Klasszikus

Klasszikus formabontás

2013.03.26. 17:07
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Művészetek Palotája Bach III. brandenburgi versenyével, Stravinsky Apollo musagetes és Tavaszi áldozat című műveivel várja a klasszikusra és formabontóra nyitott közönséget április 3-án a Müpába. A hagyományos szimfonikus együttes - a Concerto Budapest - produkcióját egy táncos és Klaus Obermaier 3D-s koncepciója varázsolja 21. századivá.

A közönség belép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, hogy megnézze-meghallgassa a mágikus-mitologikus Tavaszi áldozatot. Rendes szokása szerint kezébe veszi a műsorfüzetet, és csodálkozva látja, hogy kap egy 3D-s szemüveget is mellé. A színpadon ül a teljes zenekar és ott van egy, egyetlenegy táncos, akit láthatatlan módon vesznek körbe a 3D-s kamerák. Az előadás az első pillanatban mintha rábólintana a darab szláv eredetére: a táncos felfesti a helyszínt, vörös vonalakkal a nézők feje fölé rajzolja a glagolita írás betűit.

Teste formát ölt, és sokszorozódik, egy adott ponton az alkarja önállósul, és teljes testté válik. Egy másik pillanatban a termet valóságos hóvihar tölti meg, épphogy el nem nyeli a nézőket. Nem is hópelyhekből jön létre, hanem a táncos pörgő testéből alakul ki. „A technika maga az Avatarhoz hasonlít" - mondja Klaus Obermaier, - a lényeg azonban épp a különbség: itt nem előre rögzített, hanem élő, eleven képekkel dolgozunk." Obermaier 21. századi technikával létrehozott Tavaszi áldozata az újnak, a lehetségesnek, a jövőnek az eredeti alkotás szellemében létrehozott metaforája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.