, a Blahára, a Hősök terére, a Parlamenthez).

Hajó is indul mindennap délután kettő és hajnali egy óra között a Jászai Mari tér és a Sziget között. Egy-egy útért háromszáz forintot kell perkálni. Aki két keréken érkezne, a Pesti Est Színpad melletti tárolóban helyezheti el a kerékpárját - ingyen. Itt állítólag vállalnak kisebb javításokat is.

Nemcsak a biciklikre, a csomagokra és az értékekre szintén több helyen vigyáznak. A megőrzők helyéről az óriás térképeken és az ingyenes programfüzetből kaphatunk információt. Ha valakinek mégis elveszik valamije, akkor az információnál kérdezősködhet ingóságáról. Vagy ami még jobb, hívja a talált tárgyak vonalát. A 06-20/425-6066-os számot a fesztivál alatt éjjel és nappal lehet tárcsázni, utána pedig szeptember 15-ig munkanapokon, napközben délelőtt tíz és este hat között. Aki ragaszkodik a pakkjához, bérelhet biztonsági jeladót a bejáratnál vagy az infóban. A kütyü jelez a kijáratnál a biztonsági őrnek, ha illetéktelen akarja hazavinni a holmit, vagy ha a csomag gazdája elfelejtette kiszedni, és visszaváltani a kapunál.

De ne szaladjunk ennyire előre, beszéljünk kicsit a belépőkről. A hetijegy a kempingezési lehetőséget is magában foglalja. Elővételben jóval olcsóbbak voltak a heti szalagok, de aki ma veszi meg, az is megspórol egy napijegynyit; 24 ezer forintot kell átadnia a pénztárosnak. A napijegy nem olcsó, négyezer forint, de ha belegondolunk abba, hogy ezért mi mindent kapunk, talán megengedőbbek lehetünk. A napi karszalagot megvásárolhatjuk bent, a városközpontban, kint, a bejáratnál, a K-hídnál, a hat pénztár bármelyikében, valamint a Nyugati pályaudvarnál, esetleg a Ferihegyi repülőtéren.

A látássérülteket - ha igénylik - bármelyik programra elkíséri egy fesztiválmunkatárs, mindezért egy fillért sem kell fizetni. Annyit kérnek a szervezők: legalább egy fél nappal korábban jelentkezzen a 06-70/527-4594-es számon az, aki kísérőt szeretne. Ezenkívül a rendezvény több pontján találhatók akadálymentes WC-k, a jeltolmácsokat a Civil Szigeten, a FONESZ sátrában és az Ability parkban keressék.

A külvilággal való kapcsolattartásra - a mobil mellett - kézenfekvő módszer az internet. Ezért sem kell fizetni - hogy kicsit hazabeszéljünk - például a Népszabadság földgömbjénél. (Aki regisztrálja magát, az bekerülhet a Népszabadság Sziget-különszámába, amelyet emlékül házhoz küldenek neki - ingyen).

Természetesen van egészségügyi bázis és gyógyszertár (a megszokhatatlan árakkal). A lélekambulancián találunk írt sajgó lelki sebeinkre, a prevenciós sátorban a kábítószer a téma.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.