Klasszikus

Kobayashi és a debreceni Feltámadás

2013.01.25. 16:14
Ajánlom
A Kodály Filharmónia meghívásának eleget téve január 26-án Mahler II. "Feltámadás" szimfóniáját vezényli a japán karmester.

A fellépések alatt és a koncertek után is rengeteg pozitív visszajelzést kapott a debreceni közönségtől Kobayashi Ken-Ichiro (Kobajasi Kenicsiro) japán karmester, aki lassan négy évtizede erős szálakkal kötődik a városhoz és Magyarországhoz. "Jövőre lesz negyven éve, hogy megnyertem a Magyar Televízió nemzetközi karmesterversenyét, és nagyon jól esik, hogy Magyarország és Debrecen nem felejtett el engem. külön öröm számomra, hogy a debreceni zenekarral Mahler II. szimfóniáját játszhatjuk, és hogy az alföldi közönséggel együtt élvezhetem ezt a gyönyörű zenét" - fogalmazott a dirigens, akit 2012-ben a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárává avattak Budapesten.

A Bartók teremben tartott próbát megelőzően a műről szólva rámutatott annak vallási motívumaira is. "Amikor felcsendül a mű, egyben egy ima is felcsendül. Én pedig a koncerten külön imádkozni fogok azokért a honfitársaimért, akik a tavalyi földrengést követő pusztítás nyomán még mindig sokat szenvednek" - hangsúlyozta Kobajasi Ken-Icsiro.

A cívis városban valaha tartott koncertek egyik legnagyszabásúbb eseményére a Főnix Csarnokban gigantikus színpad épül. Több mint 250 zenész: a Kodály Filharmonikusok és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szimfonikus Zenekara 112 fős óriásegyüttessé olvad össze, a 140 énekkari művész három kórusból - Kodály Kórus, a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, Csokonai Színház Énekkara - tevődik össze, a szólisták pedig Váradi Zita és Schöck Atala lesznek. 

"Igazi kulturális összefogás lesz ez a hangverseny - nyilatkozta az előkészületek során a Kodály Filharmónia igazgatója-művészeti vezetője, Somogyi-Tóth Dániel. "Abban a ritka szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kórusunk és zenekarunk is van. Adta magát tehát, hogy egy nagy karmester mellé, egy akkora helyre, mint a Főnix Csarnok a zeneirodalom egyik legnagyobb alkotását társítsuk. Mahler fantasztikus zenéit nem lehet elégszer játszani... Úgy vélem, a II. szimfónia a  zenetörténet legkomolyabb és legmélyebb muzsikája, ami nem csak a komolyzene elkötelezett híveinek érdeklődésére tarthat számot, pláne nem ebben az előadásban. A remek hang- és fénytechnika csak tovább fokozza majd az élményt" - tette hozzá a művészeti vezető.

A meghívás korántsem véletlen, Somogyi-Tóth Dániel ugyanis gyermekkora óta nagy tisztelője a japán mesternek. "Emlékszem, már akkor csodáltam egyéni és összehasonlíthatatlan stílusát, kisugárzását, fantasztikus zeneiségét. Sok koncertjén vettem részt zeneakadémista koromban, nagy megtiszteltetés volt, amikor a professzoraim egyszer beültettek a tanári páholyba, s szemtől szemben ülhettem vele, miközben dirigált. Tevékenysége meghatározza a karmesterség mibenlétét! A magyarországi közönség számára ő az egyik legnagyobb dirigens, köztiszteletben áll. Fontosnak tartom, hogy Debrecenbe minél több, hozzá hasonló, ikonikus muzsikust hívjunk meg!" - mondta el a január 26-i koncert előtt a debreceni Kodály Filharmonikusok vezetője.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Könyv

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Színház

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Jazz/World

„A dalaink közösséget hivatottak teremteni” – megjelent a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet új lemeze

A Fidelio felületén debütál Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze, az About Time. A két zenésszel az album címén túl a koncertek feloldó hatásáról, a nemzetközi jelenlétről, illetve közelgő, november 22-i müpás koncertjükről beszélgettünk. A lemez meghallgatható a cikkben.
Zenés színház

Éneklő Kádár-kockák a kifutón – így készült a Soharóza új színházi divatbemutatója, a Keleti Blokk (GALÉRIA)

Szeptember 9-én mutatták be a Trafóban Halas Dóra és Nagy Fruzsina legújabb catwalk koncertjét, a Keleti blokkot, amely egy elképzelt jövőn keresztül tekint vissza a múltra. Dubniczki Attila fotókon keresztül mutatja be a premier előtti utolsó pillanatokat és a háttérben zajló munkát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.