Klasszikus

Kocsis plusz Ránki és a bábok

2007.01.12. 00:00
Ajánlom
Különleges produkcióval kezd a Nemzeti Filharmonikusok. Pénteken a nagy magyar zongoristageneráció két kiemelkedő képviselője, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső muzsikál együtt (Kocsis vezényel). A műsor második felében pedig előkerülnek a bábok.

A Művészetek Palotája és közönsége január 12-én igencsak különleges programot élvezhet: Kocsis Zoltán és Ránki Dezső egy pódiumon látható, hallható. Kocsis, akit pianistaként és karmesterként egyaránt Bartók egyik legautentikusabb tolmácsolójaként tartanak számon világszerte, most a karmesteri dobogóról irányítja Bartók I. zongoraversenyének előadását, amelynek szólistája Ránki Dezső. A Bartók-mű előtt Csajkovszkij Vihar című szimfonikus fantáziája hangzik el, amelyet Shakespeare drámája nyomán komponált a szerző.

Az est második részében, Stravinsky Petruskájának megszólaltatásakor az NFZ levonul a zenekari árokba, hogy átadja helyét a Budapest Bábszínház művészeinek, akik évtizedek óta nagy sikerrel játszott előadásukat most élő zenei kísérettel mutatják be. A produkció a Nemzeti Filharmonikusok és a Budapest Bábszínház együttműködésének újabb állomása. Első közös előadásuk Bartók táncjátéka, A fából faragott királyfi volt, amelyet 2005 szeptemberében láthatott a közönség. (A koncertről tévéfelvétel is készült.)

A zenekar a hangversenyt a 100 éve született Ferencsik János emlékének ajánlja, aki 1952-től haláláig, 1984-ig volt a Magyar Állami Hangversenyzenekar (a Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődje) főzeneigazgatója. Bartók és Stravinsky egyaránt kedves szerzői közé tartozott, mindkettejüket személyesen is ismerte. Mivel az NFZ az évforduló napján, január 18-án egy turné keretében éppen a párizsi Salle Pleyelben lép fel, a 12-ei koncerttel tisztelegnek a neves dirigens emléke előtt.

(2007. január 12. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - A Nemzeti Filharmonikusok koncertje; km.: Ránki Dezső (zongora), a Budapest Bábszínház művészei; vez.: Kocsis Zoltán; Ferencsik-bérlet/3)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.