Klasszikus

Kodály Fesztivál Finnországban tíz napon át

2011.03.05. 09:00
Ajánlom
A Liszt-év jegyében rendezik meg idén Helsinkiben és környékén a Kodály Fesztivált, amelynek programjaira vasárnaptól tíz napon át várják a közönséget.

A zene mindenkié! szlogennel futó rendezvénysorozat ideje alatt több mint tíz koncertet rendeznek Helsinki és környéke Kodály-módszert alkalmazó zeneiskolái, a Sibelius Akadémia, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ, valamint a finnországi Kodály Társaság közös szervezésében. A héten Vantaa város egyik általános iskolájának tanuló is megismerkedhetnek - Kodály tanításának szellemében - a zene örömével, az intézményben gyerekek zenélnek majd gyerekeknek. A Kodály-hétre az észt főváros, Tallinn egyik zeneiskolájából is érkeznek fellépők. A 22. Kodály-hét vendége Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója lesz, aki több alkalommal - a Sibelius Akadémián, a Metropolia Főiskolán és a Helsinki Konzervatóriumban - tart majd előadást a Kodály-módszerről.

A Liszt-bicentenárium jegyében zajló Kodály-hét zárókoncertje március 16-án a Sibelius Akadémián lesz. A Kodály-hét megrendezését 1989-ben a magyar születésű, Helsinkiben élő zenetanár testvérpár, Szilvay Csaba gordonkaművész és Szilvay Géza zeneiskola-igazgató, a vonósok tanára kezdeményezte. Az ötletet felkarolta Tauno Lempinen, az egyik kerületi zeneiskola igazgatója, a finn Kodály Társaság alapító tagja és 10 évig vezetője, aki bekapcsolta a zenei programokba a Sibelius Akadémiát, a Helsinki Konzervatóriumot és az észt főváros, Tallinn zeneiskoláit is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.