Klasszikus

Klasszikus zenei fieszta

2014.06.15. 07:14
Ajánlom
Neves sportolók közreműködésével komolyzenei fiesztát rendez a Szegedi Szimfonikus Zenekar június 21-től Zenés forgatag címmel.

Nem a közönség megy a koncertre, hanem a klasszikus zene megy a közönség közé a Szegedi Szimfonikusok rendezvényén - jelentette be június 13-i sajtótájékoztatóján a zenekar igazgatója. Lukácsházi Győző elmondta: a Zenés forgatag nem titkolt célja, hogy olyan vonzó programot kínáljanak, amelynek segítségével még jobban megszerettethetik a klasszikus zenét a szegediekkel, és többeket elcsábíthatnak a későbbiekben a szimfonikus koncertekre. A kezdeményezéshez a muzsikusok mellett hangszereken játszó neves szegedi sportolók is támogatásukat és hangszertudásukat nyújtják. Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szegedi VE klubigazgatója és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus gitározni fog, Nagy Péter súlyemelő és Sánta Dániel vízipólós pedig ütőhangszeren játszik június 22-én a Szegedi Szimfonikusokkal.

Az előre bejelentkezett nézők, a Széchenyi téren városnéző kis vonatra felülve Gyüdi Sándor vezető karmester kalauzolásával megismerkedhetnek Szeged hangjaival. Az utazás során a környezet hangjait mint "műalkotásokat" figyelik meg. Így az alsóvárosi templomnál esti harangszót hallgatnak, miközben Gyüdi Sándor harangokkal kapcsolatos érdekességeket mesél, aztán a Dóm tér zenélő órájának játékát élvezhetik a tudnivalók kíséretében. A vadon hangjai várják a "fülelőket" a Szegedi Vadasparkban, majd a kerthelyiségek zenéjét ismerhetik meg a következő állomáson. Végül az utolsó szabad téri helyszínen Mozart Egy kis éji zenéje zárja az utazást. Vasárnap a Dugonics téren a zenés bemelegítést követően, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fúvószenekara és a Szegedi Szimfonikusok kamaraegyüttesei játszanak, megkezdődik a belvárosi zenés forgatag. A szimfonikusok kiegészülnek a szegedi sportolókkal és közösen muzsikálnak. Az utcabál jellegű programban elhangzik Mendelssohn Szentivánéji álom szvitje, valamint szimfonikus tánczenék Gershwintől egészen Fényes Szabolcsig. Vezényel Gyüdi Sándor és Balogh Sándor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Plusz

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.