Klasszikus

KLASSZ Tehetségek gálakoncertje

2009.03.23. 00:00
Ajánlom
A Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája és a Reneszánsz Év 2008 Programiroda az OKM-mel együtt, 2008-ban hirdette meg első alkalommal a KLASSZ Tehetségek programot. A támogatottak március 27-én a Müpa Fesztivál Színházában mutatkoznak be gálakoncert keretében.

Az Accord Quartet

A támogatási program keretében friss diplomás zenészeket és kulturális menedzsereket támogattak egy éves külföldi tanulmányaik során. 2008-ban a támogatást az Accord Quartet (Veér Csongor, Mező Péter, Kondor Péter, Ölveti Mátyás) nyerte el, aki Bazelben tanulnak, a Trio Duecento Corde (Szabó Ferenc János, Tallián András, Nagy Ibolya) akik Grazban folytatnak tanulmányokat, Ujszászi Kinga, aki Londoni Királyi Akadémián tanul hegedű tanszakon, Győri Noémi aki Bécsben tanul fuvola szakon, Gyurina Zsuzsanna, aki barokk fuvolát tanul Brüsszelben, és Kovács Katalin aki Toulousse-ban folytat csembaló tanulmányokat. A fiatal zenészek a KLASSZ Tehetség program segítségével külföldi kurzusokon és nívós nemzetközi versenyeken vehettek részt, mely jelentős mértékben segítették szakmai fejlődésüket.

A márciusi koncert célja, hogy a fiatal zenészeket a széles közönség is megismerje, továbbá a zenei felsőoktatási intézményben tanulókat is meg kívánják szólítani, és a mecenatúra hagyományának felélesztése is az elérendő eredmények között szerepel. Ezért a rendezvényre az állami és gazdasági szektor szereplőit is egyaránt várják. Az est további fontos momentuma, hogy itt hirdetik meg a 2009-es pályázatot is.

Az est során ünnepi köszöntőt mond Rubovszky Rita, aki a nagy komolyzenei évadok, fesztiválok, ösztöndíjak koordinálására létrejött KLASSZ Zenei Irodának otthont adó Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója, felszólal Dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára, és Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora is rövid beszédet mond majd.

(2009. március 27. 19:30 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház (Budapest) - KLASSZ Tehetségek gálakoncertje; km.: Gyurina Zsuzsanna (barokk fuvola), Spányi Miklós (csembaló), Trio Ducento Corde, Ujszászi Kinga (hegedű), Andrea Fan, Marczi Mariann, Szilasi Alex (zongora), Győri Noémi (fuvola), Accord Quartet; C. Ph. E. Bach: e-moll szonáta, Wq. 124; Benda: G-dúr szonáta, op. 3 No. 1; Haydn: E-dúr trió, Hob. XV/28; Arvo Pärt: Fratres; Henri Dutilleux: Flute Sonatina; Brahms: f-moll kvintett, op. 34)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.