Klasszikus

Kocsis Zoltánt ünnepelték

2012.05.31. 13:03
Ajánlom
Corvin-lánc és államfői köszöntés is kijárt a kétszeres Kossuth-díjas, május 30-án hatvanadik születésnapját ünneplő muzsikusnak.

A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője, Bor Zsolt fizikus, akadémikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus vehette át a Corvin-láncot Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől szerdán Budapesten. Áder János köztársasági elnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Corvin-lánccal a magyar nemzet fejezi ki tiszteletét. Rámutatott arra, hogy a kitüntetetteket a megismerés vágya és a kétkedés képessége vezette el ahhoz, hogy kiemelkedőt alkossanak a tudomány, a hitélet vagy a kultúra területén. "Munkájukra, sikereikre, hitükre a jövőben is szükségünk van, számítunk önökre. Ezt fejezi ki a Corvin-lánc, amelyet átadni megtiszteltetést jelent számunkra" - fogalmazott az államfő.

Kocsis Zoltán immár huszonkét éve azzal ünnepli születésnapját, hogy a május 30-i koncert bevételével szegény és beteg gyerekeket támogat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára adott jótékonysági koncert után, ahol idén Lakatos György fagott-, Berkes Kálmán klarinétművész és az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre, hagyományosan neves személyiségek köszöntik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar főzeneigazgatóját. Az idén Áder János üdvözölte Kocsis Zoltánt.

Mindenből költészet lesz és csend - idézte a zenész egyik kedves  költőjét, Pilinszky Jánost a köztársasági elnök. "Olyan ember teljesítménye előtt hajtunk fejet, aki eleven bizonyítéka annak, hogy léteznek csodák életünkben. Úgy vélem, sokunk közös élménye, csoda része volt ez a mai este is. Mert csakugyan költészet lesz mindenből és csend. És mi más a zene, ha nem a teremtő útja a csendtől a csendig"  - mondta az államfő. Rámutatott: Kocsis Zoltán nemcsak érti és érzi, hanem képes mások számára is megmutatni, átélhetővé tenni a csodát. Mint mondta, nem kívánja magyarázni és méltatni Kocsis Zoltán zongoraművészi, karmesteri, zeneszerzői munkásságát, ez a kritikusok feladata. De tény, hogy a közönség ezt a teljesítményt már évekkel ezelőtt értékelte és szívébe zárta - tette hozzá. Áder János szerint Kocsis Zoltán sorsa nemcsak egy istenáldotta tehetség kibontakozásáról szól, hanem ennél többről, küzdelemről, alkotásról, a minőség iránti alázatról és a méltánytalansággal szembeni dacos kiállásról, az örökös megújulásról.

A köztársasági elnök két ajándékot is átnyújtott a művésznek: Bartók Béla III. zongoraversenye kéziratának hiteles másolatát, valamint egy Balaton-felvidéki fehérbor-válogatást. Kocsis Zoltán és Áder János együtt vágta föl a születésnapi tortát. A zongoraművész az est közreműködőinek mondott köszönetet és a közönség figyelmét is méltatta. "Észrevették, hogy én ezt az egészet komolyan gondolom, nemcsak a gyermekmentő szervezetnek tett gesztust, hanem a műsort. Évről évre 'rendes' programot és nem valami esztrádot mutatok be ez alkalomból" - mondta.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító-vezetője elmondta: nehéz évet zártak, határon belül és kívül sok a beteg gyerek, fájdalmas, ha valakit el kell utasítaniuk. Ugyanakkor jó eredménynek nevezte, hogy több törvénymódosítási javaslatuk kapott zöld utat a gyermekek érdekében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.