Klasszikus

KLASSZikus évfordulók

2010.08.31. 15:43
Ajánlom
Nagyszabású programsorozattal készül megünnepelni az Erkel-Mahler-Liszt évfordulót a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda. Szeptember 5-én az Andrássy úton csapnak a húrok közé.

Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár a Fidelio Est különszámában megjelent írásából is idézett a kedden tartott sajtótájékoztatón, ahol az Erkel- és Mahler-évfordulóhoz kapcsolódó, valamint és Liszt-bicentenáriumot megelőző eseményeket mutatták be. Fél éves sorozatról van szó, amely Erkel, Mahler és Liszt belvárosa címet viseli, és amely most vasárnap veszi kezdetét zenés korzóval. A forgalom elől lezárt Andrássy úton öt színpadon, összesen öt zongorán Szilasi Alex, Szokolay Balázs, Nagy Péter, Csalog Gábor, Mocsári Károly, Hauser Adrienne és Ökrös Ottó zongorajátékát hallhatja a közönség. Az ingyenes rendezvényen klasszikus darabok mellett jazz és szalonzene, továbbá a három zeneszerző kortársait bemutató, valamint a gyerekeknek szóló Csoki koncertekre is sor kerül. A zene mellett a kávéházak és az Olvasóliget is kitelepül a 19. század meghatározó helyszínére, ahol a zongoraszó mellett kávéval és süteménnyel a kezében mindenki kedvére olvasgathat.

Az Operaházban ugyanezen a napon délután hat órakor avatják fel Gustav Mahler mellszobrát és nyitják meg ünnepélyes keretek között a Gustav Mahler Budapesten című kiállítást. Este fél nyolctól az Operaház szezonnyitó koncertjét, Gustav Mahler II., Feltámadás szimfóniájának előadását hallhatja a közönség Fischer Ádám vezényletével. A Magyar Állami Operaház művészeti tanácsadó testületének elnöke szerint „Mahler közvetlen elődünk, hiszen a Királyi Operaház történetében második igazgatóként, három évig irányította azt. A legnagyobb zenei egyéniség volt az intézmény élén. A Feltámadás szimfóniát itt komponálta, így ezzel a művel kezdjük most az évadot. 2011-ben a Dal a Földről című kompozícióját is eljátsszuk, hogy ez a két darab, mintegy körbeölelve ezt az évet állítson emléket személyének."

A rendezvények október 1-jén, a Zene Világnapján folytatódnak. Budapest több pontján utcai örömzenét hallhat a közönség, ezzel párhuzamosan a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közös szervezésben az Egyetem előtti szabadtéri színpadon délelőtt tíz órától lámpagyújtásig várja zenei programokkal az érdeklődőket. A Zene Világnapja 2010 nagykövete a kiemelkedő fiatal tehetség, Várdai István gordonkaművész lesz.

November 26-án, 27-én és december 17-én és 18-án kamarazenei koncertekre kerül sor az MTA Dísztermében, Várjon Dénes művészeti vezetésével. A Romantika a 19. és 20. században című sorozaton többek között Perényi Miklós, Steven Isserlis, Rados Ferenc és Németh Judit is közreműködik.

A koncertek mellett sor kerül Kultúrtörténeti beszélgetésekre az Írók boltjában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett irodalmi-zenei szalon, az Alma Mahler Szalon segítségével még tovább bővíthetik ismereteiket az érdeklődők a 19. századi kulturális sugárút szellemi, zenei és irodalmi életét tekintve. A kor hangulatát mutatja be a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban 2011. március 15-ig látogatható az Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója című kiállítás is, ahol tanári jegyzeteket, levelezéseket, órarendeket olvasgatva válik eleven élménnyé a látogatók számára a Zeneakadémia életének első évtizede.

Az Erkel-Mahler Év programjait egy reprezentatív kiadvány, az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa - Az Andrássy út zenei élete régen és ma című könyv - amely szintén a Fidelio Média Kft. segítségével készült el - gyűjti csokorba. A nagyobb könyvesboltokban hozzáférhető brosúra a zenei programok mellett színes, korabeli anekdotákon keresztül mutatja be az Andrássy út és környékének zene- és kultúrtörténeti szempontból fontos épületeit, azok múltját és jelenét. Valódi útikalauzként nem hiányozhatnak a könyvből a zenés sétát segítő térképek, valamint a korabeli és mai fényképek sem.

Nemcsak Budapesten, hanem vidéken is lesznek programok az évfordulók alkalmából. A Budapesti Fesztiválzenekar a hatodszor rendezett Mahler-ünnep alkalmából vidéki turnéra készül, továbbá Győr, Szombathely és Pécs is jelentős rendezvényeknek ad otthont.
A 2011-es Liszt bicentenárium beharangozójaként a programsorozat elmaradhatatlan része Hegedűs Endre és Mocsári Károly zongoraestje szeptember 21-én és október 26-án a Párizsi Nagyáruház Lotz termében. A Liszt-év programját a kormány az augusztus 11-i kormányülésen már jóváhagyta, többek között a 2011-es EU Parlamentben betöltött magyar soros elnöki pozíció miatt is. „A Liszt-év tehát politikai prioritássá emelkedett, ami példátlan előrelépés az előző évekhez képest" - fogalmazott Rubovszky Rita, a Hungarofest ügyvezető igazgatója. A programok részletes ismertetésére októberben kerül sor.

A Hungarofest - KLASSZ Zenei Iroda társintézményekkel közösen is szervez Erkel-Mahler-programokat. A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. Erkel-napokkal várja a zenerajongókat a Károlyi Palotába szeptember 10-13. között, ahol koncert, sakkverseny, irodalmi est, családi program kínál kellemes kikapcsolódást. A budapesti Osztrák Kulturális Fórum a Művészetek Palotájában is bemutatja a Mahler és Bécs című kiállítást és saját, Andrássy úti nagypolgári szalonjában házimuzsika csendül fel októberben Clara Frühstück, novemberben Markus Prause zongoraestjén, decemberben pedig Daniel Auner és Fülei Balázs kamarakoncertjén. A szezon egyik különlegessége a Gustav Mahler és Sigmund Freud találkozásának történetét feldolgozó életrajzi dokumentumfilm vetítése a Műcsarnokban.

http://www.klassz.org/
http://www.filharmoniabp.hu/
http://www.okfbudapest.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.