Klasszikus

Klasszikus zene szól a szintetizátorból

2003.09.19. 00:00
Ajánlom
A nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola azok közé az élenjáró intézmények közé tartozik Magyarországon, amelyek a zeneiskolai oktatás modernizációs folyamataiból komoly részt vállaltak.

Ugyanis az országban másodikként – a budapesti Rácz Aladár Zeneiskola után – itt nyitotta meg kapuit szeptember 16-án alapfokú művészetoktatási intézményben elektronikus klasszikus zenei oktatási központ. Az elektronikus zenei oktató központban hangszeres képzés keretében klasszikus-szintetizátoroktatás indul a terület országos szakértője, Kovács Attila vezetésével. A szolfézs-zeneirodalmi oktatás szintén kibővül a számítógépes lehetőségek felhasználásával. A megnyitó gálakoncerttel zárult, melyen elektronikus és akusztikus hangszereken megszólaló művek egyaránt elhangzottak.

Ez az új képzési lehetőség arra is jó - mondja Papp Istvánné, a Vikár Sándor Zeneiskola igazgatónője -, hogy az intézmény kielégíthesse az új igényeket. Az is célunk, hogy a számítógépet bevonjuk az oktatásba, hiszen olyan programokat vásároltunk, amelyek segítségével a szolfézs és a zeneirodalom tanulmányozása egyedül is megtehető. A számítógépeket összekapcsolhatjuk az elektronikus hangszerekkel, amelyek így közvetlenül is megszólaltathatók. Az iskola természetesen megtartja eredeti profilját, mert a szintetizátor-képzés klasszikus zenei alapra épül. Ez az oktatási forma, illetve annak tartalma a kelet-magyarországi régióban egyedülálló, ezért nem véletlen, hogy külföldről is érdeklődnek iránta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.