Klasszikus

Kocsis Zoltán és Jeney Zoltán a Bartók-Pásztory díj idei kitüntetettjei

2006.03.30. 00:00
Ajánlom
Jeney Zoltán zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője és Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója vehette át – immár második alkalommal – az idei Bartók-Pásztory-díjat március 25-én a Zeneakadémia Kistermében.

A díjat 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át Pásztory Ditta végrendelete alapján egy magyar anyanyelvű zeneszerzőnek és egy magyar anyanyelvű előadóművésznek. Az idei rendezvénynek különleges apropót adott a zeneszerző születésének 125. évfordulója. A díjakat Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Bartók-Pásztory-díj kuratóriumának elnöke adta át. A rendezvényen a Zeneakadémia tehetséges hallgatói adtak koncertet Bartók Béla műveiből.

Jeney Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző tanszékének vezetője, Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal és számos más neves muzsikussal együtt az Új Zenei Stúdió alapító tagjai között volt, melyhez később csatlakozott többek között Kurtág György is. 1971-ben Huszárik Zoltán Szinbád című filmjéhez írt zenét. A film nagy sikere után több filmzene komponálására is felkérték. Kossuth-díjas Érdemes művész; 1988-ban már elnyerte a Bartók-Pásztory-díjat is. Halotti szertartás című nagyszabású művét tavaly október 22-én nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével.

Kocsis Zoltán zongoraművészként, a Nemzeti Filharmonikusok vezető karmestereként, Bartók-interpretációiért, átiratok készítéséért, valamint a kortárs magyar zenéért tett fáradozásaiért kapta meg idén második alkalommal a díjat. Kocsis Zoltán ötéves korában kezdett zongorázni, 18 éves korában megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. A világ számos országban koncertezett, s sztárvendégként lépett fel a legnevesebb zenekarokkal (Bécsi Filharmonikusok, Londoni Szimfonikus Zenekar, New York-i Filharmonikusok). Fischer Ivánnal 1983-ban megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Zongoraművészi pályája mellett 1987 óta karmesterként is fellép, emellett komponál, és meghatározó szerepet tölt be a hazai kortárs zenei életben. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén 1997 óta áll. Lemezei számos nemzetközi díjat nyertek el, s ő maga is számos kitüntetés – a többi között két Kossuth-díj – birtokosa.

Az ünnepségen jelen volt Sólyom László államfő, a Bartók-évad fővédnöke, Bozóki András kulturális miniszter, valamint Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.