Klasszikus

Klasszikus zene szól a szintetizátorból

2003.09.19. 00:00
Ajánlom
A nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola azok közé az élenjáró intézmények közé tartozik Magyarországon, amelyek a zeneiskolai oktatás modernizációs folyamataiból komoly részt vállaltak.

Ugyanis az országban másodikként – a budapesti Rácz Aladár Zeneiskola után – itt nyitotta meg kapuit szeptember 16-án alapfokú művészetoktatási intézményben elektronikus klasszikus zenei oktatási központ. Az elektronikus zenei oktató központban hangszeres képzés keretében klasszikus-szintetizátoroktatás indul a terület országos szakértője, Kovács Attila vezetésével. A szolfézs-zeneirodalmi oktatás szintén kibővül a számítógépes lehetőségek felhasználásával. A megnyitó gálakoncerttel zárult, melyen elektronikus és akusztikus hangszereken megszólaló művek egyaránt elhangzottak.

Ez az új képzési lehetőség arra is jó - mondja Papp Istvánné, a Vikár Sándor Zeneiskola igazgatónője -, hogy az intézmény kielégíthesse az új igényeket. Az is célunk, hogy a számítógépet bevonjuk az oktatásba, hiszen olyan programokat vásároltunk, amelyek segítségével a szolfézs és a zeneirodalom tanulmányozása egyedül is megtehető. A számítógépeket összekapcsolhatjuk az elektronikus hangszerekkel, amelyek így közvetlenül is megszólaltathatók. Az iskola természetesen megtartja eredeti profilját, mert a szintetizátor-képzés klasszikus zenei alapra épül. Ez az oktatási forma, illetve annak tartalma a kelet-magyarországi régióban egyedülálló, ezért nem véletlen, hogy külföldről is érdeklődnek iránta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.