Klasszikus

Kocsis Zoltán és Jeney Zoltán a Bartók-Pásztory díj idei kitüntetettjei

2006.03.30. 00:00
Ajánlom
Jeney Zoltán zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője és Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója vehette át – immár második alkalommal – az idei Bartók-Pásztory-díjat március 25-én a Zeneakadémia Kistermében.

A díjat 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át Pásztory Ditta végrendelete alapján egy magyar anyanyelvű zeneszerzőnek és egy magyar anyanyelvű előadóművésznek. Az idei rendezvénynek különleges apropót adott a zeneszerző születésének 125. évfordulója. A díjakat Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Bartók-Pásztory-díj kuratóriumának elnöke adta át. A rendezvényen a Zeneakadémia tehetséges hallgatói adtak koncertet Bartók Béla műveiből.

Jeney Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző tanszékének vezetője, Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal és számos más neves muzsikussal együtt az Új Zenei Stúdió alapító tagjai között volt, melyhez később csatlakozott többek között Kurtág György is. 1971-ben Huszárik Zoltán Szinbád című filmjéhez írt zenét. A film nagy sikere után több filmzene komponálására is felkérték. Kossuth-díjas Érdemes művész; 1988-ban már elnyerte a Bartók-Pásztory-díjat is. Halotti szertartás című nagyszabású művét tavaly október 22-én nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével.

Kocsis Zoltán zongoraművészként, a Nemzeti Filharmonikusok vezető karmestereként, Bartók-interpretációiért, átiratok készítéséért, valamint a kortárs magyar zenéért tett fáradozásaiért kapta meg idén második alkalommal a díjat. Kocsis Zoltán ötéves korában kezdett zongorázni, 18 éves korában megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. A világ számos országban koncertezett, s sztárvendégként lépett fel a legnevesebb zenekarokkal (Bécsi Filharmonikusok, Londoni Szimfonikus Zenekar, New York-i Filharmonikusok). Fischer Ivánnal 1983-ban megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Zongoraművészi pályája mellett 1987 óta karmesterként is fellép, emellett komponál, és meghatározó szerepet tölt be a hazai kortárs zenei életben. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén 1997 óta áll. Lemezei számos nemzetközi díjat nyertek el, s ő maga is számos kitüntetés – a többi között két Kossuth-díj – birtokosa.

Az ünnepségen jelen volt Sólyom László államfő, a Bartók-évad fővédnöke, Bozóki András kulturális miniszter, valamint Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.