Klasszikus

Klasszikus sikkasztás

2010.02.09. 16:50
Ajánlom
A Salzburgi Húsvéti Fesztivál és a Londoni Filharmonikusok kasszáját is saját gyarapodásukra használták a munkatársak. Az osztrákoktól 2, az angoloktól 2,7 millió euró hiányzik.

Salzburgban Michael Dewitte, a fesztivál igazgatója áll a támadások középpontjában, akit decemberben már elbocsátottak hivatalából. A vádak szerint a szponzori támogatások mintegy öt százalékát utalta át külföldi bankszámlákra, sajátosan számolta el a költségeket, és olyan szolgáltatásokért fizettetett a fesztivállal, amit nem vettek igénybe. A kisebb tételek között szerepel egy 585 eurós taxiszámla (a salzburgi reptérről a városba), de feleségének rendszeresen utaltatott át nagyobb összeget, és háromszázezer euró kedvezményezettje pedig egy nem létező cég észak-ciprusi számlája volt. Dewitte a vádakat tagadja.

Eközben a Salzburgi Húsvéti Fesztivál műszaki vezetője, Klaus Kretschmer öngyilkosságot követett el, a város egyik hídja alatt találták meg komoly sérülésekkel, ezsméletét vesztve. Jelenleg kómában tartják orvosai. Kretschmert azzal vádolják, hogy hétszázezer eurót számlázott a fesztiválnak, ám ő csak közvetítő volt, mivel a munkálatokat München közeli vállalatok végezték el. Ő is ártatlannak vallja magát az ügyben.

A fesztivál elnöke, Salzburg város vezetője, Gabi Burgstaller úgy nyilatkozott, hogy neki fogalma sem volt ezekről az ügyekről, mivel a Deloitte és az Ernst & Young által auditált adatokat a fesztivál szervezőitől kapta. A két cég azonban sietett leszögezni, hogy nem auditálta teljes körűen a fesztivált.

A Bécsi Staatsopert igazgató Ioan Holender attól tart, hogy a közvélemény összemossa majd a Salzburgi Ünnepi Hetekkel a tavaszi rendezvényt - s erre azért is van esély, mert azonos épületben működik a két rendezvény szervezője és azonos infrastruktúrát használnak -, ami március 27-én kezdődik, és a Berlini Filharmonikusok koncertjei mellett Az istenek alkonyának előadásával borsos áron csábítja a városba a komolyzene-kedvelőket.

Míg Ausztriában nyolc személy áll a rendőrség látókörében, Londonban csak egy vádlott van. A 35 éves Cameron Poole 2004-ben kezdett a Londoni Filharmonikusoknál dolgozni általános és pénzügyi igazgatóként. A zenekar büdzséjéből saját célra 2,6 millió eurót használt, ám ezt nem zenei szervezeteknek folyósította, ahogyan a pénzügyi jelentésekben állt, hanem dél-londoni házára, ékszer- és műtárgyvásárlásra fordította.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.