Klasszikus

Kocsis Zoltán nyílt levele

2007.05.16. 00:00
Ajánlom
Kocsis Zoltán nem tudott részt venni a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola fővárosi kézbe való átadása elleni tiltakozó hangversenyen, de az alábbi levelet küldte Essenből.

Egy magyar muzsikus tiltakozása

Megdöbbenéssel értesültem azokról a tervekről, amelyek a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola átalakítását célozzák meg. Mint az ország egyik kiemelt nemzeti alapintézményének vezetője, mint az értékes zene sorsáért aggódó, felelősen gondolkodó ember, de ha tetszik, úgy is, mint a XI. kerület díszpolgára, tiltakoznom kell egy híresen jól és eredményesen működő oktatási intézmény bármily természetű megcsonkítása ellen, legyen a döntés akár politikai, gazdasági vagy jogi természetű.

Nem tisztem megállapítani, kik felelősek azért, hogy a zeneoktatás helyzete Kodály Zoltán hazájában a jelenlegi szintre süllyedt. Annyi biztos, hogy a "Legyen a zene mindenkié" elvétől átitatott hajdani lelkes kisdiáknak manapság, érett zenészként majdhogynem szégyenkeznie kell, amiért egyre kevesebbek és kevesebbek által érzékelhető és értékelhető tevékenységet űz. Magától értetődően tombol a tudatlanság, a tehetségtelenség és középszerűség, hiszen demokráciánk még meglehetősen fiatal és gyenge ahhoz, hogy önmaga szűrje ki a vele visszaélni szándékozó, felelőtlen, nem ritkán karrierizmustól vagy bosszúvágytól áthatott ambíciókat. Ez a feladat egyes-egyedül ránk, szakemberekre hárul, minthogy az ország kulturális vezetése úgy látszik kénytelen bizonyos parancsok teljesítését foganatosítani, amelyek írott formában talán nem is hozzáférhetőek. Rajtunk a sor, nem szabad engednünk, hogy nacsalnyikok, csinovnyikok, apparatcsikok végrehajtsanak rajtunk olyan utasításokat, amelyek megszületése köszönő viszonyban sem áll az igazi kompetenciával.

Szerte a világon számos ország létezik, ahol már régen megértették, hogy a kultúra – és természetesen a kapcsolódó oktatási koncepció - rövid távon nem lehet nyereséges, azt semmiképpen sem lehet az üzleti szféra szerves részévé tenni. Támogatni viszont kötelesség, különösen ott, ahol ilyen mennyiségben és minőségben fordul elő a tehetség és rátermettség. Csatlakozom tehát ahhoz a véleményhez, mely szerint zeneoktatási intézmények megszüntetése, összekovácsolódott szakmai közösségek szétverése kimeríti a kulturális bűntény fogalmát. Pillanatnyilag csak remélni tudom, hogy zenekultúránk érzékelhetően tudatos elsorvasztásának folyamata ma még demokratikus eszközökkel is visszafordítható és ötven vagy száz év múlva büszkébbek lehetünk szellemi értékeinkre, mint valaha. Garanciát jelenthet erre például a mai este is.

Kocsis Zoltán
(Essen, 2007. május 10-én)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Klasszikus

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Színház

„Egy színház akkor működik jól, ha együtt fejlődik a nézőkkel”

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő, Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze, az MMA rendes tagja idén ünnepli 60. születésnapját. A Nemzeti Színház Stúdiójáról, a vidéki színházak feladatairól és fővárosi megjelenési lehetőségeikről beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.