Klasszikus

Kodály-játék 2.

2007.05.09. 00:00
Ajánlom
A kettős Kodály-évfordulóhoz kapcsolódóan játékot indítunk. Játsszon a Fidelióval minden héten, és nyerjen egy kötetet Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadásából!

Az OKM és a Külügyminisztérium szervezésében Batthyány Lajos születésének bicentenáriuma, és Kodály Zoltán kettős jubileuma alkalmából tablókiállítás nyílt a Balassi Intézetben. A tablók az egykori miniszterelnök és a zeneszerző életét elevenítik fel.
A két tablósorozatról tizenhárom nyelven, összesen harminchárom másolat is készült, amelyeket külföldön, a magyar kulturális intézetekben, valamint a magyar külképviseleteken mutatnak be.
2006-ban már volt ilyen kiállítás, akkor az 1956-os eseményeket és Bartók Béla életművét jelenítették meg ily módon.

A Kodály Archívum, a kecskeméti Kodály Intézet és a Fotográfiai Múzeum a forrása annak az anyagnak, amely Kodály Zoltán hosszú alkotómunkájának fontos állomásait vonultatja föl. Ezt a tablósorozatot Ittzés Mihály, a kecskeméti Kodály Intézet korábbi igazgató-helyettese szerkesztette. A tablókiállítás májusban a Terézvárosban "vendégszerepel", megtekinthető az alábbi helyszíneken:

Vörösmarty Mihály Általános Iskola - május 7-11. Budapest, VI. Vörösmarty utca 49. (az iskola nyitvatartási idejében)

Erkel Ferenc Általános Iskola- május 14-18. Budapest, VI. Szív utca 19-21. (az iskola nyitvatartási idejében)

Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium – május 21-25. Budapest, VI. Pethő Sándor u. 4.

Bajza Utcai Ének-zene Tagozatos Általános Iskola - május 29–június 1. Budapest, VI. Bajza utca 49-51.

E heti kérdésünk: Mikor látogatott el ismét - hosszú idő után először - Kodály szülővárosába, Kecskemétre?
(Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak egy évszámot írjon!)

A helyes megfejtők közül ketten nyerhetik meg Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.