Klasszikus

Kocsis Zoltán nyílt levele

2007.05.16. 00:00
Ajánlom
Kocsis Zoltán nem tudott részt venni a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola fővárosi kézbe való átadása elleni tiltakozó hangversenyen, de az alábbi levelet küldte Essenből.

Egy magyar muzsikus tiltakozása

Megdöbbenéssel értesültem azokról a tervekről, amelyek a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola átalakítását célozzák meg. Mint az ország egyik kiemelt nemzeti alapintézményének vezetője, mint az értékes zene sorsáért aggódó, felelősen gondolkodó ember, de ha tetszik, úgy is, mint a XI. kerület díszpolgára, tiltakoznom kell egy híresen jól és eredményesen működő oktatási intézmény bármily természetű megcsonkítása ellen, legyen a döntés akár politikai, gazdasági vagy jogi természetű.

Nem tisztem megállapítani, kik felelősek azért, hogy a zeneoktatás helyzete Kodály Zoltán hazájában a jelenlegi szintre süllyedt. Annyi biztos, hogy a "Legyen a zene mindenkié" elvétől átitatott hajdani lelkes kisdiáknak manapság, érett zenészként majdhogynem szégyenkeznie kell, amiért egyre kevesebbek és kevesebbek által érzékelhető és értékelhető tevékenységet űz. Magától értetődően tombol a tudatlanság, a tehetségtelenség és középszerűség, hiszen demokráciánk még meglehetősen fiatal és gyenge ahhoz, hogy önmaga szűrje ki a vele visszaélni szándékozó, felelőtlen, nem ritkán karrierizmustól vagy bosszúvágytól áthatott ambíciókat. Ez a feladat egyes-egyedül ránk, szakemberekre hárul, minthogy az ország kulturális vezetése úgy látszik kénytelen bizonyos parancsok teljesítését foganatosítani, amelyek írott formában talán nem is hozzáférhetőek. Rajtunk a sor, nem szabad engednünk, hogy nacsalnyikok, csinovnyikok, apparatcsikok végrehajtsanak rajtunk olyan utasításokat, amelyek megszületése köszönő viszonyban sem áll az igazi kompetenciával.

Szerte a világon számos ország létezik, ahol már régen megértették, hogy a kultúra – és természetesen a kapcsolódó oktatási koncepció - rövid távon nem lehet nyereséges, azt semmiképpen sem lehet az üzleti szféra szerves részévé tenni. Támogatni viszont kötelesség, különösen ott, ahol ilyen mennyiségben és minőségben fordul elő a tehetség és rátermettség. Csatlakozom tehát ahhoz a véleményhez, mely szerint zeneoktatási intézmények megszüntetése, összekovácsolódott szakmai közösségek szétverése kimeríti a kulturális bűntény fogalmát. Pillanatnyilag csak remélni tudom, hogy zenekultúránk érzékelhetően tudatos elsorvasztásának folyamata ma még demokratikus eszközökkel is visszafordítható és ötven vagy száz év múlva büszkébbek lehetünk szellemi értékeinkre, mint valaha. Garanciát jelenthet erre például a mai este is.

Kocsis Zoltán
(Essen, 2007. május 10-én)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.