Klasszikus

Kocsis Zoltánt ünnepelték

2012.05.31. 13:03
Ajánlom
Corvin-lánc és államfői köszöntés is kijárt a kétszeres Kossuth-díjas, május 30-án hatvanadik születésnapját ünneplő muzsikusnak.

A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője, Bor Zsolt fizikus, akadémikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus vehette át a Corvin-láncot Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől szerdán Budapesten. Áder János köztársasági elnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Corvin-lánccal a magyar nemzet fejezi ki tiszteletét. Rámutatott arra, hogy a kitüntetetteket a megismerés vágya és a kétkedés képessége vezette el ahhoz, hogy kiemelkedőt alkossanak a tudomány, a hitélet vagy a kultúra területén. "Munkájukra, sikereikre, hitükre a jövőben is szükségünk van, számítunk önökre. Ezt fejezi ki a Corvin-lánc, amelyet átadni megtiszteltetést jelent számunkra" - fogalmazott az államfő.

Kocsis Zoltán immár huszonkét éve azzal ünnepli születésnapját, hogy a május 30-i koncert bevételével szegény és beteg gyerekeket támogat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára adott jótékonysági koncert után, ahol idén Lakatos György fagott-, Berkes Kálmán klarinétművész és az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre, hagyományosan neves személyiségek köszöntik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar főzeneigazgatóját. Az idén Áder János üdvözölte Kocsis Zoltánt.

Mindenből költészet lesz és csend - idézte a zenész egyik kedves  költőjét, Pilinszky Jánost a köztársasági elnök. "Olyan ember teljesítménye előtt hajtunk fejet, aki eleven bizonyítéka annak, hogy léteznek csodák életünkben. Úgy vélem, sokunk közös élménye, csoda része volt ez a mai este is. Mert csakugyan költészet lesz mindenből és csend. És mi más a zene, ha nem a teremtő útja a csendtől a csendig"  - mondta az államfő. Rámutatott: Kocsis Zoltán nemcsak érti és érzi, hanem képes mások számára is megmutatni, átélhetővé tenni a csodát. Mint mondta, nem kívánja magyarázni és méltatni Kocsis Zoltán zongoraművészi, karmesteri, zeneszerzői munkásságát, ez a kritikusok feladata. De tény, hogy a közönség ezt a teljesítményt már évekkel ezelőtt értékelte és szívébe zárta - tette hozzá. Áder János szerint Kocsis Zoltán sorsa nemcsak egy istenáldotta tehetség kibontakozásáról szól, hanem ennél többről, küzdelemről, alkotásról, a minőség iránti alázatról és a méltánytalansággal szembeni dacos kiállásról, az örökös megújulásról.

A köztársasági elnök két ajándékot is átnyújtott a művésznek: Bartók Béla III. zongoraversenye kéziratának hiteles másolatát, valamint egy Balaton-felvidéki fehérbor-válogatást. Kocsis Zoltán és Áder János együtt vágta föl a születésnapi tortát. A zongoraművész az est közreműködőinek mondott köszönetet és a közönség figyelmét is méltatta. "Észrevették, hogy én ezt az egészet komolyan gondolom, nemcsak a gyermekmentő szervezetnek tett gesztust, hanem a műsort. Évről évre 'rendes' programot és nem valami esztrádot mutatok be ez alkalomból" - mondta.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító-vezetője elmondta: nehéz évet zártak, határon belül és kívül sok a beteg gyerek, fájdalmas, ha valakit el kell utasítaniuk. Ugyanakkor jó eredménynek nevezte, hogy több törvénymódosítási javaslatuk kapott zöld utat a gyermekek érdekében.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.