Klasszikus

Klasszikus és modern

2015.02.09. 11:30
Ajánlom
Beethoven és Csajkovszkij mellett a fiatal zeneszerző, Sándor László műve is hallható lesz február 15-én a Művészetek Palotájában.

A koncert szólistája, Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron, és számos versenyen ért el előkelő helyezést. Elért eredményei között szerepel, hogy 2009-ben I. díjat és brüsszeli, illetve párizsi hangversenyt nyert a Bukaresti Magyar Kulturális Központ által szervezett "Magyar zene fesztiválja" nemzetközi versenyen, 2012-ben az "ISA Prag-Wien-Budapest" Nemzetközi fesztivál nyertese és Kodály-díjasa, és a zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjának nyertese lett. 2013-ban a nemzetközi Carl Flitsch Zongoraverseny I. díját érdemelte ki. Jelenleg párhuzamosan végzi a Liszt Ferenc Zeneakadémia, és a berlini Universitaet der Künste zongora-mester szakát Kemenes András és Pascal Devoyon növendékeként.

A műsort a fiatal zeneszerző-generáció egyéni hangú képviselője nyitja.  A Ligeti György művészete előtt tisztelgő kompozícióval Sándor László - maga is az Óbudai Danubia Zenekar alapító tagja - elnyerte a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját, valamint megkapta a Művészetek Palotája különdíját, amelyet az intézmény a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó darab szerzőjének ajánlott fel.

„Az Az Et transfiguratus est című darab a keresztény kultúrkör fontos eseményéhez, Krisztus színeváltozásához kapcsolódik. A téma indokolja a darab hangzását, hiszen a legnagyobb fényességről van szó, és kézenfekvő volt, hogy ezt megpróbáljam a legnagyobb hangerővel visszaadni. Olyan módon, hogy a zenekari hangzás jusson el a terem legtávolabbi sarkába is, de a hangerő ne legyen bántó. Ehhez nyújt rendkívüli segítséget a MÜPA orgonája is - nagyon örülök, hogy használhatjuk az orgonát is az egyébként igen nagy méretű zenekar mellett.

A darab tematikája személyes érintettségből fakad. Gyakorló katolikus vagyok, így talán érthető, hogy a darabjaimnak vallásos témákat választok. Másrészről van egy természettudományos előéletem is, és a színeváltozás jelenet egyik olvasata, a nap útjával illetve a nap ívével teremtett szoros kapcsolatot. Így engem nemcsak a vallásos téma, hanem annak a nap útjával, a természet legalapvetőbb törvényeivel és változásaival kapcsolatos összeköttetése is megfogott ebben a történetben. Ez a darabban meg is szólal: a legnagyobb csendből indul, a legnagyobb csendbe ér vissza, és közben érinti az imént említett legnagyobb hangerőt." (Sándor László)

Program:

Sándor László: Et transfiguratus est

Beethoven: IV. (G-dúr) zongoraverseny, op. 58

Csajkovszkij: VI. (h-moll, "Patetikus") szimfónia, op. 74

Közreműködik: Demény Balázs (zongora)

Vezényel: Hámori Máté

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.