Klasszikus

Klasszikus formabontás

2013.03.26. 17:07
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Művészetek Palotája Bach III. brandenburgi versenyével, Stravinsky Apollo musagetes és Tavaszi áldozat című műveivel várja a klasszikusra és formabontóra nyitott közönséget április 3-án a Müpába. A hagyományos szimfonikus együttes - a Concerto Budapest - produkcióját egy táncos és Klaus Obermaier 3D-s koncepciója varázsolja 21. századivá.

A közönség belép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, hogy megnézze-meghallgassa a mágikus-mitologikus Tavaszi áldozatot. Rendes szokása szerint kezébe veszi a műsorfüzetet, és csodálkozva látja, hogy kap egy 3D-s szemüveget is mellé. A színpadon ül a teljes zenekar és ott van egy, egyetlenegy táncos, akit láthatatlan módon vesznek körbe a 3D-s kamerák. Az előadás az első pillanatban mintha rábólintana a darab szláv eredetére: a táncos felfesti a helyszínt, vörös vonalakkal a nézők feje fölé rajzolja a glagolita írás betűit.

Teste formát ölt, és sokszorozódik, egy adott ponton az alkarja önállósul, és teljes testté válik. Egy másik pillanatban a termet valóságos hóvihar tölti meg, épphogy el nem nyeli a nézőket. Nem is hópelyhekből jön létre, hanem a táncos pörgő testéből alakul ki. „A technika maga az Avatarhoz hasonlít" - mondja Klaus Obermaier, - a lényeg azonban épp a különbség: itt nem előre rögzített, hanem élő, eleven képekkel dolgozunk." Obermaier 21. századi technikával létrehozott Tavaszi áldozata az újnak, a lehetségesnek, a jövőnek az eredeti alkotás szellemében létrehozott metaforája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.