Klasszikus

Klasszikus és modern

2015.02.09. 11:30
Ajánlom
Beethoven és Csajkovszkij mellett a fiatal zeneszerző, Sándor László műve is hallható lesz február 15-én a Művészetek Palotájában.

A koncert szólistája, Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron, és számos versenyen ért el előkelő helyezést. Elért eredményei között szerepel, hogy 2009-ben I. díjat és brüsszeli, illetve párizsi hangversenyt nyert a Bukaresti Magyar Kulturális Központ által szervezett "Magyar zene fesztiválja" nemzetközi versenyen, 2012-ben az "ISA Prag-Wien-Budapest" Nemzetközi fesztivál nyertese és Kodály-díjasa, és a zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjának nyertese lett. 2013-ban a nemzetközi Carl Flitsch Zongoraverseny I. díját érdemelte ki. Jelenleg párhuzamosan végzi a Liszt Ferenc Zeneakadémia, és a berlini Universitaet der Künste zongora-mester szakát Kemenes András és Pascal Devoyon növendékeként.

A műsort a fiatal zeneszerző-generáció egyéni hangú képviselője nyitja.  A Ligeti György művészete előtt tisztelgő kompozícióval Sándor László - maga is az Óbudai Danubia Zenekar alapító tagja - elnyerte a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját, valamint megkapta a Művészetek Palotája különdíját, amelyet az intézmény a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó darab szerzőjének ajánlott fel.

„Az Az Et transfiguratus est című darab a keresztény kultúrkör fontos eseményéhez, Krisztus színeváltozásához kapcsolódik. A téma indokolja a darab hangzását, hiszen a legnagyobb fényességről van szó, és kézenfekvő volt, hogy ezt megpróbáljam a legnagyobb hangerővel visszaadni. Olyan módon, hogy a zenekari hangzás jusson el a terem legtávolabbi sarkába is, de a hangerő ne legyen bántó. Ehhez nyújt rendkívüli segítséget a MÜPA orgonája is - nagyon örülök, hogy használhatjuk az orgonát is az egyébként igen nagy méretű zenekar mellett.

A darab tematikája személyes érintettségből fakad. Gyakorló katolikus vagyok, így talán érthető, hogy a darabjaimnak vallásos témákat választok. Másrészről van egy természettudományos előéletem is, és a színeváltozás jelenet egyik olvasata, a nap útjával illetve a nap ívével teremtett szoros kapcsolatot. Így engem nemcsak a vallásos téma, hanem annak a nap útjával, a természet legalapvetőbb törvényeivel és változásaival kapcsolatos összeköttetése is megfogott ebben a történetben. Ez a darabban meg is szólal: a legnagyobb csendből indul, a legnagyobb csendbe ér vissza, és közben érinti az imént említett legnagyobb hangerőt." (Sándor László)

Program:

Sándor László: Et transfiguratus est

Beethoven: IV. (G-dúr) zongoraverseny, op. 58

Csajkovszkij: VI. (h-moll, "Patetikus") szimfónia, op. 74

Közreműködik: Demény Balázs (zongora)

Vezényel: Hámori Máté

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.
Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.