Klasszikus

Kobayashi és a debreceni Feltámadás

2013.01.25. 16:14
Ajánlom
A Kodály Filharmónia meghívásának eleget téve január 26-án Mahler II. "Feltámadás" szimfóniáját vezényli a japán karmester.

A fellépések alatt és a koncertek után is rengeteg pozitív visszajelzést kapott a debreceni közönségtől Kobayashi Ken-Ichiro (Kobajasi Kenicsiro) japán karmester, aki lassan négy évtizede erős szálakkal kötődik a városhoz és Magyarországhoz. "Jövőre lesz negyven éve, hogy megnyertem a Magyar Televízió nemzetközi karmesterversenyét, és nagyon jól esik, hogy Magyarország és Debrecen nem felejtett el engem. külön öröm számomra, hogy a debreceni zenekarral Mahler II. szimfóniáját játszhatjuk, és hogy az alföldi közönséggel együtt élvezhetem ezt a gyönyörű zenét" - fogalmazott a dirigens, akit 2012-ben a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárává avattak Budapesten.

A Bartók teremben tartott próbát megelőzően a műről szólva rámutatott annak vallási motívumaira is. "Amikor felcsendül a mű, egyben egy ima is felcsendül. Én pedig a koncerten külön imádkozni fogok azokért a honfitársaimért, akik a tavalyi földrengést követő pusztítás nyomán még mindig sokat szenvednek" - hangsúlyozta Kobajasi Ken-Icsiro.

A cívis városban valaha tartott koncertek egyik legnagyszabásúbb eseményére a Főnix Csarnokban gigantikus színpad épül. Több mint 250 zenész: a Kodály Filharmonikusok és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szimfonikus Zenekara 112 fős óriásegyüttessé olvad össze, a 140 énekkari művész három kórusból - Kodály Kórus, a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, Csokonai Színház Énekkara - tevődik össze, a szólisták pedig Váradi Zita és Schöck Atala lesznek. 

"Igazi kulturális összefogás lesz ez a hangverseny - nyilatkozta az előkészületek során a Kodály Filharmónia igazgatója-művészeti vezetője, Somogyi-Tóth Dániel. "Abban a ritka szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kórusunk és zenekarunk is van. Adta magát tehát, hogy egy nagy karmester mellé, egy akkora helyre, mint a Főnix Csarnok a zeneirodalom egyik legnagyobb alkotását társítsuk. Mahler fantasztikus zenéit nem lehet elégszer játszani... Úgy vélem, a II. szimfónia a  zenetörténet legkomolyabb és legmélyebb muzsikája, ami nem csak a komolyzene elkötelezett híveinek érdeklődésére tarthat számot, pláne nem ebben az előadásban. A remek hang- és fénytechnika csak tovább fokozza majd az élményt" - tette hozzá a művészeti vezető.

A meghívás korántsem véletlen, Somogyi-Tóth Dániel ugyanis gyermekkora óta nagy tisztelője a japán mesternek. "Emlékszem, már akkor csodáltam egyéni és összehasonlíthatatlan stílusát, kisugárzását, fantasztikus zeneiségét. Sok koncertjén vettem részt zeneakadémista koromban, nagy megtiszteltetés volt, amikor a professzoraim egyszer beültettek a tanári páholyba, s szemtől szemben ülhettem vele, miközben dirigált. Tevékenysége meghatározza a karmesterség mibenlétét! A magyarországi közönség számára ő az egyik legnagyobb dirigens, köztiszteletben áll. Fontosnak tartom, hogy Debrecenbe minél több, hozzá hasonló, ikonikus muzsikust hívjunk meg!" - mondta el a január 26-i koncert előtt a debreceni Kodály Filharmonikusok vezetője.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.