Klasszikus

Kocsis Zoltán beszéde a Román Kulturális Intézet nívódíjának átadásán

2008.12.15. 00:00
Ajánlom
Kocsis Zoltán kapta idén a Budapesti Román Kulturális Intézet Kulturális Nívódíját; a Kultúra-díjat Dragomán György író, a Média-díjat pedig Sükösd Miklós médiakutató, egyetemi tanár vehette át ma a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Alább Kocsis Zoltán díjátadón elhangzott beszédét olvashatják.

Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves barátaim!

Mindenekelőtt szeretném megköszönni, hogy az adományozók rám gondoltak, illetve azokra a művészi credókra, amelyeket szerény személyem és munkásságom reprezentál. Hogy a napjainkban zajló folyamatoknak milyen mértékben esnek áldozatul épp a legértékesebb művészi ágak, annak mi, művészek vagyunk a megmondhatói, miután napi rendszerességgel a lehető legélesebben találkozunk megváltozott igényekkel, hajmeresztő értékítéletekkel, a maradandóság kritériumával köszönő viszonyban sem lévő handabandázásokkal. Változó világunk jelenleg nem kedvez a csöndes szemlélődésnek, az élmények kreatív feldolgozásának, a zavartalan alkotómunkának. Szeretném hinni, hogy mindez pusztán korjelenség, de lépten-nyomon szembesülnöm kell, azzal hogy a politika befurakszik az életünkbe, mindennapjainkba, családokat, jól és eredményesen működő munkacsoportokat dúl szét, polarizál még olyan, látszólag neutrális közösségeket is, mint amilyen a miénk, zenészeké. Politikai felhanggal támadták annak idején felbecsülhetetlen értékű román népzenegyűjtése miatt Bartók Bélát magyar és román oldalról egyaránt. Politikusaink tevékenysége többnyire szöges ellentétben állt és áll az általuk fennen hangoztatott szólamokkal, néha olyanba ütve orrukat, amiről halvány fogalmuk sincs; egyes cselekedeteik pedig - finoman fogalmazva - az euro konform viselkedés határain mozognak. Pedig megtanulhatnák éppen tőlünk, zenészektől, hogy mi a tolerancia, az egymásra figyelés, a másik ember, a többiek gondolataival való azonosulási szándék. Nemkülönben, hogy mik a differenciák, hol kezdődhet a vita, milyen szinten túl értelmetlen a további konfrontáció, nem szólva a távolabbi és magasabb célokról. Ha a felek pusztán saját fejük után mennének, még egy duó esetében is megtörténhet, hogy a darabot nem tudják egyszerre befejezni. A partnerség, az irányítás igen nagy felelősség. Ha valakik emberek millióit akarják vezetni, tisztában kell lenniük e fogalommal.

Tévedés lenne azt hinni, hogy a zenészség - mint nyelveken, határokon, mindennemű különbségeken túlnyúló, illetve azokat közös nevezőre hozó művészet - elmossa a világos állásfoglalás kényszerét. Itt és most kijelentem, hogy a román embereket mindig is a barátaimnak tekintettem és ezután is így fogok tenni. Sőt tovább megyek: én a nacionalizmust sem ítélem el. Tetszik, nem tetszik, globalizálódunk, az Európai Unió megalakítása meglehet kissé tétova, bicegő, de mégiscsak előrelépés ezen az úton. Ilyen közegben egyenesen magától értetődő, sőt szükséges, hogy az ember büszke legyen a nemzetre, amelyből származik - mint ahogy én is büszke vagyok magyarságomra -, de ezt igazán az hitelesíti, ha ugyanakkor az egész világot is a maga teljességében akarjuk látni. Ha megvan benne a szándék, hogy a valósággal őszintén szembenézve, a lehetőségeket türelemmel számba véve, embertársaira empátiával tekintve gondolkodjon, nem lesz nehéz megértenie, hogy a múlthoz kizárólag tudományos szemlélettel, a jelenhez, a mindannyiunkat érintő kényes és még kényesebb kérdésekhez csakis az emberi jogok alapjáról lehet közelíteni. Csupán így van esélyünk, hogy a siker reményében alakítsuk jövőnket és - a költő szavaival élve - erőnktől és tehetségünktől függően "icipicit igazíthassunk a világon". Erre tanít többek között Bartók Béla és Gheorghe Enescu életútja is. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Mestre-Budapest, 2008. december 15-én

Kocsis Zoltán

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.