Klasszikus

Klasszikus zenei beszélgetős műsor indul a radiocafén

2023.03.10. 15:35
Ajánlom
Enyhe katarzis címmel új klasszikus zenei programot indít a radiocafé. Egy olyan beszélgetős műsor indul el, amely picit másképp – formabontóan, néha új szempontokat behozva, néha tabut döntögetve szeretne a klasszikus zenéről beszélni. A műsor házigazdája Szatmári Róbert kulturális újságíró.

A kulturális sokszínűséget a meghívott vendégek is tükrözik, hiszen nem kizárólag zenészek, hanem más művészeti ágban alkotók, médiaszereplők, véleményvezérek is vallanak a klasszikus zenéhez fűződő személyes viszonyukról, néha pedig a műsorvezetővel együtt erednek egy-egy szokatlan, megbotránkoztató vagy fura jelenség nyomába.

Mi a baj a klasszikus zenével? Miért idegenkednek tőle még ma is sokan? Tényleg muszáj a szopránnak hosszú percekig énekelnie, mielőtt meghal az operaszínpadon? Elitizmus csupán és nem műélvezet hangversenyekre járni? Csak pár kérdés, ami sokunknak eszébe jut, amikor komolyzenével találkozunk.

„Azt szeretném, ha egy kicsit lazábban és szabadabban viszonyulnánk a »magas« kultúrához. Legyünk elég bátrak ahhoz, hogy ledöntsük a falakat, berögzült szabályrendszerek helyett próbáljuk valóban megérteni a dolgokat, jelen esetben a zenét.

Merjünk kérdezni, és ne érezzük azt, hogy gúzsba kötnek minket többszáz éves megkövült keretek.

Ezt a szemléletet szeretném terjeszteni” – vallja Szatmári Róbert, a műsor házigazdája.

Az első adásra március 13-án, hétfőn 21 órától kerül sor, a vendég Puzsér Róbert lesz, aki, bár számos területtel kapcsolatban rendelkezik karakán véleménnyel, nem megszokott, hogy klasszikus zenével kapcsolatban nyilatkozik. „De miért is ne tenné? Hiszen egy gondolkodó ember, aki jelenségeket próbál átlátni és értelmezni, a zene pedig ehhez kiváló alapanyag. Az, hogy egy adásban elhangzik Wagner, Pavarotti és Bunyós Pityu neve nálunk inkább alapnak és nem kivételnek számít.”

A minden hétfőn 21 és 22 óra között jelentkező műsor következő vendégei Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza igazgatója, majd Réz András esztéta, kritikus lesznek. A beszélgetés a műsor után teljes hosszában, vágatlanul, podcast formájában is meghallgatható.

Fejléckép: Szatmári Róbert (forrás: radiocafé)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.