Klasszikus

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok sűrű hétvégéje

2006.04.27. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar április 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, 28-án Kocsis Zoltán a Jövő Háza Teátrumban várja a közönséget, 29-én pedig a Nemzeti Filharmonikusok, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Táncszínház közös programjára kerül sor a MÜPA-ban.

A Kocsis Zoltán vezényelte koncert egy átirattal indul: Johann Sebastian Bach 1739-ben, a Klavierübung (Billentyűs gyakorlat) 3. kötetében megjelent Esz-dúr prelúdium és fúgáját Arnold Schönberg csaknem kétszáz évvel később írta át hatalmas szimfonikus zenekarra. Ezt követi Leonard Bernstein Halil című, fuvolára és zenekarra írt noktürnje Bálint János szólójával. A halil héberül fuvolát jelent. A mű megírását Yadin, egy fiatal és rendkívül ígéretes izraeli fuvolista története ihlette, akit az 1973-as háborúban a Szuezi-csatornánál halálra gázolt egy tank. A mű ajánlása „Yadin lelkének és elesett testvéreinek” szól. Ezután Mozart Esz-dúr sinfonia concertantéja hangzik el két nagyszerű fiatal művész közreműködésével: a finn Pekka Kuusisto egy 1752-ben készült Guadagnini-hegedűn, Kokas Katalin pedig ezúttal brácsán játszik. A hangverseny utolsó darabja egy kortárs mexikói zeneszerzőnő, Gabriela Ortíz: Altar de Piedra (Sziklaoltár) című darabja, melyben az Amadinda Ütőegyüttes is pódiumra lép.

Másnap, április 28-án a BMC Music Flash keretében a Jövő Háza Teátrumban Kocsis Zoltán estjére kerül sor. A koncert első felét Kocsis Schönberg, Chopin, Debussy, Ravel és Johann Strauss zongoradarabjaiból készített kamarazenei átiratai töltik ki, amelyeket az NFZ tagjaival ad elő. A szünet után a művész eljátssza Haydn g-moll szonátáját, majd zenekara élén Mozart „kis” g-moll szimfóniáját dirigálja, amelynek tavaly januárban készült koncertfelvételét a BMC – a „nagy” g-moll szimfóniával együtt – néhány hónappal ezelőtt jelentette meg.

Szombaton, április 29-én a Nemzeti Filharmonikusok – a Ludwig Múzeummal és a Nemzeti Táncszínházzal közösen – Kikötő a művészetekhez címmel egész napos ingyenes, összművészeti programsorozatot rendeznek a Művészetek Palotájában, ahova ezen a napon a Roosevelt és a Vigadó térről hajóval is el lehet jutni – a hajón pedig az NFZ és a Nemzeti Énekkar tagjaiból alakult kamaraformációk szórakoztatják az utasokat. A palotájban is zene, tánc és képzőművészet várja az érdeklődőket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.