Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapi koncertje

2013.05.29. 16:32
Ajánlom
A világhírű zongoraművész és karmester május 30-án, hagyományos, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára adott születésnapi hangversenyén fiatal zenészekkel, a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekarral, valamint Devich Gergellyel, Dolfin Balázzsal, Harmath Dénessel, Berecz Mihállyal és ifj. Gál Lászlóval lép a Művészetek Palotája Bartók-termének pódiumára.

"Devich Gergely és Dolfin Balázs a legifjabbakat képviselik azok közül, akik már pódiumra érettek. A többiek is fiatalok, de már szereztek némi koncertgyakorlatot" - mondta el a két legfiatalabb közreműködőről Kocsis. Nem mondható, hogy általános értelemben vett, az egész országra kiterjedő tehetségnevelő program eredményeképp mutathatja be ezeket a fiatal zenészeket, tette hozzá. Pedig, mint hangsúlyozta, véleménye szerint a pályakezdő tehetségekre fordított figyelem rendkívül fontos, már csak azért is, mert ebben a kérdésben egyértelmű hiányosságok tapasztalhatók: évtizedekkel korábban ugyan nehéz volt az érvényesülés, de célzottabban folyt a tehetséggondozás.

Ami a tehetségkutató versenyek gyakorlatát illeti, ezekkel kapcsolatban a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója határozott véleményt fogalmazott meg: "Más kiállni, és egy szólamban, karaoke-módra elénekelni egy akár igényes táncdalt, mint elsajátítani egy hangszert, illetve tökéletes művészi attitűddel megszólaltatni egy időtálló remekművet. Hiszen még egy Vivaldi-gordonkaverseny elsajátítása is sokszorosa időben, energiában egy táncdal megtanulásának".

Hozzátette, hogy a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola, szerencsérem valódi oktatási műhely: se szeri, se száma a ma a zeneélet derékhadát képviselő muzsikusoknak, akik visszajárnak az intézménybe tanárként, kuzusokat tartani, vagy kisegítőként a zenekarba. "Ez a közösség olyan erős, hogy tevékenysége átível időn és téren. Záborszky Kálmán az iskola prominens figurája, de végeredményben az intézmény egészének köszönhető, hogy a sok csiszolatlan gyémántból mesterien csiszoltak kerülnek ki" - fejtette ki.

Tavaly őszi, életmentő szívműtéte miatt az idei jótékonysági hangverseny a dirigens számára önmagában is jelentős esemény."Valamiféle újjászületést, reneszánszt érzek a szó legszorosabb értelmében. A fiatalok között fiatalnak érzem magam. Ha belenézek a tükörbe, persze látom a változást. De mennyi mindent éltem át, hány generációváltás tanúja lehettem. A folyamatos munka révén úgy érzem, mintha megálltam volna harminc éves koromnál. Még a műtétem utáni kényszerpihenő után sem tudtam sem zenei gondolkodásban, sem munkaintenzitásban, sem a mindennapi életre vonatkozó apró-cseprő ügyekben megöregedni. Ha elgondolom, hogy a 61. évemet töltöm be, azt abból tudom, hogy reggel, felkeléskor itt fáj, ott fáj... Ám ez természetes, nincs befolyással arra, amiért megszülettem" - mondta. Ebbe az érzésbe szépen belesimul a Szent István Király Szimfonikus Zenekarral való munka, amelynek biztosan lesz folytatása - hangoztatta.

Kocsis Zoltán 1990-ben ajánlotta fel, hogy minden év május 30-án, a születésnapján koncertet ad a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.