Klasszikus

Kocsis Zoltán-díjra pályázhatnak a tehetséges fiatal muzsikusok

2022.02.01. 12:25
Ajánlom
A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat hozott létre a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.

A Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni. A díjak mellett az Alapítvány Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíjat alapít, amellyel évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatal díjazható.

Kocsis Zoltán-díj – zongora kategória

A pályázat kétfordulós, az első fordulóban videóanyagok beküldését várja a kuratórium, amely alapján kiválasztják a második, élő fordulóba bejutó zongoristákat.
A második forduló időpontja , helyszíne 2022. május 22–23., Zeneakadémia.
A videók beküldésének és az adatlap kitöltésének határideje: 2022. április 10.
Jelentkezés feltétele: 18–26 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

Kocsis Zoltán-díj – kamarazene kategória

A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját
A videók beküldésének és az adatlap kitöltésének határideje: 2022. április 10.
A jelentkezés feltétele: 18–26 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várja az Alapítvány.

Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíj

Az ösztöndíjat évente egy fiatal magyar zenész vagy határon túli magyar nyerheti el. Az ösztöndíj célja, hogy elősegítse egy kiemelkedően tehetséges, klasszikus zenei hangszeren játszó fiatal zenei fejlődését. A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját.
A jelentkezés benyújtásának határideje: 2022. április 10.
Jelentkezés feltétele: 14–18 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várja az Alapítvány.

A pályázatokat hatfős kuratórium bírálja el. A döntésről 2022. május 15-ig elektronikus úton értesíti a pályázókat az Alapítvány, a második fordulóba jutottak és a nyertesek nevét a www.kocsis-hauser.com honlapon is közzéteszi.

Díjak

Kategóriánként egy díj kerül átadásra, a zsűri fenntartja a különdíj(ak) átadásának jogát. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Kocsis Zoltán-díj zongora kategória: 2.000.000 forint (nettó)
Kocsis Zoltán-díj kamarazene kategória: 2.000.000 forint (nettó)
Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíj egy évre: 900.000 forint (nettó)

A három kategória ünnepélyes díjátadója és gálakoncertje 2022. június 12-én kerül megrendezésre a Zeneakadémia Solti Termében.

A kuratórium tagjai: Hauser Adrienne zongoraművész, a Kocsis-Hauser Alapítvány alapítója, a kuratórium elnöke, Berkes Kálmán klarinétművész, karmester, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, Jean-Efflam Bavouzet (Franciaország) zongoraművész, a Royal Northern College of Music vendégprofesszora, Herboly Domonkos a Nemzeti Filharmonikusok
főigazgatója, Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester, dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

A pályázatról részletes információ a www.kocsis-hauser.com oldalon található, valamint érdeklődni lehet a [email protected] e-mail címen is.

Fejléckép: Kocsis Zoltán (fotó: Fejér Gábor)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.
Klasszikus interjú

Nem mikrózunk semmit! – interjú Várdai Istvánnal

A Liszt Ferenc Kamarazenekar május 13-án zárja új művekkel, elit szólistákkal, szokatlan kihívásokkal tarkított évadát. Várdai István művészeti vezető elmesélte nekünk, hogyan vették az akadályokat, és mi vár az együttesre és közönségére a következő, jubileumi évadban.