Klasszikus

Klasszikus zenével ünnepelték a Takarékossági Világnapot

2011.10.27. 13:00
Ajánlom
Az október 26-i világnapon az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség rendezvényén Koncz Gábor színművész és a versegyházi Gaudeamus kórus is fellépett.

Az ünnepségen beszédet mondott Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója, Csicsáky Péter, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatója, Dr. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Farkas Tamás, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke is.

A Takarékpénztárak Világszervezete Nemzetközi Takarékpénztári Intézet néven jött létre 1924-ben, mára pedig 940 Takarékpénztár és bank tagja világszerte. 1924-ben, Milánóban rendezték meg először a Takarékossági Kongresszust a Cassa di Risparmio delle Provincie Lombarde szervezésében, amely a százéves évfordulóját ünnepelte akkor. A kongresszus alkalmával 354 delegált 27 ország hétezer takarékpénztárát képviselte. Amikor a kongresszus október 31-én véget ért, Filippo Ravizza professzor a napot hivatalosan is Takarékossági Világnappá kiáltotta ki. A cél a takarékosság fontosságának szélesebb körű megismertetése volt. Ettől a naptól kezdve mindegyik pénztár és bank ünnepli a világnapot, mely mindegyik intézmény számára hivatalos ünnep. A kongresszuson elhatározták és rögzítették, hogy egy állandó szervezetet hoznak létre, amely "az összes takarékpénztár egymás megismeréséhez előnyös és nélkülözhetetlen".

A veresegyházi Gaudeamus kórus 1998-ban alakult, tagjai zömmel pedagógusok és ének-zene tagozaton végzett volt tanítványok. A kórus egy prágai vendégszereplés során nemzetközi versenyen bronz minősítést kapott. A "Gaudeamus" tagja a Pedagóguskórusok Országos Társaságának, az ország különböző városaiban vannak fellépéseik. 2009-ben karácsony előtt néhány nappal megjelentettek egy CD-t is repertoárjuk legkedvesebb dalaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.