Klasszikus

Klasszikus programok az ünnepi hétvégre

2012.03.14. 11:18
Ajánlom
Számos koncert és komolyzenei esemény várja a határon innen és túl is kalandozni vágyókat a következő napokban.

Március 15-ére ugyan nem ad ki komolyzenei programot sem a Fidelio, sem a Muzsika adatbázisa és a közszolgálati televízió programját sem lesz érdemes figyelni, ha komolyzenére áhítozik az ember (a kereskedelmiekét pedig nem is érdemes áttanulmányozni ebből a szempontból). Marad a lemez, a CD, a rádió vagy egy külföldi kirándulás például az ausztriai Kismartonba. A Soprontól mindössze harmincöt percre található burgenlandi településen az Esterházy-kastélyban és a fraknói várban március 15-től négy napig, már a szezonkezdés előtt várják a magyar látogatókat. A négy nap alatt magyar nyelvű tárlatvezetők óránként vezetik körbe az érdeklődőket. A téli álomból ébredező kastélyban három kiállítás - az Esterházy-kastély fénypontjai és a Haydn Terem, a Haydn explozív, valamint a Bormúzeum - kombinálható és mellé édes meglepetésről is gondoskodnak a házigazdák. A kastéllyal szemben található Henrici étteremben Horváth Laci magyar chef várja finomabbnál finomabb falatokkal a kulturális élmények után a vendégeket, és az étterem  közvetlen szomszédságában taláható Selektion Vinotékában keresve sem lehetne megfelelőbb helyet találni arra, hogy a szélrózsa minden irányából érkező borrajongókat és turistákat stílusos környezetben ismertessük meg Burgenland kitűnő boraival.

Baráti társaságok, csoportok különböző élménycsomagokból válogathatnak. Szerencsére a környék rengeteg látnivalót kínál, a csodás Fertő-táj már a tavasz kezdetén sok érdekességet rejt. Tematikus programok keretében a természet szerelmeseinek a szentmargitbányai kőfejtőtől - ahol nyáron nagyszerű operaelőadásokat rendeznek -, a Fertő tavi hajókázáson át és Léka váráig lehetősége nyílik a Fertő-Hanság természeti adottságainak, madárvilágának, de az itt élő mesteremberek mindennapjainak megismerésére is.

Fraknó középkori várában a fegyvergyűjteménybe és az Esterházy csodakamrába kapnak betekintést az odalátogatók. A program után itt is meglepetés ajándékkal búcsúztatják a turistákat. Az Esterházy-kastélyban és a szentmargitbányai Ünnepi Játékok idei kínálatáról itt olvashatnak.

Visszatérve Magyarországra március 16-án már indul a programáradat, ekkor veszi kezdetét ugyanis a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). Ezen a napon a Bartók Emlékházban lép fel a Bartók Vonósnégyes (Komlós Péterrel készített korábbi interjúnkat itt olvashatják) és tart szerzői estet Orbán György zeneszerző. 17-én Érdi Tamás játszik a Régi Zeneakadémián, Bogányi Gergely pedig a Váci Tavaszi Fesztivál vendége lesz. 18-a igazán ütős nap lesz - gondoljunk csak a Müpa és a BTF közös szervezésű napjára. Ezen a napon érdekes koncertnek ígérkezik még Bábel Klára (hárfa) és Kanyó Dávid (fuvola) koncertje, valamint a Pestolazzi Trió hangversenye. Az ünnepi hétvége teljes, hazai komolyzenei programjainak listája itt böngészhető át.

Schubert-Liszt: Erlkönig, km.: Bogányi Gergely (zongora), Budapest, Lotz-terem, 2011

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.
Klasszikus ajánló

Vonósnégyesek Eszterházán

Haydnt játszani és hallgatni Eszterházán egyaránt egyedülálló élmény. A Haydneum sorozatában ezúttal kiemelkedő vonósnégyeseink muzsikálnak a fertődi Esterházy-kastély Apolló-termében augusztus minden hétvégéjén.