Klasszikus

Kocsis Zoltán és az NFZ ünnepi Kurtág-estre készül

2006.02.17. 00:00
Ajánlom
Kurtág György 80. születésnapján, február 19-én az ötnapos Kurtág Fesztivál záróeseményeként a mester tiszteletére ünnepi hangversenyt rendeznek a Zeneakadémián.

Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Nemzeti Énekkart, illetve az UMZE Kamaraegyüttest. Kurtág György személyesen kérte fel a karmestert arra, hogy műveit a Zeneakadémián vezényelje – ott, ahol tanult és tanított. Kocsist régi barátság fűzi a zeneszerzőhöz, aki több művét is neki ajánlotta. Ezek közül a vasárnapi koncerten is elhangzik egy – az Üzenetek című ciklus részeként –, amely egyúttal emléket állít Kocsis Ottónak, Kocsis Zoltán édesapjának.

A műsorban egy magyarországi bemutatóra is sor kerül: Kurtágnak A csüggedés és keserűség dalai című darabját – amelyet a nagynevű angol karmester, John Eliot Gardiner elénekelhetetlennek titulált – a Nemzeti Énekkar és az UMZE mutatja be. Megszólal még a komponista „…concertante…” című versenyműve is két kitűnő japán szólista, Hiromi Kikuchi hegedű- és Ken Hakii brácsaművész közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.