Klasszikus

Klasszikus és folk a Művészetek Palotájában

2007.02.15. 00:00
Ajánlom
A Magyar Szimfonikus Körkép idei sorozatában tizenöt szimfonikus zenekar szerepel, ki-ki a saját szája íze szerinti programmal. A Rádiózenekar az Eurorádió komoly- és népzenei sorozatához is illeszkedően Sebestény Mártával, a Muzsikás együttessel és más népzenészekkel szerepel együtt február 18-án.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjén Ligeti András vezényel, a műsorban pedig egy-egy Bartók, Kodály és Dubrovay mű szerepel, valamint a a Páva-dallam változatai közül hatot is bemutatnak, például Gyimesből, Székről, Cseremiszből. A népzene és a műzene évszázadok óta áll egymással kölcsönhatásban, mondhatni, amióta ez utóbbi létezik, de a zeneszerzők - közülük is elsősorban a kelet-európaiak - csak a 20. század elején kanyarodtak a gyökerekhez vissza. A Táncszvitben Bartók Béla szinte végigvezet azokon a tájakon, amelyeken gyűjtőúton járt. Magyar, román, arab ihletésű szakaszok váltják egymást, amelyeket egy állandóan visszatérő, verbunkos jellegű téma kapcsol össze.

A másodikként felcsendülő Dubrovay László alkotás 1999-ben készült mégpedig kifejezetten a Telekom (akkor még Matáv) Szimfonikus Zenekarnak és Ligeti Andrásnak. Dubrovay elmondása szerint a népi hangszerek szólisztikus szerepeltetése lehetőséget teremtett számára a zenekari hangzás gazdagítására, addig nem hallott hangszín-kombinációk kikeverésére, a magyar népi kultúra és napjaink hangzásvilágának egyesítésére.

A Felszállott a páva-variációkat Kodály Zoltán az 1888-ban alakult Concertgebouw Zenekar fennállásának ötvenedik évfordulójára komponálta, és az amszterdami együttes 1939-ben mutatta be. A háromrészes szimfonikus műben a népzene ősi rétegéből származó témából a fordulatokban bővelkedő feldolgozás folyamán a népdal apoteózisát teremti meg a zeneszerző.

(2007. február 18. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje; A népzene hatása a klasszikus zenére; Bartók: Táncszvit; Dubrovay László: Versenymű népi hangszerekre; A „páva”-dallam változatai; Kodály: Felszállott a páva - változatok magyar népdalra; km.: Sebestyén Márta (ének), Muzsikás együttes, Juhász Zoltán (tilinkó, erdélyi fuvola), Havasréti Pál (tekerőlant), Lányi György (duda, doromb), Szeverényi Ilona (cimbalom); vez.: Ligeti András)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.