Klasszikus

Kocsis Zoltánt ünnepelték

2012.05.31. 13:03
Ajánlom
Corvin-lánc és államfői köszöntés is kijárt a kétszeres Kossuth-díjas, május 30-án hatvanadik születésnapját ünneplő muzsikusnak.

A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője, Bor Zsolt fizikus, akadémikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus vehette át a Corvin-láncot Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől szerdán Budapesten. Áder János köztársasági elnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Corvin-lánccal a magyar nemzet fejezi ki tiszteletét. Rámutatott arra, hogy a kitüntetetteket a megismerés vágya és a kétkedés képessége vezette el ahhoz, hogy kiemelkedőt alkossanak a tudomány, a hitélet vagy a kultúra területén. "Munkájukra, sikereikre, hitükre a jövőben is szükségünk van, számítunk önökre. Ezt fejezi ki a Corvin-lánc, amelyet átadni megtiszteltetést jelent számunkra" - fogalmazott az államfő.

Kocsis Zoltán immár huszonkét éve azzal ünnepli születésnapját, hogy a május 30-i koncert bevételével szegény és beteg gyerekeket támogat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára adott jótékonysági koncert után, ahol idén Lakatos György fagott-, Berkes Kálmán klarinétművész és az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre, hagyományosan neves személyiségek köszöntik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar főzeneigazgatóját. Az idén Áder János üdvözölte Kocsis Zoltánt.

Mindenből költészet lesz és csend - idézte a zenész egyik kedves  költőjét, Pilinszky Jánost a köztársasági elnök. "Olyan ember teljesítménye előtt hajtunk fejet, aki eleven bizonyítéka annak, hogy léteznek csodák életünkben. Úgy vélem, sokunk közös élménye, csoda része volt ez a mai este is. Mert csakugyan költészet lesz mindenből és csend. És mi más a zene, ha nem a teremtő útja a csendtől a csendig"  - mondta az államfő. Rámutatott: Kocsis Zoltán nemcsak érti és érzi, hanem képes mások számára is megmutatni, átélhetővé tenni a csodát. Mint mondta, nem kívánja magyarázni és méltatni Kocsis Zoltán zongoraművészi, karmesteri, zeneszerzői munkásságát, ez a kritikusok feladata. De tény, hogy a közönség ezt a teljesítményt már évekkel ezelőtt értékelte és szívébe zárta - tette hozzá. Áder János szerint Kocsis Zoltán sorsa nemcsak egy istenáldotta tehetség kibontakozásáról szól, hanem ennél többről, küzdelemről, alkotásról, a minőség iránti alázatról és a méltánytalansággal szembeni dacos kiállásról, az örökös megújulásról.

A köztársasági elnök két ajándékot is átnyújtott a művésznek: Bartók Béla III. zongoraversenye kéziratának hiteles másolatát, valamint egy Balaton-felvidéki fehérbor-válogatást. Kocsis Zoltán és Áder János együtt vágta föl a születésnapi tortát. A zongoraművész az est közreműködőinek mondott köszönetet és a közönség figyelmét is méltatta. "Észrevették, hogy én ezt az egészet komolyan gondolom, nemcsak a gyermekmentő szervezetnek tett gesztust, hanem a műsort. Évről évre 'rendes' programot és nem valami esztrádot mutatok be ez alkalomból" - mondta.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító-vezetője elmondta: nehéz évet zártak, határon belül és kívül sok a beteg gyerek, fájdalmas, ha valakit el kell utasítaniuk. Ugyanakkor jó eredménynek nevezte, hogy több törvénymódosítási javaslatuk kapott zöld utat a gyermekek érdekében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.