Klasszikus

Kodály évfordulók Prágában

2007.05.22. 00:00
Ajánlom
Tegnap workshop, ma életmű-előadás, holnap ünnepi koncert – Prágában Kodály körül forog a kulturális élet ezekben a napokban. A Prágai Magyar Kulturális Központ kezdeményezésére, visegrádi összefogással valósul meg az az ünnepi projekt, amely a Kodály - Szymanowski 125/70/40 címet viseli.

Tegnap, a Károly Egyetem Tanárképző Karán tartott workshop-on Dr. Nemes Klára, a Kecskeméti Kodály Intézet szakembere adott betekintést a Kodály-módszer filozófiai és módszertani alapjaiba a több mint ötven Csehországból és Szlovákiából érkező zene-pedagógusnak és óvónőnek. A résztvevők betekintést kaptak a Kodály-módszer elméleti és gyakorlati részébe, elsajátították a kézzel szolmizálás technikáját, archív felvételeken és újabb DVD anyagok segítségével kísérhették figyelemmel a módszertani fogásokat. A workshop ma egy Kodály Zoltán életével és munkásságával foglalkozó előadással folytatódik.

A programsorozat csúcspontja a szerdai Kodály-Szymanowski ünnepi koncert lesz. A cseh zeneakadémistákból álló Berg Kamaraegyüttes, Peter Vrábel, szlovák karmester vezetésével és a szólóénekesek, Anna Kutowska-Kass (szoprán, Varsói Nagyszínház), Krzysztof Szmyt (tenor) és a fiatal, magyar bariton, Gyula Orendt, a németországi BRD énekverseny első helyezettje közreműködésével Kodály Zoltán, lengyel kortársa Karol Szymanowski és Leos Janácek, cseh zeneszerző műveit adják elő a prágai Ágnes kolostor dísztermében.

A műsoron Kodály Zoltán: Kádár Kata, Mónár Anna, és a Galántai táncok, Karol Szymanowski: Slopiewnie, Az őrült müezzin éneke, op. 42 tenor hangra és zenekarra, valamint Janácek: Szvit vonós zenekarra című műve csendül majd fel. A projektet Václav Jehlicka, cseh kulturális miniszter a visegrádi együttműködés, és a prágai kulturális élet példás eseményének titulálta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.