Klasszikus

Klasszikusok 2009

2009.12.29. 00:46
Ajánlom
Világhírű művészek, felejthetetlen koncertek, kiugró teljesítmények jellemezték a mögöttünk álló esztendőt. Döntse el Ön, melyik volt az év legklasszikusabb eseménye!

A 2009-es Haydn-év mi mással is kezdődhetett volna, mint A teremtés című oratóriummal. Újév első napján nemcsak a bécsiek kínáltak színvonalas kikapcsolódást, hanem a Művészetek Palotájában 2009-ben ezen a napon immár másodszor felcsendülő Haydn-opusz is. A Londoni Filharmonikus Zenekart és Kórust, Simona Saturová (szoprán), Bernard Richter (tenor), Nathan Berg (bariton) szólójával Fischer Ádám vezényelte.

Januárban a világhírű St. Martin in the Fields együttes adott koncertet Sir Neville Marriner vezényletével. Februárban ugyan a Philadelphia Zenekar poggyászai elkeveredtek, ezért a hangverseny csak másfél órás késéssel kezdődött, cserébe viszont nagyszerű kamarakoncertet rögtönöztek az együttes tagjai. A koncerten a görög hegedűművész, Leonidasz Kavakosz Sibelius hegedűversenyét játszotta.

Márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai vitték a prímet, elsősorban Joshua Bell, a krimibe illő történettel rendelkező hegedűn játszó virtuóz, valamint Philippe Jaroussky és Susan Graham koncertje. Bell, Jaroussky és Graham is mikrofonvégére került. Áprilisban Baráti Kristóf egy koncerten szólaltatta meg Bach hat hegedű szólószonátáját és partitáját. A nagyvolumenű vállalkozásról is beszámoltunk. Májusban Valerij Gergijev Prokofjev, Stravinsky és Rahmanyinov műveit dirigálta a londoniak élén.

Júniusban a kilencvenhárom éves Rév Lívia adta búcsúkoncertjét a Zeneakadémián, júliusban a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, júliusban az Arcus Temporum eseményei kerültek középpontba.

Szeptemberben és októberben a 21. századi zenéé volt a főszerep: a Korunk Zenéje fesztiválon itt járt az egyik legjelentősebb kortárs zenei együttes, az Ensemble intercontemporain, az Őszi Fesztiválon pedig az Ensemble Linea is fellépett. November végén bezárt a Zeneakadémia, de előbb búcsúfesztivált rendeztek, ahol egy napon hangzott el Beethoven mind a kilenc szimfóniája. Decemberben a Mikulás elhozta hozzánk korunk egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjét Steve Reich-et is, aki az Amadinda Ütőegyüttes 25 éves jubileumi koncertjére érkezett.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.