Klasszikus

Klasszikus zenei fieszta

2014.06.15. 07:14
Ajánlom
Neves sportolók közreműködésével komolyzenei fiesztát rendez a Szegedi Szimfonikus Zenekar június 21-től Zenés forgatag címmel.

Nem a közönség megy a koncertre, hanem a klasszikus zene megy a közönség közé a Szegedi Szimfonikusok rendezvényén - jelentette be június 13-i sajtótájékoztatóján a zenekar igazgatója. Lukácsházi Győző elmondta: a Zenés forgatag nem titkolt célja, hogy olyan vonzó programot kínáljanak, amelynek segítségével még jobban megszerettethetik a klasszikus zenét a szegediekkel, és többeket elcsábíthatnak a későbbiekben a szimfonikus koncertekre. A kezdeményezéshez a muzsikusok mellett hangszereken játszó neves szegedi sportolók is támogatásukat és hangszertudásukat nyújtják. Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szegedi VE klubigazgatója és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus gitározni fog, Nagy Péter súlyemelő és Sánta Dániel vízipólós pedig ütőhangszeren játszik június 22-én a Szegedi Szimfonikusokkal.

Az előre bejelentkezett nézők, a Széchenyi téren városnéző kis vonatra felülve Gyüdi Sándor vezető karmester kalauzolásával megismerkedhetnek Szeged hangjaival. Az utazás során a környezet hangjait mint "műalkotásokat" figyelik meg. Így az alsóvárosi templomnál esti harangszót hallgatnak, miközben Gyüdi Sándor harangokkal kapcsolatos érdekességeket mesél, aztán a Dóm tér zenélő órájának játékát élvezhetik a tudnivalók kíséretében. A vadon hangjai várják a "fülelőket" a Szegedi Vadasparkban, majd a kerthelyiségek zenéjét ismerhetik meg a következő állomáson. Végül az utolsó szabad téri helyszínen Mozart Egy kis éji zenéje zárja az utazást. Vasárnap a Dugonics téren a zenés bemelegítést követően, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fúvószenekara és a Szegedi Szimfonikusok kamaraegyüttesei játszanak, megkezdődik a belvárosi zenés forgatag. A szimfonikusok kiegészülnek a szegedi sportolókkal és közösen muzsikálnak. Az utcabál jellegű programban elhangzik Mendelssohn Szentivánéji álom szvitje, valamint szimfonikus tánczenék Gershwintől egészen Fényes Szabolcsig. Vezényel Gyüdi Sándor és Balogh Sándor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.