Klasszikus

Kocsis Zoltán: Találkozásaim Szvjatoszlav Richterrel II.

2015.03.27. 06:58
Ajánlom
Szvjatoszlav Richter március 20-án, éppen száz évvel ezelőtt született. Az évforduló alkalmából a Fidelio.hu sorozatot indított, amelyben Kocsis Zoltán eleveníti fel egy-egy személyes, Richterhez fűződő emlékét. Vajon találkozott-e személyesen Fischer Annie és Richter? Ez is kiderül. MAGAZIN

1972-re közönségünknek már egyáltalán nem volt szokatlan, hogy Richter jön, mint a forgószél, átszáguld országrészeken és mire fölocsúdunk, már messze jár tőlünk, általában felejthetetlen élményeket hagyva maga után. Így volt ez február 16-án is, amikor a rádió jóvoltából a Szegedi Nemzeti Színház publikumánál lényegesen szélesebb hallgatóságnak volt módjában Schubert, Mendelssohn, Chopin és Debussy muzsikáját élvezni. A vételi minőséget vevőkészüléke válogatta persze; nekem egy - születési évemben gyártott - Orion 325 asztali rádiókísérelte meg több-kevesebb sikerrel visszaadni a koncert hangulatát. Noha valósággal rátapadtam - talán még nagyobb intenzitással, mint a Kennedy-gyilkosságot követő nyugati adások, vagy a tokiói vízilabda-döntő közvetítésének alkalmával - a hangszóróra, nem sokra emlékszem, de arra okvetlenül, hogy micsoda revelációszerű benyomást tettek rám Mendelssohn kis darabjai.

Nem tudni, kinek s mikor ígérte meg Richter, hogy még ugyanabban a szezonban ismét ellátogat hozzánk, de tény, hogy legközelebb csak a következő év tavaszán jött. A műsor ellen most aztán senkinek semmiféle kifogása nem lehetett. Bach: Das Wohltemperierte Klavier teljes II. füzetének két estére elosztott előadása mellett Schubert: c-moll (D 958) és B-dúr (D 960) szonátáját is eljátszotta egy harmadik koncerten, amely nem a Zeneakadémián, hanem az Erkel Színházban került lebonyolításra. Természetesen ott szorongtam - Budapest zenei és nem zenei elitjével együtt - mindhárom hangversenyen s pontosan emlékszem a barna kötésű kottára, amelyet ugyan Richter a Bach-előadásokra becipelt és letett a zongorára, de bele sem nézett. Különös, hogy ez a - lehajtott kottatartón pihenő - vastag kötet, valóságos fóliáns mégis, szinte szuggerálta a memóriazavart, ami be is következett a második koncert vége felé: a H-dúr prelúdium hetedik ütemének első felében lévő jobbkéz-figuráció sehogyan sem jutott Richter eszébe, de természetesen tovább haladt javítás nélkül. Mi sem jellemzőbb rá, művészi alapállására, hogy már első ráadásként - ilyesmiről még lesz szó a későbbiekben - újra ugyanezt a prelúdiumot játszotta, ám megint csak elakadt a hetedik ütemnél. Hiába kezdte újra: akkor és ott egyszerűen nem sikerülhetett az a fél ütem. Felejthetetlen, ahogy széttárta karjait, mozdulata egyértelműen jelezte: én is ember vagyok, ne haragudjatok (a még mindig ott fekvő kotta segítségének igénybe vétele föl sem merült). Mindenfajta színészi pátosz, ripacskodás, eltussolási kísérlet nélkül tudatta mindezt a nagyérdeművel. Nem csoda, hogy ezek után a közönség még a korábbiaknál is hosszabban és melegebben ünnepelte.

Nem mernék megesküdni, hogy Fischer Annie mindkét Bach-koncerten jelen volt. De az elsőn - március 16-án* - biztosan, hiszen Harmath István fotójának tanúsága szerint bement a művész-szobába gratulálni. Hogy közismert fenntartásaiból mit közölt Richterrel és mit nem - nos, ezt sohasem fogjuk megtudni. Talán nem is tartozik ránk. Egy szó, mint száz, ez alkalommal az egyoldalú kapcsolat hirtelen kétoldalúvá vált: Ránki Dezsővel együtt ekkor mutatott be Richternek Bors Jenő, a Hungaroton vezérigazgatója. Némi meglepetést jelentett, hogy Richter mindkettőnkről hallott már és hozzávetőlegesen ismerte tevékenységünket is. Pedig akkoriban egyikünk sem tekinthetett vissza valami irdatlan hosszú koncertező múltra. Viszont Richter - bár alapjában véve utált mindenfajta felvételtechnikát - elég sokat hallgatott hanglemezeket s meglehetősen tisztában volt az addig rögzített felvételeinkből kitetsző - már akkor is markánsan különböző - művészi irányultságunkkal.

Ez alkalommal ismertem meg Fejér Pált, a Magyar Állami Operaház főtitkárát is, akinek igen-igen sokat köszönhetnek a magyar zenekedvelők: Richter gyakorlatilag a vele ápolt barátság** okán fordult meg annyiszor hazánkban, ejtette útba akkor is, amikor csak egy-két szabad napja akadt két hangverseny között. Nem volt ritka, hogy Fejér Pál Ungvárig, sőt Lvovig is elautózott, hogy elhozhassa nekünk a század egyik legnagyobb előadóművészét. Az írás elején említett szegedi koncert is így valósulhatott meg.


* A két Bach-est dátuma a Szvjatoszlav Richter Magyarországon c. kiadványban (Akkord Zenei Kiadó, 2001) téves. A második koncert 18-án zajlott le.

** Szvjatoszlav Richter és Nyina Dorliac Fejér Pálhoz intézett levelei a Rózsavölgyi Kiadó gondozásában a közeljövőben jelennek meg.

Kocsis Zoltán cikksorozatának harmadik részéért kattintson ide!

Kocsis Zoltán: Találkozásaim Szvjatoszlav Richterrel III.

Kapcsolódó

Kocsis Zoltán: Találkozásaim Szvjatoszlav Richterrel III.

Szvjatoszlav Richter március 20-án, éppen száz évvel ezelőtt született. Az évforduló alkalmából a Fidelio.hu sorozatot indított, amelyben Kocsis Zoltán eleveníti fel egy-egy személyes, Richterhez fűződő emlékét. De hogyan vélekedett Richter Maurizio Polliniről? MAGAZIN

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.