Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

2021.07.27. 10:20
Ajánlom
Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

A tatai Esterházy-család komoly erőfeszítéseket tett a zenei kultúra fejlesztéséért a városban – mondta el Rigó Balázs alpolgármester. A 19. század elején Menner Bernátot bízták meg a templomi kórus vezetésével és az udvari zenekar megszervezésével, amihez jelentős anyagi támogatást is biztosítottak. A tatai zenei élet újabb aranykorát Esterházy Miklós József gróf időszaka jelentette, aki műpártolóként és mecénásként 1889-ben udvari színházat építtetett a kastély mellé. A hitbizomány utolsó birtokosa, Esterházy Ferenc gróf már valódi zeneszerző volt. 1933-ban, elsőként a magyar komponisták közül tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki őt a New York-i College of Music, 1935-ben pedig egy évig Ausztria zene- és színészetügyi kormánybiztosaként tevékenykedett. Tatán, a Júniusi hetek keretében 1934 és 1937 között az Angolkertben tartottak szabadtéri előadásokat, amelyek nyomán Tatát a korban a „magyar Salzburg”-ként emlegették.

1RigoBalazs_Tata_alpolgarmestere_foto_SiposZoltan-161450.jpg

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

A fesztivál helyszíne a közelmúltban megnyílt Esterházy-kastély volt. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében hazai és Európai Uniós forrásból 18 kastély és 12 vár újul meg Magyarországon, köztük elsőként adták át, két évig tartó rekonstrukció után, a tatai Esterházy-kastély főépületét és parkját.

A szervezők négy koncertre várták az érdeklődőket. A fellépők mind a műfaj élvonalbeli képviselői, akik elsőrangú produkciókat varázsoltak a kastély ódon falai közé.  A tatai fesztiválnapok Balog József zongoraművész szólóestjével indultak. „A legfontosabbnak azt tartom, hogy az ember megtanuljon azoknak a szerzőknek, azoknak a stílusoknak a nyelvén, amelyeket játszik” – vallja a művész, aki ezen az estén is bizonyította, hogy Chopin lágy keringőit és Liszt intenzív zenei világát is tökéletes stílusérzékkel, érzékenységgel tudja a közönségnek közvetíteni. A bravúros játék mellett a kastély csodálatos Zöld Szalonja is elbűvölte a közönséget, ami méltó helyszíne volt a koncertnek.

2BalogJozsef_foto_SiposZoltan_-161450.jpg

Balog József zongoraművész (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Balog Józsefet legközelebb egy másik gyönyörű kastélyban, Keszthelyen hallhatják, ahol teljesen más stílusban, a Budapest Saxophone Quartettel lép fel.

3_EwaldRezfuvosEgyuttes_SiposZoltan-161451.jpg

Az Ewald Rézfúvós Együttes (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Szombat este a változékony időjárás miatt az Ewald Rézfúvós Együttes koncertjét a kastély egykori nagy szalonjában tartották, az épület hangulatos kertje helyett. A kastély nem rendelkezik igazán nagy termekkel, mivel hajdanán a koncerteket és operaelőadásokat az Esterházy Miklós József építette színházépületben tartották, ám ezt az ezerkilencszáztízes években lebontották. A rézfúvós koncert így a szalonba kényszerült, de ez semmit sem rontott az esemény hangulatán és élvezhetőségén, ugyanis az Ewald Együttes profi zenészei könnyedén alkalmazkodtak az előállt helyzethez. Az együttes vezetője, Bakó Levente trombitaművész a tőle megszokott módon és stílusban fergeteges műsorvezetéssel „vezényelte” társait, olyannyira, hogy a nézők egyszerre érezhették magukat egy színvonalas koncerten és egy szórakoztató kabaréelőadáson. Az együttes mindeközben pedig ízelítőt adott a barokk zenétől a jazzig ívelő széles repertoárjából.

4BrassintheFive_MehesCsaba_foto_SiposZoltan-161453.jpg

A Brass in the Five és Méhes Csaba (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Vasárnap a legkisebbek sem maradtak muzsikaszó nélkül, a Brass In The Five zenekar Méhes Csaba pantomimművésszel karöltve izgalmas, szórakoztató, pantomimot és színházi elemeket használó, zenével átszőtt előadással szórakoztatta a gyerekeket. Az előadás kulcsfigurája kétségtelenül Méhes Csaba volt, aki minden rezdülésével kommunikált közönséggel. A történet mozaikszerű cselekményrészletekből állt össze, ezekben a részletekben a zene nagyon lényeges eszköz, az előadást egységes egésszé kötötte össze, ugyanakkor dramaturgiai funkcióval is bírt. A zenés gyermekelőadás különlegessége, hogy a zenészek egyben színészek is, akik mindkét szerepükben tökéletesen helyt álltak, sőt a hangszerekkel sem csak zenéltek, hanem percek alatt mosdótállá, tükörré, távcsővé vagy akár csigaházzá változtatták a tubát vagy a trombitákat.

A rézfúvóskvintett és a pantomimművész egyedi hangvételű és humoros előadása kicsiket és nagyobbakat egyaránt elvarázsolt, a kisérőként jelenlevő szülőket és nagyszülőket is folyamatos nevetésre késztette.

5DallosErika_KertesiIngird_CsordasKlara_SiposZoltan-161453.jpg

Kertesi Ingrid, Csordás Klára, zongorán játszik: Dallos Erika (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

A fesztivál tatai záróeseményén Csordás Klára és Kertesi Ingrid operaénekesek Dallos Erika kíséretével páratlan és egyedülálló koncertélménnyel varázsoltak el mindenkit. A két énekesnőnek már nagy gyakorlata van a közös munkában, mivel korábban gyakran léptek fel együtt, hazánkban és külföldön egyaránt. Repertoárjukat kifejezetten a Klassz a pARTon! fesztiválra állították össze, így ezt a műsort először hallhatta a közönség. A két neves művésznő egymással teljes összhangban, különböző zenei stílusokban és karakterekben brillírozott a kastély legszebb termében. A közönség hosszú ideig tartó vastapssal ünnepelte a művészeket, akiknek repertoárja Händeltől Gershwinig sok mindent felölelt, énekeltek operaáriákat, opera- és kamaraduetteket is. Hihetetlen energiájuk, zene iránti szeretetük és érzékenységük teljesen magával ragadta a hallgatóságot, a koncertsorozat így, ezzel a minden hallgató számára emlékezetes élménnyel zárult.

„Hiszem, hogy mindezek után a kulturális koncepciónk jelmondatának megfelelően azzal a meggyőződéssel távoznak majd Tatáról, hogy ez a település valóban a kultúra helye, egy olyan város, ahol helyet adnak a kultúrának”

- mondta Rigó Balázs alpolgármester, és azt is hozzátette, abban pedig már csak reménykedni merek, hogy a Klassz a pARTon! Fesztivál is hozzájárulhat ahhoz, hogy ismét joggal mondhassuk, amit Márai Sándor írt 1936-ban már hetekkel az Esterházy Ferenc gróf által szervezett szabadtéri játékok előtt: ma már ott tartunk, hogy „a külföld pontosan tudja, hol fekszik Tata.”

A szervezők remélik, hogy az együttműködés folytatódik és a következő években több helyszínen is felcsendülhet a muzsika a városban, hogy kicsiknek és nagyoknak, a vájtfülű zenerajongóknak, és a „komoly” zenétől idegenkedőknek is élményt nyújtsanak, hiszen a fesztivál egyik fő célja, hogy a színvonalas koncerteken keresztül népszerűsítse, megismertesse a klasszikus zenét.

szerző: Bassola Berta

A fesztivál főtámogatója:

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Támogatott tartalom.

„Együttest vezetek, ehhez értek, erre születtem” – interjú Bakó Leventével

Kapcsolódó

„Együttest vezetek, ehhez értek, erre születtem” – interjú Bakó Leventével

Felelevenítettük az általa vezetett Ewald Rézfúvós Együttes parádés indulását és tisztáztuk nevük eredetét Bakó Levente trombitaművésszel. A kvintett július 17-én Tatán lép fel a Klassz a pARTon! fesztiválon.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.