Klasszikus

Kocsis Zoltánt ünnepelték

2012.05.31. 13:03
Ajánlom
Corvin-lánc és államfői köszöntés is kijárt a kétszeres Kossuth-díjas, május 30-án hatvanadik születésnapját ünneplő muzsikusnak.

A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője, Bor Zsolt fizikus, akadémikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus vehette át a Corvin-láncot Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől szerdán Budapesten. Áder János köztársasági elnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Corvin-lánccal a magyar nemzet fejezi ki tiszteletét. Rámutatott arra, hogy a kitüntetetteket a megismerés vágya és a kétkedés képessége vezette el ahhoz, hogy kiemelkedőt alkossanak a tudomány, a hitélet vagy a kultúra területén. "Munkájukra, sikereikre, hitükre a jövőben is szükségünk van, számítunk önökre. Ezt fejezi ki a Corvin-lánc, amelyet átadni megtiszteltetést jelent számunkra" - fogalmazott az államfő.

Kocsis Zoltán immár huszonkét éve azzal ünnepli születésnapját, hogy a május 30-i koncert bevételével szegény és beteg gyerekeket támogat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára adott jótékonysági koncert után, ahol idén Lakatos György fagott-, Berkes Kálmán klarinétművész és az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre, hagyományosan neves személyiségek köszöntik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar főzeneigazgatóját. Az idén Áder János üdvözölte Kocsis Zoltánt.

Mindenből költészet lesz és csend - idézte a zenész egyik kedves  költőjét, Pilinszky Jánost a köztársasági elnök. "Olyan ember teljesítménye előtt hajtunk fejet, aki eleven bizonyítéka annak, hogy léteznek csodák életünkben. Úgy vélem, sokunk közös élménye, csoda része volt ez a mai este is. Mert csakugyan költészet lesz mindenből és csend. És mi más a zene, ha nem a teremtő útja a csendtől a csendig"  - mondta az államfő. Rámutatott: Kocsis Zoltán nemcsak érti és érzi, hanem képes mások számára is megmutatni, átélhetővé tenni a csodát. Mint mondta, nem kívánja magyarázni és méltatni Kocsis Zoltán zongoraművészi, karmesteri, zeneszerzői munkásságát, ez a kritikusok feladata. De tény, hogy a közönség ezt a teljesítményt már évekkel ezelőtt értékelte és szívébe zárta - tette hozzá. Áder János szerint Kocsis Zoltán sorsa nemcsak egy istenáldotta tehetség kibontakozásáról szól, hanem ennél többről, küzdelemről, alkotásról, a minőség iránti alázatról és a méltánytalansággal szembeni dacos kiállásról, az örökös megújulásról.

A köztársasági elnök két ajándékot is átnyújtott a művésznek: Bartók Béla III. zongoraversenye kéziratának hiteles másolatát, valamint egy Balaton-felvidéki fehérbor-válogatást. Kocsis Zoltán és Áder János együtt vágta föl a születésnapi tortát. A zongoraművész az est közreműködőinek mondott köszönetet és a közönség figyelmét is méltatta. "Észrevették, hogy én ezt az egészet komolyan gondolom, nemcsak a gyermekmentő szervezetnek tett gesztust, hanem a műsort. Évről évre 'rendes' programot és nem valami esztrádot mutatok be ez alkalomból" - mondta.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító-vezetője elmondta: nehéz évet zártak, határon belül és kívül sok a beteg gyerek, fájdalmas, ha valakit el kell utasítaniuk. Ugyanakkor jó eredménynek nevezte, hogy több törvénymódosítási javaslatuk kapott zöld utat a gyermekek érdekében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.