Klasszikus

Kocsis Zoltán vezényli a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát

2006.04.30. 00:00
Ajánlom
Különleges koncert helyszíne lesz a Zeneakadémia május 8-án: az intézmény saját szervezésű Alma Mater hangversenysorozatának következő előadásán a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kocsis Zoltán vezényli.

Kocsis Zoltán a Bartók–Pásztory-díj egyik idei kitüntetettje, Bartók Béla műveinek legnagyobb értője, előadója, nevéhez fűződik Bartók összes zongoraművének CD-kiadása. Rendkívüli megtiszteltetés a Zeneakadémia számára, hogy a világhírű művész elfogadta az intézmény meghívását a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának vezetésére ezen a koncerten.

A hangverseny műsorán a Bartók-jubileum jegyében a zeneszerző két műve lesz hallható: a zenekari Concerto, illetve a Húsz magyar népdal című sorozat. A Nemzeti Filharmonikusok és Kocsis Zoltán Concerto-lemezét szakmai körök a mű új etalon-felvételeként tartják számon, így nagy várakozás előzi meg a darab májusi előadását. Hallható lesz a Húsz magyar népdal is, amelyből a zeneszerző ötöt hangszerelt meg, a további tizenöt dal zenekari verziója Kocsis Zoltán nevéhez fűződik. A hangversenyen közreműködik Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett, kiemelkedően tehetséges énekesnők, valamint Brickner Szabolcs és Asztalos Bence (ének), akik pályakezdőként már komoly sikerekkel büszkélkedhetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.