Klasszikus

Kodály országa Kecskeméten

2011.07.12. 12:46
Ajánlom
Júliusban rendezik meg a 26. Nemzetközi Kodály Szemináriumot és a Kodály Fesztivált is, mely során hazai és külföldi művészek előadásai és pedagógiai kurzusok színesítik a város életét.

"Az 1970-ben indult Kodály Szemináriumot és a hozzá kapcsolódó hangversenyeket több céllal rendezzük meg. Egyrészt a kecskeméti nyári zenei élet elősegítéséért, másrészt a fiatal magyar szerzők műveinek előadásáért. Minden évben foglalkozunk a népzenével is és igyekszünk sokféle műfajban koncerteket kínálni: idén nagy- és kamarazenekari koncertekre, kórushangversenyekre, zongora esetekre kerül sor" - mondta Dr. Nemes László Norbert, a rendezvények szakmai oldalát segítő intézmény, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója. A hangversenyek sora 1978-ban bővült sorozattá és 1986 óta viseli a Fesztivál nevet. Az idén július 18. és 31. között rendezett Kodály Művészeti Fesztivált az Új Liszt Ferenc Kamarakórus koncertje nyitja, mely koncertet a tavaly elhunyt Vajda Cecília emlékének ajánlanak. Július 20-án ad hangversenyt Kirsi Tiihonen finn szopránénekes, aki elsősorban Wagner-előadóként ismert, de Kecskemétre szólóesttel érkezik, Sibelius-, Liszt- és Richard Strauss-dalokkal. Július 25-én a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertezik Vásáry Tamás vezényletével. A zenekar létrehozója Farkas Gábor, az Európa-díjas Európa Jövője Egyesület alapítója a zenekar 2006-os és 2007-es évi teljesítményére hívta fel a figyelmet. "Vásáry Tamás - aki egykor maga is Kodály asszisztense volt - a gyakorlás két hete alatt zenekarrá kovácsolta össze a világ minden tájáról érkező zenészeket. A második évben már turnéra indulhattunk, amit Brüsszelben zártunk, de sajnos a kezdeti kecskeméti támogatás elakadása miatt abba kellet hagynunk egy időre a projektet. Később a zongorista-karmester szülővárosa, Debrecen segítette tovább a zenekart és a jövőben a két város összefogásával szeretnénk továbbvinni ezt a kezdeményezést" - mondta Farkas Gábor.

Folytatva a koncertek sorát, július 26-án Keren Hanan ad zongoraestet, 28-án pedig az opera szerelmeseinek kedveznek a Gruppo Amarcord Modenai Operatársulat Kétfilléres opera című előadásával. A hangversenyek sorát 31-én a Gerhát László vezényelte Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere a támogatási összegekről is beszélt, hiszen számos szponzor mellett a város 7 millió forinttal és további 1,5 milliós összegű ösztöndíjjal segíti a rendezvényt. E mellett a helyszínek gazdagságát emelte ki, hiszen a hangversenyeket Kecskemét város legismertebb műemlék épületeiben, többek között a Piarista és Evangélikus templomban, a Református Újkollégiumban rendezik meg. Kecskemét város főterének hangulatos része a fiatalok körében kedvelt Romkert, ahol a Brass in the Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba a mesék birodalmába vezeti be ifjú hallgatóit. A Fesztiválhoz kiállítások is csatlakoznak. Július 18-án nyílik a Kulturális Központban a Gregor József Emlékkiállítás és a Kodály Intézetben Angelo Minuti olasz szobrászművész tárlata is. Július 25-től Brian Johnston Romániában élő kanadai zenetanár és karnagy Romániai reflexiók című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. 

A 26. Nemzetközi Kodály Szemináriumra idén öt terület képviselőit várják: óvodapedagógusokat, általános iskola alsó tagozatán tanítókat, középfokon oktatókat, gyermekkar vezetőket és egyetemi szintű szolfézs-zeneelmélet tanárokat. Hangszeres kurzust is terveztek, de a cselló és hegedű mesterkurzusokra nem jelentkeztek elegen, ennek ellenére a jövőben is meg fogják hirdetni ezeket a képzéseket is. "A több mint 150 főnyi résztvevő jelentős része Kínából és Észak-Amerikából érkezik, hiszen a hazai pedagógusoknak az év többi részében kínálunk színvonalas és sokrétű képzést" - mondta Dr. Nemes László Norbert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.