Klasszikus

Klasszikusok 2009

2009.12.29. 00:46
Ajánlom
Világhírű művészek, felejthetetlen koncertek, kiugró teljesítmények jellemezték a mögöttünk álló esztendőt. Döntse el Ön, melyik volt az év legklasszikusabb eseménye!

A 2009-es Haydn-év mi mással is kezdődhetett volna, mint A teremtés című oratóriummal. Újév első napján nemcsak a bécsiek kínáltak színvonalas kikapcsolódást, hanem a Művészetek Palotájában 2009-ben ezen a napon immár másodszor felcsendülő Haydn-opusz is. A Londoni Filharmonikus Zenekart és Kórust, Simona Saturová (szoprán), Bernard Richter (tenor), Nathan Berg (bariton) szólójával Fischer Ádám vezényelte.

Januárban a világhírű St. Martin in the Fields együttes adott koncertet Sir Neville Marriner vezényletével. Februárban ugyan a Philadelphia Zenekar poggyászai elkeveredtek, ezért a hangverseny csak másfél órás késéssel kezdődött, cserébe viszont nagyszerű kamarakoncertet rögtönöztek az együttes tagjai. A koncerten a görög hegedűművész, Leonidasz Kavakosz Sibelius hegedűversenyét játszotta.

Márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai vitték a prímet, elsősorban Joshua Bell, a krimibe illő történettel rendelkező hegedűn játszó virtuóz, valamint Philippe Jaroussky és Susan Graham koncertje. Bell, Jaroussky és Graham is mikrofonvégére került. Áprilisban Baráti Kristóf egy koncerten szólaltatta meg Bach hat hegedű szólószonátáját és partitáját. A nagyvolumenű vállalkozásról is beszámoltunk. Májusban Valerij Gergijev Prokofjev, Stravinsky és Rahmanyinov műveit dirigálta a londoniak élén.

Júniusban a kilencvenhárom éves Rév Lívia adta búcsúkoncertjét a Zeneakadémián, júliusban a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, júliusban az Arcus Temporum eseményei kerültek középpontba.

Szeptemberben és októberben a 21. századi zenéé volt a főszerep: a Korunk Zenéje fesztiválon itt járt az egyik legjelentősebb kortárs zenei együttes, az Ensemble intercontemporain, az Őszi Fesztiválon pedig az Ensemble Linea is fellépett. November végén bezárt a Zeneakadémia, de előbb búcsúfesztivált rendeztek, ahol egy napon hangzott el Beethoven mind a kilenc szimfóniája. Decemberben a Mikulás elhozta hozzánk korunk egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjét Steve Reich-et is, aki az Amadinda Ütőegyüttes 25 éves jubileumi koncertjére érkezett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.