Klasszikus

Kodály Filharmónia néven folytatják a debreceniek

2011.06.20. 23:03
Ajánlom
Új névvel és Somogyi-Tóth Dániel vezetésével folytatja működését ősztől a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus.

Az intézmény megújulásának jegyében ősztől Kodály Filharmónia Debrecen néven folytatja működését a város filharmonikus zenekara és a kórus - jelentette be Somogyi Béla alpolgármester hétfőn a cívisvárosban. A politikus a zenekar és a kórus Debrecen belvárosában tartott, élőzenés évadzáróján közölte: Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával ősszel a városi közgyűlés elé terjeszti a névváltoztatási kezdeményezését, így a Kodály Filharmónia zenekara lesz az országban az első professzionális szimfonikus együttes, amely a zeneszerző nevét fogja viselni. Az általa "bátor kezdeményezésnek" mondott névváltoztatást követően a zenekar Kodály Filharmonikusok Debrecen, míg az énekkar Kodály Kórus Debrecen néven fog szerepelni. "Reményeink szerint az intézmény a város egyik legfontosabb kulturális exportcikke lesz" - fogalmazott Somogyi Béla polgármester.

A zenekar és a kórus szakmailag és struktúrájában is megújul, a változást pedig az egy hónapja kinevezett új igazgató, Somogyi-Tóth Dániel vezényli - mondta az alpolgármester. Hozzátette: az igazgatónak a magas színvonalú művészeti munka mellett az is feladata, hogy összefogja a város zenei életét a civil szervezetektől kezdve az amatőr muzsikusokon át a Debreceni Egyetemig. Somogyi-Tóth Dániel, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus igazgatójának ismertetése szerint a zenekar a 2010/2011-es évadban összesen 67 koncertet adott, ebből 26-ot külföldön, míg a Kodály Kórus 48 hazai és 5 külhoni fellépésen van túl. Az események közül kiemelkedett a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitó- és záróhangversenye, az Erkel Gálaműsor keretében történt fellépésük Aradon és Bukarestben, továbbá a Schubert-maratonon való részvételük, valamint Mozart Requiemjének előadása Budapesten.

A jövőről és a művészeti megújulásról szólva közölte, hogy a következő évadban Bényi Tibor, jelenleg Salzburgban élő csellista, karmester is intézményük segítségére lesz. A művésztől a kamarazenekari és műhelymunka erősítését várják. Továbbra is fontos lesz számukra a Csokonai Színházzal, illetve a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karával való együttműködésük. A 2011/2012-es évadban az új név mellett új logó és arculat is társul működésükhöz, továbbá a közönség számára egységes és könnyen átlátható, új bérletrendszert alakítanak ki - ismertette Somogyi-Tóth Dániel, aki korábban a Békés Megyei Szimfonikus Zenekart vezette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.