Klasszikus

KLASSZikus évfordulók

2010.08.31. 15:43
Ajánlom
Nagyszabású programsorozattal készül megünnepelni az Erkel-Mahler-Liszt évfordulót a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda. Szeptember 5-én az Andrássy úton csapnak a húrok közé.

Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár a Fidelio Est különszámában megjelent írásából is idézett a kedden tartott sajtótájékoztatón, ahol az Erkel- és Mahler-évfordulóhoz kapcsolódó, valamint és Liszt-bicentenáriumot megelőző eseményeket mutatták be. Fél éves sorozatról van szó, amely Erkel, Mahler és Liszt belvárosa címet viseli, és amely most vasárnap veszi kezdetét zenés korzóval. A forgalom elől lezárt Andrássy úton öt színpadon, összesen öt zongorán Szilasi Alex, Szokolay Balázs, Nagy Péter, Csalog Gábor, Mocsári Károly, Hauser Adrienne és Ökrös Ottó zongorajátékát hallhatja a közönség. Az ingyenes rendezvényen klasszikus darabok mellett jazz és szalonzene, továbbá a három zeneszerző kortársait bemutató, valamint a gyerekeknek szóló Csoki koncertekre is sor kerül. A zene mellett a kávéházak és az Olvasóliget is kitelepül a 19. század meghatározó helyszínére, ahol a zongoraszó mellett kávéval és süteménnyel a kezében mindenki kedvére olvasgathat.

Az Operaházban ugyanezen a napon délután hat órakor avatják fel Gustav Mahler mellszobrát és nyitják meg ünnepélyes keretek között a Gustav Mahler Budapesten című kiállítást. Este fél nyolctól az Operaház szezonnyitó koncertjét, Gustav Mahler II., Feltámadás szimfóniájának előadását hallhatja a közönség Fischer Ádám vezényletével. A Magyar Állami Operaház művészeti tanácsadó testületének elnöke szerint „Mahler közvetlen elődünk, hiszen a Királyi Operaház történetében második igazgatóként, három évig irányította azt. A legnagyobb zenei egyéniség volt az intézmény élén. A Feltámadás szimfóniát itt komponálta, így ezzel a művel kezdjük most az évadot. 2011-ben a Dal a Földről című kompozícióját is eljátsszuk, hogy ez a két darab, mintegy körbeölelve ezt az évet állítson emléket személyének."

A rendezvények október 1-jén, a Zene Világnapján folytatódnak. Budapest több pontján utcai örömzenét hallhat a közönség, ezzel párhuzamosan a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közös szervezésben az Egyetem előtti szabadtéri színpadon délelőtt tíz órától lámpagyújtásig várja zenei programokkal az érdeklődőket. A Zene Világnapja 2010 nagykövete a kiemelkedő fiatal tehetség, Várdai István gordonkaművész lesz.

November 26-án, 27-én és december 17-én és 18-án kamarazenei koncertekre kerül sor az MTA Dísztermében, Várjon Dénes művészeti vezetésével. A Romantika a 19. és 20. században című sorozaton többek között Perényi Miklós, Steven Isserlis, Rados Ferenc és Németh Judit is közreműködik.

A koncertek mellett sor kerül Kultúrtörténeti beszélgetésekre az Írók boltjában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett irodalmi-zenei szalon, az Alma Mahler Szalon segítségével még tovább bővíthetik ismereteiket az érdeklődők a 19. századi kulturális sugárút szellemi, zenei és irodalmi életét tekintve. A kor hangulatát mutatja be a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban 2011. március 15-ig látogatható az Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója című kiállítás is, ahol tanári jegyzeteket, levelezéseket, órarendeket olvasgatva válik eleven élménnyé a látogatók számára a Zeneakadémia életének első évtizede.

Az Erkel-Mahler Év programjait egy reprezentatív kiadvány, az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa - Az Andrássy út zenei élete régen és ma című könyv - amely szintén a Fidelio Média Kft. segítségével készült el - gyűjti csokorba. A nagyobb könyvesboltokban hozzáférhető brosúra a zenei programok mellett színes, korabeli anekdotákon keresztül mutatja be az Andrássy út és környékének zene- és kultúrtörténeti szempontból fontos épületeit, azok múltját és jelenét. Valódi útikalauzként nem hiányozhatnak a könyvből a zenés sétát segítő térképek, valamint a korabeli és mai fényképek sem.

Nemcsak Budapesten, hanem vidéken is lesznek programok az évfordulók alkalmából. A Budapesti Fesztiválzenekar a hatodszor rendezett Mahler-ünnep alkalmából vidéki turnéra készül, továbbá Győr, Szombathely és Pécs is jelentős rendezvényeknek ad otthont.
A 2011-es Liszt bicentenárium beharangozójaként a programsorozat elmaradhatatlan része Hegedűs Endre és Mocsári Károly zongoraestje szeptember 21-én és október 26-án a Párizsi Nagyáruház Lotz termében. A Liszt-év programját a kormány az augusztus 11-i kormányülésen már jóváhagyta, többek között a 2011-es EU Parlamentben betöltött magyar soros elnöki pozíció miatt is. „A Liszt-év tehát politikai prioritássá emelkedett, ami példátlan előrelépés az előző évekhez képest" - fogalmazott Rubovszky Rita, a Hungarofest ügyvezető igazgatója. A programok részletes ismertetésére októberben kerül sor.

A Hungarofest - KLASSZ Zenei Iroda társintézményekkel közösen is szervez Erkel-Mahler-programokat. A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. Erkel-napokkal várja a zenerajongókat a Károlyi Palotába szeptember 10-13. között, ahol koncert, sakkverseny, irodalmi est, családi program kínál kellemes kikapcsolódást. A budapesti Osztrák Kulturális Fórum a Művészetek Palotájában is bemutatja a Mahler és Bécs című kiállítást és saját, Andrássy úti nagypolgári szalonjában házimuzsika csendül fel októberben Clara Frühstück, novemberben Markus Prause zongoraestjén, decemberben pedig Daniel Auner és Fülei Balázs kamarakoncertjén. A szezon egyik különlegessége a Gustav Mahler és Sigmund Freud találkozásának történetét feldolgozó életrajzi dokumentumfilm vetítése a Műcsarnokban.

http://www.klassz.org/
http://www.filharmoniabp.hu/
http://www.okfbudapest.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.