Klasszikus

Kobajasi hazajött

2002.11.29. 00:00
Ajánlom
Az egykori vezető karmester volt a nemzeti filharmonikusok vendége Kobajasi Ken-Icsiró több mint negyedszázada robbant be a magyar zenei életbe, amikor az 1974-es - akkor első ízben megrendezett - televíziós karmesterversenyen nyújtott produkciójával nemcsak az első díjat nyerte el, hanem a hazai közönség azóta sem szűnő szeretetét is.

A japán dirigens - Ferencsik János örökébe lépve - 1987-től egy évtizeden át az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikus Zenekar - NFZ) vezető karmestereként a hazai koncertélet meghatározó művészegyéniségévé vált. (Az együttesnek ma is tiszteletbeli elnök-karnagya.) A jelenleg a Japán Filharmonikusok élén álló karmester nemrég néhány hangverseny erejéig ismét visszatért egykori zenekarának pulpitusára: mi több, vendégeskedésének utolsó két koncertjén nemcsak neki, hanem zongoraművész lányának, Kobajasi Ajanónak is tapsolhatott a budapesti és a győri közönség. Ahogy várható volt, a japán karmestert ma is óriási ünnepléssel fogadták. Kobajasi Ken-Icsirót "hazajöveteléről" kérdeztük.

- Az NFZ tagjai és a hazai közönség ma is a régi rajongással övezi: a próbák és koncertek alatt szinte tapintható az önt körülvevő lelkes odaadás. Milyen érzésekkel állt újból egykori zenekara és a magyar közönség elé?

- Magyarországra jönni, Magyarországon élni és dolgozni mindig kivételes élmény számomra. Az elmúlt évtizedek folyamán rengeteget kaptam a magyar muzsikusoktól: túlzás nélkül állíthatom, hogy művészi értelemben itt születtem. A filharmonikusoknál nagyszerű muzsikusok ülnek a pultok mögött, ezt a zenekart nem "dirigálni" kell, hanem együtt lélegezni velük és a zenével.

A mai világban sokszor túl sok elismerés jut a karmesternek, és túl kevés a zenekarnak. Néha szeretnék láthatatlanná válni, hogy a közönség észrevegye: a zenekar az, ami szól, ők az igazán fontosak. Kocsisék elmélyült munkájának és a muzsikusok felkészültségének köszönhetően lehetőségem volt arra, hogy szabadon kísérletezzek a próbák folyamán, s a zenekar tagjai csodálatos társnak bizonyultak ebben a közös felfedezésben. A közönség felfokozott várakozása pedig döntően fontos motivációt jelent mind a zenekar, mind a karmester számára, hiszen az igazi zenei csodák csak akkor születhetnek meg, ha mindenki teljes odaadással játszik, s szinte vibrál a levegő a koncertteremben.

- Milyen benyomást tett önre a mostani Nemzeti Filharmonikus Zenekar az öt évvel ezelőtti Állami Hangversenyzenekarral összehasonlítva?

- Legutóbb két éve dirigáltam a zenekart, amikor Kocsis Zoltán főzeneigazgató elképzelései és lelkiismeretes munkája még nem nagyon hozhatták meg az eredményüket. Mostani tapasztalataim alapján azonban az azóta eltelt időszakról s a zenekar jelenlegi színvonaláról csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni: Kocsis, a fiatal Hamar Zsolt és a munkájukat segítő csapat többi tagja kiváló munkát végzett és végez. Persze ez az együttes mindig is magas színvonalat és egy komoly zenekari tradíciót képviselt, a mostani színvonal alapjai már akkor megvoltak, amikor én kerültem a zenekar élére. Az elmúlt öt évben azonban a régi erények mellé újabbak társultak: a megnövekedett próbaszámnak köszönhetően sokkal kidolgozottabbá, pontosabbá vált a zenekar játéka. Egyszóval: még nagyobb élvezet volt újra velük dolgozni, mint két évvel ezelőtt...

- ...és mint saját zenekarával?

- A NFZ-t és a Japán Filharmonikusokat egyszerűen képtelenség összevetni, mert a két együttes teljesen más hagyományt és zenei irányt képvisel. Mind a két zenekarnak megvannak az erős oldalai, de a különbségek sokkal alapvetőbbek, mintsem hogy értékelven összehasonlíthatóak lennének - de éppen ez a szép, nem kell minden zenekarnak egyformának lennie.

- Idén tavasszal egy japán karmester, Macunuma Tosihiko diadalmaskodott azon a televíziós karmesterversenyen, amely annak idején az ön magyarországi pályáját is elindította. Lehet, hogy egyszer ő is Kobajasi "sorsára" jut?

- A versenyek - bár természetes és szükséges velejárói egy induló muzsikus-pályának - egyátalán nem meghatározóak egy művészegyéniség kibontakozásának szempontjából. Ezt a szakmát egy életen át kell tanulni, a fiatalos hév, a precíz ütéstechnika csak a belépőjegy: olyan emberi tulajdonságokat, művészi tapasztalatokat kell összegyűjteni, felhalmozni, amelyekhez évek munkája, odafigyelése kell. Magam is a muzsika iskolapadjába ülök be mindennnap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.