Klasszikus

Kodály Filharmónia néven folytatják a debreceniek

2011.06.20. 23:03
Ajánlom
Új névvel és Somogyi-Tóth Dániel vezetésével folytatja működését ősztől a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus.

Az intézmény megújulásának jegyében ősztől Kodály Filharmónia Debrecen néven folytatja működését a város filharmonikus zenekara és a kórus - jelentette be Somogyi Béla alpolgármester hétfőn a cívisvárosban. A politikus a zenekar és a kórus Debrecen belvárosában tartott, élőzenés évadzáróján közölte: Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával ősszel a városi közgyűlés elé terjeszti a névváltoztatási kezdeményezését, így a Kodály Filharmónia zenekara lesz az országban az első professzionális szimfonikus együttes, amely a zeneszerző nevét fogja viselni. Az általa "bátor kezdeményezésnek" mondott névváltoztatást követően a zenekar Kodály Filharmonikusok Debrecen, míg az énekkar Kodály Kórus Debrecen néven fog szerepelni. "Reményeink szerint az intézmény a város egyik legfontosabb kulturális exportcikke lesz" - fogalmazott Somogyi Béla polgármester.

A zenekar és a kórus szakmailag és struktúrájában is megújul, a változást pedig az egy hónapja kinevezett új igazgató, Somogyi-Tóth Dániel vezényli - mondta az alpolgármester. Hozzátette: az igazgatónak a magas színvonalú művészeti munka mellett az is feladata, hogy összefogja a város zenei életét a civil szervezetektől kezdve az amatőr muzsikusokon át a Debreceni Egyetemig. Somogyi-Tóth Dániel, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus igazgatójának ismertetése szerint a zenekar a 2010/2011-es évadban összesen 67 koncertet adott, ebből 26-ot külföldön, míg a Kodály Kórus 48 hazai és 5 külhoni fellépésen van túl. Az események közül kiemelkedett a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitó- és záróhangversenye, az Erkel Gálaműsor keretében történt fellépésük Aradon és Bukarestben, továbbá a Schubert-maratonon való részvételük, valamint Mozart Requiemjének előadása Budapesten.

A jövőről és a művészeti megújulásról szólva közölte, hogy a következő évadban Bényi Tibor, jelenleg Salzburgban élő csellista, karmester is intézményük segítségére lesz. A művésztől a kamarazenekari és műhelymunka erősítését várják. Továbbra is fontos lesz számukra a Csokonai Színházzal, illetve a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karával való együttműködésük. A 2011/2012-es évadban az új név mellett új logó és arculat is társul működésükhöz, továbbá a közönség számára egységes és könnyen átlátható, új bérletrendszert alakítanak ki - ismertette Somogyi-Tóth Dániel, aki korábban a Békés Megyei Szimfonikus Zenekart vezette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.