Klasszikus

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok sűrű hétvégéje

2006.04.27. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar április 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, 28-án Kocsis Zoltán a Jövő Háza Teátrumban várja a közönséget, 29-én pedig a Nemzeti Filharmonikusok, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Táncszínház közös programjára kerül sor a MÜPA-ban.

A Kocsis Zoltán vezényelte koncert egy átirattal indul: Johann Sebastian Bach 1739-ben, a Klavierübung (Billentyűs gyakorlat) 3. kötetében megjelent Esz-dúr prelúdium és fúgáját Arnold Schönberg csaknem kétszáz évvel később írta át hatalmas szimfonikus zenekarra. Ezt követi Leonard Bernstein Halil című, fuvolára és zenekarra írt noktürnje Bálint János szólójával. A halil héberül fuvolát jelent. A mű megírását Yadin, egy fiatal és rendkívül ígéretes izraeli fuvolista története ihlette, akit az 1973-as háborúban a Szuezi-csatornánál halálra gázolt egy tank. A mű ajánlása „Yadin lelkének és elesett testvéreinek” szól. Ezután Mozart Esz-dúr sinfonia concertantéja hangzik el két nagyszerű fiatal művész közreműködésével: a finn Pekka Kuusisto egy 1752-ben készült Guadagnini-hegedűn, Kokas Katalin pedig ezúttal brácsán játszik. A hangverseny utolsó darabja egy kortárs mexikói zeneszerzőnő, Gabriela Ortíz: Altar de Piedra (Sziklaoltár) című darabja, melyben az Amadinda Ütőegyüttes is pódiumra lép.

Másnap, április 28-án a BMC Music Flash keretében a Jövő Háza Teátrumban Kocsis Zoltán estjére kerül sor. A koncert első felét Kocsis Schönberg, Chopin, Debussy, Ravel és Johann Strauss zongoradarabjaiból készített kamarazenei átiratai töltik ki, amelyeket az NFZ tagjaival ad elő. A szünet után a művész eljátssza Haydn g-moll szonátáját, majd zenekara élén Mozart „kis” g-moll szimfóniáját dirigálja, amelynek tavaly januárban készült koncertfelvételét a BMC – a „nagy” g-moll szimfóniával együtt – néhány hónappal ezelőtt jelentette meg.

Szombaton, április 29-én a Nemzeti Filharmonikusok – a Ludwig Múzeummal és a Nemzeti Táncszínházzal közösen – Kikötő a művészetekhez címmel egész napos ingyenes, összművészeti programsorozatot rendeznek a Művészetek Palotájában, ahova ezen a napon a Roosevelt és a Vigadó térről hajóval is el lehet jutni – a hajón pedig az NFZ és a Nemzeti Énekkar tagjaiból alakult kamaraformációk szórakoztatják az utasokat. A palotájban is zene, tánc és képzőművészet várja az érdeklődőket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.