Klasszikus

Klasszikusok 2009

2009.12.29. 00:46
Ajánlom
Világhírű művészek, felejthetetlen koncertek, kiugró teljesítmények jellemezték a mögöttünk álló esztendőt. Döntse el Ön, melyik volt az év legklasszikusabb eseménye!

A 2009-es Haydn-év mi mással is kezdődhetett volna, mint A teremtés című oratóriummal. Újév első napján nemcsak a bécsiek kínáltak színvonalas kikapcsolódást, hanem a Művészetek Palotájában 2009-ben ezen a napon immár másodszor felcsendülő Haydn-opusz is. A Londoni Filharmonikus Zenekart és Kórust, Simona Saturová (szoprán), Bernard Richter (tenor), Nathan Berg (bariton) szólójával Fischer Ádám vezényelte.

Januárban a világhírű St. Martin in the Fields együttes adott koncertet Sir Neville Marriner vezényletével. Februárban ugyan a Philadelphia Zenekar poggyászai elkeveredtek, ezért a hangverseny csak másfél órás késéssel kezdődött, cserébe viszont nagyszerű kamarakoncertet rögtönöztek az együttes tagjai. A koncerten a görög hegedűművész, Leonidasz Kavakosz Sibelius hegedűversenyét játszotta.

Márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai vitték a prímet, elsősorban Joshua Bell, a krimibe illő történettel rendelkező hegedűn játszó virtuóz, valamint Philippe Jaroussky és Susan Graham koncertje. Bell, Jaroussky és Graham is mikrofonvégére került. Áprilisban Baráti Kristóf egy koncerten szólaltatta meg Bach hat hegedű szólószonátáját és partitáját. A nagyvolumenű vállalkozásról is beszámoltunk. Májusban Valerij Gergijev Prokofjev, Stravinsky és Rahmanyinov műveit dirigálta a londoniak élén.

Júniusban a kilencvenhárom éves Rév Lívia adta búcsúkoncertjét a Zeneakadémián, júliusban a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, júliusban az Arcus Temporum eseményei kerültek középpontba.

Szeptemberben és októberben a 21. századi zenéé volt a főszerep: a Korunk Zenéje fesztiválon itt járt az egyik legjelentősebb kortárs zenei együttes, az Ensemble intercontemporain, az Őszi Fesztiválon pedig az Ensemble Linea is fellépett. November végén bezárt a Zeneakadémia, de előbb búcsúfesztivált rendeztek, ahol egy napon hangzott el Beethoven mind a kilenc szimfóniája. Decemberben a Mikulás elhozta hozzánk korunk egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjét Steve Reich-et is, aki az Amadinda Ütőegyüttes 25 éves jubileumi koncertjére érkezett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.