Klasszikus

Klasszikus csemegék

2004.02.06. 00:00
Ajánlom
Claudio Abbado, Helmuth Rilling és Jurij Szimonov is Budapesten Több neves zenekar, szólista és karmester részvételével rendeznek klasszikus koncerteket a következő hetekben-hónapokban. Sokan a március 19-én kezdődő és április 4-ig tartó Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégei lesznek.

Alekszej Tanovickij Verdi Macbethjében lép színpadra az Operaházban ma és 13-án. A fiatal, mindössze huszonhat éves basszista többek között díjat nyert a Nemzetközi Jelena Obrazcova és a Rimszkij-Korszakov Énekversenyen. A szentpétervári Marinszkij Színház társulatával szerepelt már Angliában, Németországban, Spanyolországban, valamint a milánói Scalában. Főbb szerepei: Varlaam (Borisz Godunov), Raimondo (Lammermoori Lucia), Don Basilio (A sevillai borbély), Banquo (Macbeth).Jurij Maruszin Csajkovszkij Pikk dámájának Hermannját énekli február 8-án és 12-én az Operában. Zenei tanulmányait a szentpétervári Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumban végezte. Ezt követően a milánói Scala kurzusán tökéletesítette énektudását, 1980 óta a Mariinszkij Teatr szólistája. 1982-ben az Italian Music Society neki ítélte a Verdi–Toscanini-díjat. 1986-tól a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. Számos lemezfelvétele mellett kiemelkedően sok operafilmben szerepel.

Salvatore Accardo, a genovai Paganini-verseny első győztese a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendége lesz február 19-én este fél nyolckor a Zeneakadémián. Az est karmestere Hamar Zsolt. Accardo újra alapította a cremonai Walter Stauffer Akadémia legkiválóbb növendékeiből az Olasz Kamarazenekart. Karmesterként és szólistaként rendszeresen fellép a világ vezető zenekaraival. Operadirigensként 1987-ben debütált Pesaróban Rossini Alkalom szüli a tolvajt című operájának új előadásával.

Sylvain Cambreling vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart a Zeneakadémián február 27-én és 28-án este. A karmester repertoárja a barokktól korunk zenéjéig 70 operát és 400 zenekari művet ölel fel. Az Európai Karmester Díj kitüntetettje, 1994-ben és 2000-ben az Opernwelt folyóirat az év karmesterének választotta. Rendszeresen fellép a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Jelenleg a Délnémet Rádiózenekar (SWR) vezető karmestere és a kortárs zenére specializálódott Klangforum Wien első vendégkarmestere.

Lars Anders Tomter a koncert szólistája. A norvég brácsaművész karrierje az 1984-es budapesti nemzetközi brácsaversenyen nyert díj után gyorsan ívelt felfelé, ma hangszere egyik legkiválóbb művészeként tartják számon. Rendszeres résztvevője jelentős nemzetközi zenei fesztiváloknak, és visszatérő művész a fontos zenei központokban. Tomter az Oslói Zeneakadémia profeszszora, a norvégiai Risor Kamarazenei Fesztivál vezetője.

Markus Eiche is a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral lép fel a Zeneakadémián február 29-én este fél nyolctól. A zenekart Kocsis Zoltán vezényli. Eiche, a fiatal német bariton több nemzetközi énekverseny győztese, a 2001/2002-es évadtól a Mannheimi Nemzeti Színház tagja. Énekelt többek között Salzburgban, Milánóban, Amszterdamban, Barcelonában, Párizsban és Berlinben. Operaszerepei mellett dalénekesként is fellépett már.

Marton Éva márciusban háromszor énekli az Operaház vendégeként Janácek Jenufájában a Templomos aszszonyt, májusban pedig kétszer Wagner Lohengrinjének Ortrudját. A Kossuth-díjas szoprán Budapesten tanult, és az Operaházban eltöltött évek után a frankfurti operához szerződött. Fellépett a világ nagy operaházaiban, a legnevesebb fesztiválokon, több tucat lemezfelvételt készített.

Mihijosi Inoue szintén a Zeneakadémián lép fel március 19-én és 20-án este háromnegyed nyolctól. A művész a Budapesti Fesztiválzenekart dirigálja. Nemzetközi karrierje az 1971-es milánói Guido Cantelli Karmesterverseny megnyerésével indult. A nagy európai és amerikai zenekaroknál is szívesen látott vendég, dolgozott többek között a Royal Philharmonichal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, a Francia Rádiózenekarral, a milánói Scala zenekarával, a Drezdai Filharmonikusokkal.

Truls Mork norvég csellista is fellép a koncerten, aki szólistaként, kamarazenészként a zenei világ élvonalába tartozik. Pályája elején megnyerte a moszkvai Csajkovszkij-versenyt, azóta a legkiválóbb karmesterekkel dolgozott már együtt. A 2001/2002-es évadban hét nagy szimfonikus zenekar turnéjának volt a szólistája. Két éve az amszterdami Concertgebouw négy koncertből álló minifesztivált rendezett vele és vendégeivel. A Stavangeri Kamarazenei Fesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Lee Jeong-Won három szerepet énekel Budapesten a következő hónapokban: márciusban Radamest az Aidából, májusban Manricót A trubadúrból és júniusban a Turandot Kalafját. A koreai születésű tenorista Szöulban végezte zenei tanulmányait, majd a hazai sikeres bemutatkozás után Olaszországba költözött. 1998-ban első díjat nyert a nemzetközi Franco Corelli Énekversenyen, és megnyerte a Maria Callas, a Tito Schipa és a Giacomo Aragall nevével fémjelzett versenyeket is.

Helmuth Rilling vezényli az Internationale Bachacademie Stuttgart társulatát március 21-én a Budapest Kongreszszusi Központban. A zenészcsaládból származó Rilling a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán, majd Rómában és Sienában tanult zenét. 1954-ben alapította meg első énekkarát, a Gächingi Kamarakórust. A hatvanas években vezette a Spandaui majd a Frankfurti Énekkart. Együtteseivel a legnevesebb helyszíneken lépett fel, több lemezfelvételt is készített. Ő alapította meg a zene Goethe Intézetének is nevezett stuttgarti központot, a Bachacademie-t 1981-ben.

Gary Burton és Makoto Ozone szerepelnek a Zeneakadémián március 23-án este fél nyolckor. Gary Burton ötvenéves pályafutása során több kiváló dzsesszzenésszel – többek között Stan Getzcel, Chick Coreával, Pat Methenyvel és Dave Hollanddal – dolgozott együtt, lemezeivel számos jelölést és öt Grammy-díjat is szerzett. A fiatal japán zongorista, Makoto Ozone 1983-ban csatlakozott a Gary Burton Grouphoz. 2002 májusában adták ki Virtuosi című albumukat, amelyen klasszikus zeneművekre improvizálnak.

Eötvös Péter március 30-án este a Holland Rádió Kamarazenekarát vezényli a Millenáris Parkban. A világhírű zenész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte karmesteri diplomáját, majd egy ideig Németországban élt és dolgozott. A nyolcvanas években művészeti igazgatója volt a párizsi Ensemble InterContemporainnak, első vendégkarmesterként dolgozott a londoni BBC Symphony Orchestránál. Rendszeresen koncertezik a tengerentúlon is, a milánói Scala, a Covent Garden, a La Monnaie állandó vendége. Műveit a legnagyobb zenekarok adják elő világszerte. Napjainkban Hollandiában él, ahol a Hilversumi Radio Kamarazenekarának állandó karmestere. Rendszeresen tart mesterkurzusokat, a fiatal karmesterek képzésének segítésére létrehozta a Nemzetközi Eötvös Intézetet.

Az Odesszai Filharmonikus Zenekar március 31-én este fél nyolctól szerepel a Zeneakadémián. A társulatot 1937-ben alapították, jelenleg egy amerikai karmester, Hobart Earle vezeti a zenekart. Az est egyik közreműködője Igor Gruppman, Kijevben született hegedűművész. Hétéves kora óta hegedül hazájában és az USA nagyvárosaiban. A San Diegó-i Szimfonikusok, majd a Floridai Filharmonikus Zenekar koncertmestere, a „Classic Unlimited” zenei igazgatója. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Solti, Rosztropovics, Colin Davis, Eschenbach és Haitink. Több lemezfelvételt is készített.

Joachim Kühn és a Drezdai Szólisták Dzsessz komolyan című hangversenyét rendezik meg április 1-jén az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az együttest 1994-ben alapította a Staatskapelle néhány muzsikusa. Hamarosan keresett szereplői lettek rangos német fesztiváloknak. Budapesten páratlanul érdekes műsort adnak, szólistájuk ugyanis a dzsesszzongorista és altszaxofonos Joachim Kühn lesz. A muzsikus klasszikus koncertzongoristának készült, de tizenhét éves korában a bátyja „átcsábította” a dzsessz térfelére, és ebben a műfajban gyors sikereket aratott. Sorra nyerte a versenyeket, meghívták nemzetközi találkozókra. Munkásságában a klasszikus és a kortárs zene szervesen összefonódik.

Claudio Abbado vezényli a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart április 4-én este a Zeneakadémián. A hetvenéves karmester 1958-ban Koussewitzky-díjat kapott, 1963-ban megnyerte a New York-i Mitropoulos-versenyt, majd Leonard Bernstein asszisztense volt a New York-i Filharmonikusoknál. Vezényelt a Salzburgi Fesztiválon, a milánói Scalában majdnem húsz évet töltött el vezető karmesterként, majd művészeti vezetőként. Többek között a Bécsi Filharmonikusok, a London Symphony Orchestra, a Wiener Staatsoper, a Berlini Filharmonikusok vezetője volt. Ő hozta létre az Európai Ifjúsági Zenekart, majd a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart is. Ez utóbbi volt az első olyan együttes, amelyben kelet- és nyugat-európai zenészek közösen játszanak.

Pier Giorgio Morandi az Otellót dirigálja május 19-én és 22-én az Operában. A milánói Giuseppe Verdi Konzervatóriumban tanult, majd a Scala zenekarában volt tíz évig első oboista. A Scalában eltöltött évek alatt Riccardo Muti és Giuseppe Patané asszisztenseként dolgozott. 1987-ben elnyerte a Tanglewoodi Karmesterverseny első díját. Vezényelte a Tokiói, a Londoni Filharmonikusokat, rendszeresen dirigál opera-előadásokat a palermói Teatro Massimóban, a stockholmi Royal Theatre-ban, a Buenos Aires-i Teatro Colonban. Gyakran dolgozik José Curával. Pier Giorgio Morandi 1990 óta a Magyar Állami Operaház rendszeres vendégkarmestere.

Renato Bruson két szerepben is bemutatkozik az Operaházban: május 19-én Jago, 25-én pedig Scarpia szerepét énekli. A kiváló olasz baritonista nemzetközi hírnevét elsősorban Verdi és Donizetti operáiban nyújtott teljesítményének köszönheti. Zenei tanulmányait a padovai konzervatóriumban végezte, operaszínpadon Spoletóban debütált Verdi A trubadúr című operájának Luna grófjaként. Később énekelt a Római Operában, a londoni Covent Gardenben, San Franciscóban, a bécsi Staatsoperben, a Scalában állandó vendégművészként minden szezonban színpadra lép.

Jurij Szimonov Wagner Lohengrinjét négyszer is vezényli májusban az Operaház vendégeként. Karmesterpálcával először tizenkét évesen lépett színpadra, amikor iskolájának zenekarát dirigálta. 1968-ban – első orosz karmesterként – megnyerte a Rómában rendezett nemzetközi Santa Cecilia Karmesterversenyt. A moszkvai Bolsoj Tyeatrnak 1970-től tizenhét éven át volt vezető karmestere. Az itt eltöltött esztendők fénypontja a negyven év után felújított teljes Wagner-repertoár bemutatása volt. Két zenekart is alapított, többször turnézott az Egyesült Államokban, Angliában. Évtizedek óta a Magyar Állami Operaház állandó vendégkarmestere. A májusi budapesti előadások érdekessége, hogy a rendező Katharina Wagner.

Giacomo Prestia május végén kétszer is fellép Verdi Don Carlosában az Operaház vendégeként. A firenzei születésű basszista pályafutása első éveiben gyakran vett részt nemzetközi énekversenyeken, amelyek közül kiemelkedő sikert ért el a bussetói Verdi-énekversenyen és a philadelphiai Pavarotti-énekversenyen. Operaszínpadon 1991-ben debütált Verdi Alzirájában. Azóta rendszeres vendége olyan kiemelkedő dalszínházaknak, mint a Teatro alla Scala, a bécsi Staatsoper, a Teatro Colon (Buenos Aires) vagy a Teatro Real (Madrid). Szívesen tesz eleget koncertmeghívásoknak, az általa leggyakrabban énekelt művek közé tartozik Verdi Requiemje, Donizetti Stabat Matere és Rossini Ünnepi kis miséje.

Sergio Fontana június 13-án énekli Timurt az Operában. A svájci születésű basszista Fernando Bandera és Mario del Monaco irányításával végezte énekestanulmányait. Számos nemzetközi versenyen – többek között Bussetóban, Parmában és Vercelliben – aratott sikert. A nagyközönség előtt 1972-ben Honegger Antigoné című operájában debütált a genfi Grand Theatre-ban. Ezt követően olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Zubin Mehta, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Placido Domingo vagy Bruno Bartoletti. Számos video- és CD-felvételt készített, és énekelt már José Carreras, Leo Nucci, Marton Éva vagy Shirley Verrett társaságában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.