Klasszikus

Kodály-maraton a zene világnapján

2007.09.30. 00:00
Ajánlom
Pécs valóban "maratoni" rendezvénysorozattal tiszteleg Kodály Zoltán előtt a jubileumi év alkalmából, a Pécsi Kulturális Központ szervezésében. A szeptember 29. és október 1. között tucatnyi helyszínen és időpontban zajló programok célja, hogy felhívják a figyelmet a zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató munkásságára, széles körben megmozdítsák az ifjúságot, és bemutassák Pécs városának szerepét Kodály életében.

A Kodály-maraton felvezetéseként, 29-én a pécsi diákok játékos akadályversenyre nevezhetnek, mely során végigjárhatják és megismerhetik azokat a pécsi heylszíneket, amelyeken Kodály is járt élete során. Ugyanezen a napon a Csorba Győző Megyei Könyvtárban október végéig látogatható dokumentum-kiállítás nyílik, bemutatva a zeneszerző kapcsolatát Pécs városával és az irodalommal. 30-án a Székesegyházat tölti be Kodály zenéje – a Missa Brevis hangzik fel a Palestrina Kórus előadásában, 11 órától.

A valódi maraton október 1-jén következik, amikor Kodály művei, népdalgyűjtései vagy éppen világhírű pedagógiai módszerei által reggel kilenctől este tízig folyamatosan jelen lesz a város valamely pontján, s akár több helyszínen egyszerre. Az általános iskolák és zeneiskolák bemutató órái, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának nyitott kurzusai, a város utcáin-terein hallható kóruskoncertek, a Magyar Rádió ezen a napon Pécsről közvetíttett "Ki nyer ma?" adása, a Pannon Filharmonikusok színházi hangversenye, valamint esti rádióműsor idézi fel Kodály emlékét. Az események csúcspontját jelenti "A város énekel" című program, mely során déli tizenkettőkor minden pécsi általános és középiskola diákjai egyszerre éneklik ugyanazt a négy népdalt Kodály gyűjtéséből. Hasonlóan nagyszabású kezdeményezésként a sétatéri Kodály-szobornál tartott megemlékezés zárásakor a "Forr a világ" csendül fel, több száz résztvevő előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.