Klasszikus

Klasszikus formabontás

2013.03.26. 17:07
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Művészetek Palotája Bach III. brandenburgi versenyével, Stravinsky Apollo musagetes és Tavaszi áldozat című műveivel várja a klasszikusra és formabontóra nyitott közönséget április 3-án a Müpába. A hagyományos szimfonikus együttes - a Concerto Budapest - produkcióját egy táncos és Klaus Obermaier 3D-s koncepciója varázsolja 21. századivá.

A közönség belép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, hogy megnézze-meghallgassa a mágikus-mitologikus Tavaszi áldozatot. Rendes szokása szerint kezébe veszi a műsorfüzetet, és csodálkozva látja, hogy kap egy 3D-s szemüveget is mellé. A színpadon ül a teljes zenekar és ott van egy, egyetlenegy táncos, akit láthatatlan módon vesznek körbe a 3D-s kamerák. Az előadás az első pillanatban mintha rábólintana a darab szláv eredetére: a táncos felfesti a helyszínt, vörös vonalakkal a nézők feje fölé rajzolja a glagolita írás betűit.

Teste formát ölt, és sokszorozódik, egy adott ponton az alkarja önállósul, és teljes testté válik. Egy másik pillanatban a termet valóságos hóvihar tölti meg, épphogy el nem nyeli a nézőket. Nem is hópelyhekből jön létre, hanem a táncos pörgő testéből alakul ki. „A technika maga az Avatarhoz hasonlít" - mondja Klaus Obermaier, - a lényeg azonban épp a különbség: itt nem előre rögzített, hanem élő, eleven képekkel dolgozunk." Obermaier 21. századi technikával létrehozott Tavaszi áldozata az újnak, a lehetségesnek, a jövőnek az eredeti alkotás szellemében létrehozott metaforája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus lemezajánló

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus ajánló

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.
Klasszikus galéria

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.
Klasszikus rácz ödön

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!