Klasszikus

Klasszikus programok az ünnepi hétvégre

2012.03.14. 11:18
Ajánlom
Számos koncert és komolyzenei esemény várja a határon innen és túl is kalandozni vágyókat a következő napokban.

Március 15-ére ugyan nem ad ki komolyzenei programot sem a Fidelio, sem a Muzsika adatbázisa és a közszolgálati televízió programját sem lesz érdemes figyelni, ha komolyzenére áhítozik az ember (a kereskedelmiekét pedig nem is érdemes áttanulmányozni ebből a szempontból). Marad a lemez, a CD, a rádió vagy egy külföldi kirándulás például az ausztriai Kismartonba. A Soprontól mindössze harmincöt percre található burgenlandi településen az Esterházy-kastélyban és a fraknói várban március 15-től négy napig, már a szezonkezdés előtt várják a magyar látogatókat. A négy nap alatt magyar nyelvű tárlatvezetők óránként vezetik körbe az érdeklődőket. A téli álomból ébredező kastélyban három kiállítás - az Esterházy-kastély fénypontjai és a Haydn Terem, a Haydn explozív, valamint a Bormúzeum - kombinálható és mellé édes meglepetésről is gondoskodnak a házigazdák. A kastéllyal szemben található Henrici étteremben Horváth Laci magyar chef várja finomabbnál finomabb falatokkal a kulturális élmények után a vendégeket, és az étterem  közvetlen szomszédságában taláható Selektion Vinotékában keresve sem lehetne megfelelőbb helyet találni arra, hogy a szélrózsa minden irányából érkező borrajongókat és turistákat stílusos környezetben ismertessük meg Burgenland kitűnő boraival.

Baráti társaságok, csoportok különböző élménycsomagokból válogathatnak. Szerencsére a környék rengeteg látnivalót kínál, a csodás Fertő-táj már a tavasz kezdetén sok érdekességet rejt. Tematikus programok keretében a természet szerelmeseinek a szentmargitbányai kőfejtőtől - ahol nyáron nagyszerű operaelőadásokat rendeznek -, a Fertő tavi hajókázáson át és Léka váráig lehetősége nyílik a Fertő-Hanság természeti adottságainak, madárvilágának, de az itt élő mesteremberek mindennapjainak megismerésére is.

Fraknó középkori várában a fegyvergyűjteménybe és az Esterházy csodakamrába kapnak betekintést az odalátogatók. A program után itt is meglepetés ajándékkal búcsúztatják a turistákat. Az Esterházy-kastélyban és a szentmargitbányai Ünnepi Játékok idei kínálatáról itt olvashatnak.

Visszatérve Magyarországra március 16-án már indul a programáradat, ekkor veszi kezdetét ugyanis a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). Ezen a napon a Bartók Emlékházban lép fel a Bartók Vonósnégyes (Komlós Péterrel készített korábbi interjúnkat itt olvashatják) és tart szerzői estet Orbán György zeneszerző. 17-én Érdi Tamás játszik a Régi Zeneakadémián, Bogányi Gergely pedig a Váci Tavaszi Fesztivál vendége lesz. 18-a igazán ütős nap lesz - gondoljunk csak a Müpa és a BTF közös szervezésű napjára. Ezen a napon érdekes koncertnek ígérkezik még Bábel Klára (hárfa) és Kanyó Dávid (fuvola) koncertje, valamint a Pestolazzi Trió hangversenye. Az ünnepi hétvége teljes, hazai komolyzenei programjainak listája itt böngészhető át.

Schubert-Liszt: Erlkönig, km.: Bogányi Gergely (zongora), Budapest, Lotz-terem, 2011

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.