Klasszikus

Kodály-játék 4.

2007.05.23. 00:00
Ajánlom
A kettős Kodály-évfordulóhoz kapcsolódóan játékot indítunk. Játsszon a Fidelióval minden héten, és nyerjen egy kötetet Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadásából!

Nagy elődeink méltatásakor gyakran idézzük Horatius híres ódáját - de még gyakrabban elfelejtkezünk arról, hogy meg is keressük azokat a nyomokat, amelyek ércnél maradandóbb emlékként őrzik egy-egy szellemóriás örökségét. Mi Kodály valódi hagyatéka, s még inkább: 40 évvel halála után mit jelent az utódok számára? A www.kodaly125.hu oldalon elindult az "Ércnél maradandóbb"-sorozat, melyben ma élő muzsikusok, írók, színészek, képzőművészek, tudósok vallomásait olvashatjuk erről. Elsőként Csengery Adrienne operaénekes osztotta meg velünk gondolatait.

"Boldog vagyok, hogy még életében ismerhettem Kodályt, nemcsak mint zseniális zeneszerzőt, népzenekutatót és a Kodály-módszert kidolgozó, nem kevésbé zseniális pedagógust, de mint embert is: a szigorú, maximalista és mégis minden kicsiségre odafigyelő, minden fontos dolgot észlelő, észben tartó, nagyszerű embert. Nekem, mint afféle városi gyereknek kottából kellett népdalokat tanulnom, de zenei anyanyelvem elsajátítása mondhatatlan gyönyörűséget szerzett. Kisiskolás koromtól rendszeresen énekelem Kodály kórusműveit, s még gimnazista voltam, amikor a Magyar Televízió Ki Mit Tud? versenyén két társammal díjat nyertem, egy országgal ismertetve meg Bartók és Kodály legszebb háromszólamú nőikarait, amit mi természetesen hárman énekeltünk. Ettől fogva éveken át mi voltunk Kodály Zoltán "születésnapi ajándéka" a Magyar Tudományos Akadémián, nem utolsó sorban gimnáziumi énektanárunk, a méltán híres Kodály tanítvány, Mohayné Katanics Mária révén.

Mind a hárman zenei pályára készültünk, Kodály bölcs tanításával és útmutatásával. A Zeneakadémián azután – mint szólóénekes, megtanultam többek között Kodály minden szoprán hangra írott dalát és népdalfeldolgozását. Kezdő operaénekesként pedig elénekelhettem az Operában a Háry János Örzséjét.

Tíz esztendeje tanítok énekeseket a szombathelyi Bartók Fesztiválon, ahol Bartók mellett Kodály és a legújabb zene is műsorunkon van. Szép tapasztalatom, hogy amivel részletesen foglalkozunk, azt nemcsak jobban megismerik, jobban meg is szeretik a növendékek. Most, a kettős jubileum: Kodály születésének 125. halálának pedig 40. évfordulója tiszteletére a Magyarországi Jeunesses Musicales áldozatos közreműködésével igen nagy fába vágtuk a fejszénket, játékos zenei-műveltségi vetélkedőt hirdettünk meg két korosztálynak az egész Kárpát-medencében. Célunk, hogy jobban megismerjék és megszeressék Kodály Zoltán életét és munkásságát a határokon túli magyar fiatalok is. Kodály szavait kölcsönvéve: "A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható."

E heti kérdésünk: Milyen néven indult Csengery Adrienne két társával a Ki mit tud?-on? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!) A helyes megfejtés megtalálható a www.kodaly125.hu oldalon.

A helyes megfejtők közül ketten nyerhetik meg Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.