Klasszikus

Klasszikus zenei fieszta

2014.06.15. 07:14
Ajánlom
Neves sportolók közreműködésével komolyzenei fiesztát rendez a Szegedi Szimfonikus Zenekar június 21-től Zenés forgatag címmel.

Nem a közönség megy a koncertre, hanem a klasszikus zene megy a közönség közé a Szegedi Szimfonikusok rendezvényén - jelentette be június 13-i sajtótájékoztatóján a zenekar igazgatója. Lukácsházi Győző elmondta: a Zenés forgatag nem titkolt célja, hogy olyan vonzó programot kínáljanak, amelynek segítségével még jobban megszerettethetik a klasszikus zenét a szegediekkel, és többeket elcsábíthatnak a későbbiekben a szimfonikus koncertekre. A kezdeményezéshez a muzsikusok mellett hangszereken játszó neves szegedi sportolók is támogatásukat és hangszertudásukat nyújtják. Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szegedi VE klubigazgatója és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus gitározni fog, Nagy Péter súlyemelő és Sánta Dániel vízipólós pedig ütőhangszeren játszik június 22-én a Szegedi Szimfonikusokkal.

Az előre bejelentkezett nézők, a Széchenyi téren városnéző kis vonatra felülve Gyüdi Sándor vezető karmester kalauzolásával megismerkedhetnek Szeged hangjaival. Az utazás során a környezet hangjait mint "műalkotásokat" figyelik meg. Így az alsóvárosi templomnál esti harangszót hallgatnak, miközben Gyüdi Sándor harangokkal kapcsolatos érdekességeket mesél, aztán a Dóm tér zenélő órájának játékát élvezhetik a tudnivalók kíséretében. A vadon hangjai várják a "fülelőket" a Szegedi Vadasparkban, majd a kerthelyiségek zenéjét ismerhetik meg a következő állomáson. Végül az utolsó szabad téri helyszínen Mozart Egy kis éji zenéje zárja az utazást. Vasárnap a Dugonics téren a zenés bemelegítést követően, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fúvószenekara és a Szegedi Szimfonikusok kamaraegyüttesei játszanak, megkezdődik a belvárosi zenés forgatag. A szimfonikusok kiegészülnek a szegedi sportolókkal és közösen muzsikálnak. Az utcabál jellegű programban elhangzik Mendelssohn Szentivánéji álom szvitje, valamint szimfonikus tánczenék Gershwintől egészen Fényes Szabolcsig. Vezényel Gyüdi Sándor és Balogh Sándor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.