Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

2021.07.27. 10:20
Ajánlom
Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

A tatai Esterházy-család komoly erőfeszítéseket tett a zenei kultúra fejlesztéséért a városban – mondta el Rigó Balázs alpolgármester. A 19. század elején Menner Bernátot bízták meg a templomi kórus vezetésével és az udvari zenekar megszervezésével, amihez jelentős anyagi támogatást is biztosítottak. A tatai zenei élet újabb aranykorát Esterházy Miklós József gróf időszaka jelentette, aki műpártolóként és mecénásként 1889-ben udvari színházat építtetett a kastély mellé. A hitbizomány utolsó birtokosa, Esterházy Ferenc gróf már valódi zeneszerző volt. 1933-ban, elsőként a magyar komponisták közül tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki őt a New York-i College of Music, 1935-ben pedig egy évig Ausztria zene- és színészetügyi kormánybiztosaként tevékenykedett. Tatán, a Júniusi hetek keretében 1934 és 1937 között az Angolkertben tartottak szabadtéri előadásokat, amelyek nyomán Tatát a korban a „magyar Salzburg”-ként emlegették.

1RigoBalazs_Tata_alpolgarmestere_foto_SiposZoltan-161450.jpg

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

A fesztivál helyszíne a közelmúltban megnyílt Esterházy-kastély volt. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében hazai és Európai Uniós forrásból 18 kastély és 12 vár újul meg Magyarországon, köztük elsőként adták át, két évig tartó rekonstrukció után, a tatai Esterházy-kastély főépületét és parkját.

A szervezők négy koncertre várták az érdeklődőket. A fellépők mind a műfaj élvonalbeli képviselői, akik elsőrangú produkciókat varázsoltak a kastély ódon falai közé.  A tatai fesztiválnapok Balog József zongoraművész szólóestjével indultak. „A legfontosabbnak azt tartom, hogy az ember megtanuljon azoknak a szerzőknek, azoknak a stílusoknak a nyelvén, amelyeket játszik” – vallja a művész, aki ezen az estén is bizonyította, hogy Chopin lágy keringőit és Liszt intenzív zenei világát is tökéletes stílusérzékkel, érzékenységgel tudja a közönségnek közvetíteni. A bravúros játék mellett a kastély csodálatos Zöld Szalonja is elbűvölte a közönséget, ami méltó helyszíne volt a koncertnek.

2BalogJozsef_foto_SiposZoltan_-161450.jpg

Balog József zongoraművész (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Balog Józsefet legközelebb egy másik gyönyörű kastélyban, Keszthelyen hallhatják, ahol teljesen más stílusban, a Budapest Saxophone Quartettel lép fel.

3_EwaldRezfuvosEgyuttes_SiposZoltan-161451.jpg

Az Ewald Rézfúvós Együttes (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Szombat este a változékony időjárás miatt az Ewald Rézfúvós Együttes koncertjét a kastély egykori nagy szalonjában tartották, az épület hangulatos kertje helyett. A kastély nem rendelkezik igazán nagy termekkel, mivel hajdanán a koncerteket és operaelőadásokat az Esterházy Miklós József építette színházépületben tartották, ám ezt az ezerkilencszáztízes években lebontották. A rézfúvós koncert így a szalonba kényszerült, de ez semmit sem rontott az esemény hangulatán és élvezhetőségén, ugyanis az Ewald Együttes profi zenészei könnyedén alkalmazkodtak az előállt helyzethez. Az együttes vezetője, Bakó Levente trombitaművész a tőle megszokott módon és stílusban fergeteges műsorvezetéssel „vezényelte” társait, olyannyira, hogy a nézők egyszerre érezhették magukat egy színvonalas koncerten és egy szórakoztató kabaréelőadáson. Az együttes mindeközben pedig ízelítőt adott a barokk zenétől a jazzig ívelő széles repertoárjából.

4BrassintheFive_MehesCsaba_foto_SiposZoltan-161453.jpg

A Brass in the Five és Méhes Csaba (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Vasárnap a legkisebbek sem maradtak muzsikaszó nélkül, a Brass In The Five zenekar Méhes Csaba pantomimművésszel karöltve izgalmas, szórakoztató, pantomimot és színházi elemeket használó, zenével átszőtt előadással szórakoztatta a gyerekeket. Az előadás kulcsfigurája kétségtelenül Méhes Csaba volt, aki minden rezdülésével kommunikált közönséggel. A történet mozaikszerű cselekményrészletekből állt össze, ezekben a részletekben a zene nagyon lényeges eszköz, az előadást egységes egésszé kötötte össze, ugyanakkor dramaturgiai funkcióval is bírt. A zenés gyermekelőadás különlegessége, hogy a zenészek egyben színészek is, akik mindkét szerepükben tökéletesen helyt álltak, sőt a hangszerekkel sem csak zenéltek, hanem percek alatt mosdótállá, tükörré, távcsővé vagy akár csigaházzá változtatták a tubát vagy a trombitákat.

A rézfúvóskvintett és a pantomimművész egyedi hangvételű és humoros előadása kicsiket és nagyobbakat egyaránt elvarázsolt, a kisérőként jelenlevő szülőket és nagyszülőket is folyamatos nevetésre késztette.

5DallosErika_KertesiIngird_CsordasKlara_SiposZoltan-161453.jpg

Kertesi Ingrid, Csordás Klára, zongorán játszik: Dallos Erika (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

A fesztivál tatai záróeseményén Csordás Klára és Kertesi Ingrid operaénekesek Dallos Erika kíséretével páratlan és egyedülálló koncertélménnyel varázsoltak el mindenkit. A két énekesnőnek már nagy gyakorlata van a közös munkában, mivel korábban gyakran léptek fel együtt, hazánkban és külföldön egyaránt. Repertoárjukat kifejezetten a Klassz a pARTon! fesztiválra állították össze, így ezt a műsort először hallhatta a közönség. A két neves művésznő egymással teljes összhangban, különböző zenei stílusokban és karakterekben brillírozott a kastély legszebb termében. A közönség hosszú ideig tartó vastapssal ünnepelte a művészeket, akiknek repertoárja Händeltől Gershwinig sok mindent felölelt, énekeltek operaáriákat, opera- és kamaraduetteket is. Hihetetlen energiájuk, zene iránti szeretetük és érzékenységük teljesen magával ragadta a hallgatóságot, a koncertsorozat így, ezzel a minden hallgató számára emlékezetes élménnyel zárult.

„Hiszem, hogy mindezek után a kulturális koncepciónk jelmondatának megfelelően azzal a meggyőződéssel távoznak majd Tatáról, hogy ez a település valóban a kultúra helye, egy olyan város, ahol helyet adnak a kultúrának”

- mondta Rigó Balázs alpolgármester, és azt is hozzátette, abban pedig már csak reménykedni merek, hogy a Klassz a pARTon! Fesztivál is hozzájárulhat ahhoz, hogy ismét joggal mondhassuk, amit Márai Sándor írt 1936-ban már hetekkel az Esterházy Ferenc gróf által szervezett szabadtéri játékok előtt: ma már ott tartunk, hogy „a külföld pontosan tudja, hol fekszik Tata.”

A szervezők remélik, hogy az együttműködés folytatódik és a következő években több helyszínen is felcsendülhet a muzsika a városban, hogy kicsiknek és nagyoknak, a vájtfülű zenerajongóknak, és a „komoly” zenétől idegenkedőknek is élményt nyújtsanak, hiszen a fesztivál egyik fő célja, hogy a színvonalas koncerteken keresztül népszerűsítse, megismertesse a klasszikus zenét.

szerző: Bassola Berta

A fesztivál főtámogatója:

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Támogatott tartalom.

„Együttest vezetek, ehhez értek, erre születtem” – interjú Bakó Leventével

Kapcsolódó

„Együttest vezetek, ehhez értek, erre születtem” – interjú Bakó Leventével

Felelevenítettük az általa vezetett Ewald Rézfúvós Együttes parádés indulását és tisztáztuk nevük eredetét Bakó Levente trombitaművésszel. A kvintett július 17-én Tatán lép fel a Klassz a pARTon! fesztiválon.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.
Klasszikus ajánló

Évadnyitás Bartókkal és Ránki Fülöppel

A Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-ei évadnyitó hangversenyén a Müpában, Bartók Béla három arcát felvillantva, a pályája három szakaszába nyújtanak betekintést.