Klasszikus

Klasszikus zenével ünnepelték a Takarékossági Világnapot

2011.10.27. 13:00
Ajánlom
Az október 26-i világnapon az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség rendezvényén Koncz Gábor színművész és a versegyházi Gaudeamus kórus is fellépett.

Az ünnepségen beszédet mondott Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója, Csicsáky Péter, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatója, Dr. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Farkas Tamás, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke is.

A Takarékpénztárak Világszervezete Nemzetközi Takarékpénztári Intézet néven jött létre 1924-ben, mára pedig 940 Takarékpénztár és bank tagja világszerte. 1924-ben, Milánóban rendezték meg először a Takarékossági Kongresszust a Cassa di Risparmio delle Provincie Lombarde szervezésében, amely a százéves évfordulóját ünnepelte akkor. A kongresszus alkalmával 354 delegált 27 ország hétezer takarékpénztárát képviselte. Amikor a kongresszus október 31-én véget ért, Filippo Ravizza professzor a napot hivatalosan is Takarékossági Világnappá kiáltotta ki. A cél a takarékosság fontosságának szélesebb körű megismertetése volt. Ettől a naptól kezdve mindegyik pénztár és bank ünnepli a világnapot, mely mindegyik intézmény számára hivatalos ünnep. A kongresszuson elhatározták és rögzítették, hogy egy állandó szervezetet hoznak létre, amely "az összes takarékpénztár egymás megismeréséhez előnyös és nélkülözhetetlen".

A veresegyházi Gaudeamus kórus 1998-ban alakult, tagjai zömmel pedagógusok és ének-zene tagozaton végzett volt tanítványok. A kórus egy prágai vendégszereplés során nemzetközi versenyen bronz minősítést kapott. A "Gaudeamus" tagja a Pedagóguskórusok Országos Társaságának, az ország különböző városaiban vannak fellépéseik. 2009-ben karácsony előtt néhány nappal megjelentettek egy CD-t is repertoárjuk legkedvesebb dalaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.