Klasszikus

Kocsis Zoltán: „a tökéletesség nem létezik”

2010.07.17. 06:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, a kiváló zongoraművész egy spanyolországi koncert után máris a saját együttesével készül Martonvásárra.

Kocsis Zoltán a X. Zenei Találkozó és Akadémia meghívására előadást tartott Santanderben Bartók műveiről, majd a nyitókoncertre készítette fel a zenekart. „Nagyon érdekes hangverseny volt, Bartók Táncszvitjét, és Schubert nagy C-dúr szimfóniáját vezényeltem, a két mű között pedig  Mozart kis A-dúr zongoraversenyét (KV 414) játszottam. Ottlétem igazából tanítást jelentett, mert noha a világ sok országából meghívott ifjú művészek kiváló hangszerjátékosok, mégis nehéz belőlük zenekart formálni. Minél képzettebb egy muzsikus, annál nehezebb szervezett, kollektív munkára fogni. Végül is nagyon jó koncert lett, nem hibátlan, de a tökéletesség - mint tudjuk - nem létezik." 

Sok idő nem maradt a pihenésre, hiszen a martonvásári koncertek első estjére 17-én este héttől kerül sor, ahol Beethoven D-dúr zongoraversenye is elhangzik. „Ez a mű a híres D-dúr hegedűverseny átirata" - mondta Kocsis. „A szerző maga dolgozta át, talán nem olyan nehéz, mint a hegedűverseny, de nagyon kevés hanggal nagyon sokat mond. A szólista, Borbély László nagyon tehetséges zongorista, akit már többször hallottam játszani. Nagy érdeklődéssel várom őt, mert minden egyéni, illetve eredeti megközelítésre vevő vagyok. Lehet, hogy végül elutasítom, vagy az előadása bizonyos részleteivel nem értek egyet, de az is lehet, hogy tanulok belőle" - tette hozzá a zeneigazgató, aki a műsorban elhangzó II., D-dúr szimfóniával kapcsolatban ezt nyilatkozta: „Amikor a Zeneakadémián mind a kilenc szimfóniát eljátszottuk sorrendben egy délután és este, akkor teljesen nyilvánvalóvá váltak a művek értékei egymás közvetlen szomszédságában előadva. Így az I. szimfónia, ha önmagában nézzük, fantasztikusan megkomponált Mozart stílusú szimfónia, de ha a II. meghallgatása után tekintünk vissza rá, akkor nem érezzük azt többnek egy vizsgamunkánál. Mert a II. sokkal eredetibb, egyénibb, és jobban reprezentálja Beethoven zenéhez és a világhoz való viszonyát. Remélem, ez is kiderül szombat este." 

Nemzeti Filharmonikusok

2010. július 17. 19:00

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja

Km.: Borbély László (zongora)
Vez.: Kocsis Zoltán

Beethoven: D-dúr zongoraverseny, op. 61/a; II., D-dúr szimfónia, op. 36
Esőnap: július 18.

 www.filharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.