Klasszikus

Kocsis Zoltán francia estje - pálcával

2007.02.09. 00:00
Ajánlom
Az Alma Mater koncertsorozatban február 20-án népszerű, illetve ritkán hallott francia zeneszerzők műveit vezényli a kétszeres Kossuth-díjas művész a Zeneakadémián.

Ezen az estén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara a francia zeneirodalom meghatározó alakjai - Debussy, Dukas és Ravel - műveit adja elő Kocsis Zoltán vezényletével. "A magyar hangversenyéletben igen ritkán hallhatóak ezek a Debussy-szerzeménynek - nyilatkozta Batta András, a Liszt Ferenc Egyetem rektora - bár a zeneszerző és francia kortársai az új magyar zeneszerző generáció, Bartók, Kodály, Weiner és Dohnányi számára fontos kiindulópontot jelentettek. Kocsis Zoltán, a legendás generáció méltó örököse egész életművében kiemelt hangsúlyt helyezett a francia zenére, és ennek szellemében állította e hangverseny műsorát."

Igazi csemegének minősül Debussy Hét dala, amelyeket Kocsis Zoltán írt át zenekari művekké, a szólista Hajnóczy Júlia lesz. A dalok alapjául szolgáló költeményeket – a koncert különlegességeként – Mácsai Pál színművész adja elő. A hangverseny második felében olyan népszerű szerzeményeket élvezhet a közönség, mint Dukas Bűvészinas című műve, valamint Ravel csodálatos Bolerója. A következő Alma Mater koncertet is Kocsis Zoltán vezényli, időpontja május 18.

(2007. február 20. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) -Kocsis Zoltán (zongora) koncertje; Debussy: Egy faun délutánja; 7 dal Kocsis Zoltán átiratában; Marche écossaise L. 77; Dukas: Bűvészinas; Ravel: Bolero; km.: Hajnóczy Júlia (ének), a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara - Alma Mater Koncertek; Kocsis Zoltán-bérlet/1)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.