Klasszikus

Kodály költözik

2003.08.07. 00:00
Ajánlom
A zeneszerzőről készült egyetlen fővárosi egész alakos köztéri alkotás, amely most a Bécsi kapu melletti Európa parkban áll, még az idén a Várszínház melletti Püspökkertbe kerül – értesültünk. Az elhatározást a Városháza és a Budavári Önkormányzat is támogatta.

A főváros köztéri szobraiért felelős Budapest Galéria illetékese, Szilágyi András érdeklődésünkre elmondta: a Varga Imre jegyezte Kodály-szobor felállításakor, 1982-ben még jó helyszínnek tűnt az Európa park. Utóbb azonban kiderült, nem az. A tér kiesik a Várba tartók látóköréből, így az alkotásban jószerivel csak a célra tartók gyönyörködhetnek. De ők is egyre kevésbé, az eldugott ligetben az ötnegyedes (egy méter hetvencentis) bronz mű ugyanis lassan, de biztosan elkezdett pusztulni; a szobrot összefújkálták, kezéből ellopták a mezeivirág-csokrot, a köré telepített rácselemek legtöbbje is hiányzik. A Püspökkert kétségtelenül méltóbb és biztonságosabb hely lesz, sokkal többen látogatják, a mű szem előtt lesz – jegyezte meg Szilágyi.

A szórófestéket erre képzett szakemberek távolítják el az áthelyezés előtt, a csokrot maga az alkotó pótolja. A terv szerint Kodály hosszú mészkőpadon ül majd a Püspökkertben, úgy, hogy mellé lehessen telepedni. A talapzatot, és a pihenőhelyet csak finom jelzés választja majd el egymástól. A költöztetés, és minden, ami azzal jár, bruttó hárommillió forintba kerül. Az Európa parkban – azon kívül persze, hogy szegényebb lesz egy szoborral – nem várható különösebb változás; a mű előtti térburkolatot meghagyják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.