Klasszikus

Kodály jubileumi év - Pécsett három évfordulóra emlékeznek

2007.04.03. 00:00
Ajánlom
Pécsett Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulója mellett arról is megemlékeznek, hogy a zeneszerző itt indította el 80 évvel ezelőtt az Éneklő Ifjúság mozgalmat.

Pécs polgármestere, Tasnádi Péter, és Kodályné Péczely Sarolta, a jubileumi év egyik fővédnöke kijelentették, hogy nem csupán az ünnepek fontosak, hanem a hétköznapok is, mindenek előtt a gyermekek zenei nevelése. A polgármester munkatársaival megegyezett abban, hogy az eddigiek mellett további négy-öt énekpedagógus munkáját finanszírozza a város, így a pécsi általános iskolákban a következő tanévben akár heti két énekóra is lehet.

Méhes Márton, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programiroda művészeti igazgatója megjegyezte: Essen városa, amely Péccsel és Isztambullal együtt lesz 2010-ben Európa kulturális fővárosa, szintén kiemelten foglalkozik a művészeti nevelés kérdésével. Ingyen adnak hangszereket például az iskolásoknak, hogy zenét tanulhassanak.

Lakner Tamás kóruskarnagy elmondta, hogy Pécsett valamennyi kórusfajta (női, férfi és vegyeskar) jó színvonalon működik. Közreműködésükkel az egész jubileumi-évben változatos program várja Pécsre a közönséget. Hozzátette, hogy tavaly a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla férfikara elhozta a kínai kórusolimpia első díját. A város énekkarai most azt szeretnék elérni, hogy a 2010-es kórusolimpia helyszíne Pécs legyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.