Klasszikus

Kodály-játék 4.

2007.05.23. 00:00
Ajánlom
A kettős Kodály-évfordulóhoz kapcsolódóan játékot indítunk. Játsszon a Fidelióval minden héten, és nyerjen egy kötetet Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadásából!

Nagy elődeink méltatásakor gyakran idézzük Horatius híres ódáját - de még gyakrabban elfelejtkezünk arról, hogy meg is keressük azokat a nyomokat, amelyek ércnél maradandóbb emlékként őrzik egy-egy szellemóriás örökségét. Mi Kodály valódi hagyatéka, s még inkább: 40 évvel halála után mit jelent az utódok számára? A www.kodaly125.hu oldalon elindult az "Ércnél maradandóbb"-sorozat, melyben ma élő muzsikusok, írók, színészek, képzőművészek, tudósok vallomásait olvashatjuk erről. Elsőként Csengery Adrienne operaénekes osztotta meg velünk gondolatait.

"Boldog vagyok, hogy még életében ismerhettem Kodályt, nemcsak mint zseniális zeneszerzőt, népzenekutatót és a Kodály-módszert kidolgozó, nem kevésbé zseniális pedagógust, de mint embert is: a szigorú, maximalista és mégis minden kicsiségre odafigyelő, minden fontos dolgot észlelő, észben tartó, nagyszerű embert. Nekem, mint afféle városi gyereknek kottából kellett népdalokat tanulnom, de zenei anyanyelvem elsajátítása mondhatatlan gyönyörűséget szerzett. Kisiskolás koromtól rendszeresen énekelem Kodály kórusműveit, s még gimnazista voltam, amikor a Magyar Televízió Ki Mit Tud? versenyén két társammal díjat nyertem, egy országgal ismertetve meg Bartók és Kodály legszebb háromszólamú nőikarait, amit mi természetesen hárman énekeltünk. Ettől fogva éveken át mi voltunk Kodály Zoltán "születésnapi ajándéka" a Magyar Tudományos Akadémián, nem utolsó sorban gimnáziumi énektanárunk, a méltán híres Kodály tanítvány, Mohayné Katanics Mária révén.

Mind a hárman zenei pályára készültünk, Kodály bölcs tanításával és útmutatásával. A Zeneakadémián azután – mint szólóénekes, megtanultam többek között Kodály minden szoprán hangra írott dalát és népdalfeldolgozását. Kezdő operaénekesként pedig elénekelhettem az Operában a Háry János Örzséjét.

Tíz esztendeje tanítok énekeseket a szombathelyi Bartók Fesztiválon, ahol Bartók mellett Kodály és a legújabb zene is műsorunkon van. Szép tapasztalatom, hogy amivel részletesen foglalkozunk, azt nemcsak jobban megismerik, jobban meg is szeretik a növendékek. Most, a kettős jubileum: Kodály születésének 125. halálának pedig 40. évfordulója tiszteletére a Magyarországi Jeunesses Musicales áldozatos közreműködésével igen nagy fába vágtuk a fejszénket, játékos zenei-műveltségi vetélkedőt hirdettünk meg két korosztálynak az egész Kárpát-medencében. Célunk, hogy jobban megismerjék és megszeressék Kodály Zoltán életét és munkásságát a határokon túli magyar fiatalok is. Kodály szavait kölcsönvéve: "A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható."

E heti kérdésünk: Milyen néven indult Csengery Adrienne két társával a Ki mit tud?-on? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!) A helyes megfejtés megtalálható a www.kodaly125.hu oldalon.

A helyes megfejtők közül ketten nyerhetik meg Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.