Klasszikus

Klasszikus és modern

2015.02.09. 11:30
Ajánlom
Beethoven és Csajkovszkij mellett a fiatal zeneszerző, Sándor László műve is hallható lesz február 15-én a Művészetek Palotájában.

A koncert szólistája, Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron, és számos versenyen ért el előkelő helyezést. Elért eredményei között szerepel, hogy 2009-ben I. díjat és brüsszeli, illetve párizsi hangversenyt nyert a Bukaresti Magyar Kulturális Központ által szervezett "Magyar zene fesztiválja" nemzetközi versenyen, 2012-ben az "ISA Prag-Wien-Budapest" Nemzetközi fesztivál nyertese és Kodály-díjasa, és a zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjának nyertese lett. 2013-ban a nemzetközi Carl Flitsch Zongoraverseny I. díját érdemelte ki. Jelenleg párhuzamosan végzi a Liszt Ferenc Zeneakadémia, és a berlini Universitaet der Künste zongora-mester szakát Kemenes András és Pascal Devoyon növendékeként.

A műsort a fiatal zeneszerző-generáció egyéni hangú képviselője nyitja.  A Ligeti György művészete előtt tisztelgő kompozícióval Sándor László - maga is az Óbudai Danubia Zenekar alapító tagja - elnyerte a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját, valamint megkapta a Művészetek Palotája különdíját, amelyet az intézmény a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó darab szerzőjének ajánlott fel.

„Az Az Et transfiguratus est című darab a keresztény kultúrkör fontos eseményéhez, Krisztus színeváltozásához kapcsolódik. A téma indokolja a darab hangzását, hiszen a legnagyobb fényességről van szó, és kézenfekvő volt, hogy ezt megpróbáljam a legnagyobb hangerővel visszaadni. Olyan módon, hogy a zenekari hangzás jusson el a terem legtávolabbi sarkába is, de a hangerő ne legyen bántó. Ehhez nyújt rendkívüli segítséget a MÜPA orgonája is - nagyon örülök, hogy használhatjuk az orgonát is az egyébként igen nagy méretű zenekar mellett.

A darab tematikája személyes érintettségből fakad. Gyakorló katolikus vagyok, így talán érthető, hogy a darabjaimnak vallásos témákat választok. Másrészről van egy természettudományos előéletem is, és a színeváltozás jelenet egyik olvasata, a nap útjával illetve a nap ívével teremtett szoros kapcsolatot. Így engem nemcsak a vallásos téma, hanem annak a nap útjával, a természet legalapvetőbb törvényeivel és változásaival kapcsolatos összeköttetése is megfogott ebben a történetben. Ez a darabban meg is szólal: a legnagyobb csendből indul, a legnagyobb csendbe ér vissza, és közben érinti az imént említett legnagyobb hangerőt." (Sándor László)

Program:

Sándor László: Et transfiguratus est

Beethoven: IV. (G-dúr) zongoraverseny, op. 58

Csajkovszkij: VI. (h-moll, "Patetikus") szimfónia, op. 74

Közreműködik: Demény Balázs (zongora)

Vezényel: Hámori Máté

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.