Klasszikus

Kodály-maraton a zene világnapján

2007.09.30. 00:00
Ajánlom
Pécs valóban "maratoni" rendezvénysorozattal tiszteleg Kodály Zoltán előtt a jubileumi év alkalmából, a Pécsi Kulturális Központ szervezésében. A szeptember 29. és október 1. között tucatnyi helyszínen és időpontban zajló programok célja, hogy felhívják a figyelmet a zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató munkásságára, széles körben megmozdítsák az ifjúságot, és bemutassák Pécs városának szerepét Kodály életében.

A Kodály-maraton felvezetéseként, 29-én a pécsi diákok játékos akadályversenyre nevezhetnek, mely során végigjárhatják és megismerhetik azokat a pécsi heylszíneket, amelyeken Kodály is járt élete során. Ugyanezen a napon a Csorba Győző Megyei Könyvtárban október végéig látogatható dokumentum-kiállítás nyílik, bemutatva a zeneszerző kapcsolatát Pécs városával és az irodalommal. 30-án a Székesegyházat tölti be Kodály zenéje – a Missa Brevis hangzik fel a Palestrina Kórus előadásában, 11 órától.

A valódi maraton október 1-jén következik, amikor Kodály művei, népdalgyűjtései vagy éppen világhírű pedagógiai módszerei által reggel kilenctől este tízig folyamatosan jelen lesz a város valamely pontján, s akár több helyszínen egyszerre. Az általános iskolák és zeneiskolák bemutató órái, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának nyitott kurzusai, a város utcáin-terein hallható kóruskoncertek, a Magyar Rádió ezen a napon Pécsről közvetíttett "Ki nyer ma?" adása, a Pannon Filharmonikusok színházi hangversenye, valamint esti rádióműsor idézi fel Kodály emlékét. Az események csúcspontját jelenti "A város énekel" című program, mely során déli tizenkettőkor minden pécsi általános és középiskola diákjai egyszerre éneklik ugyanazt a négy népdalt Kodály gyűjtéséből. Hasonlóan nagyszabású kezdeményezésként a sétatéri Kodály-szobornál tartott megemlékezés zárásakor a "Forr a világ" csendül fel, több száz résztvevő előadásában.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.