Klasszikus

Klasszikus sikkasztás

2010.02.09. 16:50
Ajánlom
A Salzburgi Húsvéti Fesztivál és a Londoni Filharmonikusok kasszáját is saját gyarapodásukra használták a munkatársak. Az osztrákoktól 2, az angoloktól 2,7 millió euró hiányzik.

Salzburgban Michael Dewitte, a fesztivál igazgatója áll a támadások középpontjában, akit decemberben már elbocsátottak hivatalából. A vádak szerint a szponzori támogatások mintegy öt százalékát utalta át külföldi bankszámlákra, sajátosan számolta el a költségeket, és olyan szolgáltatásokért fizettetett a fesztivállal, amit nem vettek igénybe. A kisebb tételek között szerepel egy 585 eurós taxiszámla (a salzburgi reptérről a városba), de feleségének rendszeresen utaltatott át nagyobb összeget, és háromszázezer euró kedvezményezettje pedig egy nem létező cég észak-ciprusi számlája volt. Dewitte a vádakat tagadja.

Eközben a Salzburgi Húsvéti Fesztivál műszaki vezetője, Klaus Kretschmer öngyilkosságot követett el, a város egyik hídja alatt találták meg komoly sérülésekkel, ezsméletét vesztve. Jelenleg kómában tartják orvosai. Kretschmert azzal vádolják, hogy hétszázezer eurót számlázott a fesztiválnak, ám ő csak közvetítő volt, mivel a munkálatokat München közeli vállalatok végezték el. Ő is ártatlannak vallja magát az ügyben.

A fesztivál elnöke, Salzburg város vezetője, Gabi Burgstaller úgy nyilatkozott, hogy neki fogalma sem volt ezekről az ügyekről, mivel a Deloitte és az Ernst & Young által auditált adatokat a fesztivál szervezőitől kapta. A két cég azonban sietett leszögezni, hogy nem auditálta teljes körűen a fesztivált.

A Bécsi Staatsopert igazgató Ioan Holender attól tart, hogy a közvélemény összemossa majd a Salzburgi Ünnepi Hetekkel a tavaszi rendezvényt - s erre azért is van esély, mert azonos épületben működik a két rendezvény szervezője és azonos infrastruktúrát használnak -, ami március 27-én kezdődik, és a Berlini Filharmonikusok koncertjei mellett Az istenek alkonyának előadásával borsos áron csábítja a városba a komolyzene-kedvelőket.

Míg Ausztriában nyolc személy áll a rendőrség látókörében, Londonban csak egy vádlott van. A 35 éves Cameron Poole 2004-ben kezdett a Londoni Filharmonikusoknál dolgozni általános és pénzügyi igazgatóként. A zenekar büdzséjéből saját célra 2,6 millió eurót használt, ám ezt nem zenei szervezeteknek folyósította, ahogyan a pénzügyi jelentésekben állt, hanem dél-londoni házára, ékszer- és műtárgyvásárlásra fordította.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.