Klasszikus

Kodály-daraboktól a Búcsú szimfóniáig

2007.08.17. 00:00
Ajánlom
Az Óbudai Nyár hagyományos záróeseménye a templomi hangversenysorozat, amelyben most a közönség orgonamuzsikát, áriákat, kórusműveket és kamarazenekari darabokat is meghallgathat. Az Óbudai Szent Péter és Pál templomban 2007. augusztus 18-tól szeptember 8-ig szombatonként este nyolctól kezdődnek a koncertek.

Az első két estén az orgonáé a főszerep, de énekhang és fuvola kísérőjeként is hallhatjuk ezt az instrumentumot. 2007. augusztus 18-án Teleki Miklós orgonaművész hangversenyén Kováts Kolos operaénekes lép fel, s az est műsorában Verdi és Kodály-kompozíciók, Elgar és Boëlmann művei kaptak helyet. A következő szombaton, augusztus 25-én Pálúr János orgonaestjén Drahos Béla fuvolázik, s többek között Vivaldi- és Bach-szerzeményeknek tapsolhat a közönség.

Szeptember 1-jén, a Budapesti Énekes Iskola hangversenyén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepi miséjéhez kapcsolódó, többszólamú tételek szólalnak meg, amelyeket Mezei János, a kórus egyik művészeti vezetője három középkori kódexből válogatott. A latin nyelvű est Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepének miserendjét követi, így elhangzik a teljes ordinárium és proprium, kiegészítve többszólamú motettákkal. A sorozat utolsó estjén, szeptember 8-án a templom zenekara, az Albert Schweitzer Kamarazenekar Kenessey László vezényletével előadja Mozart D-dúr szerenádját, majd stílszerűen Haydn fisz-moll, azaz a Búcsú szimfónia hangjaival köszön el az Óbudai Nyártól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.