Klasszikus

Kodály-programok Kecskeméten

2007.04.08. 00:00
Ajánlom
Kodály Zoltán, a világhírű magyar zeneszerző és zenetudós születésének 125. évfordulójára színvonalas, gazdag programmal készül a város, ahol nemcsak magyar, hanem külföldi vendégművészek is fellépnek.

Július 16. és augusztus 3. között rendezik meg a Kodály Művészeti Fesztivált, mely az egyik legkiemelkedőbb eseménye a programsorozatnak. A fesztivál nyitónapján mutatják be a Magyar Nemzeti Bank ezüst emlékérmét, amelyet kifejezetten a Kodály-jubileum alkalmából adnak ki. A fesztivál fellépői között ott találjuk a Kodály Vonósnégyest, Erdei Mártát, valamint lengyel és svéd vendégmuzsikusokat. A 2006-ban alakult, több ország fiatal zenészeiből verbuvált 90 tagú Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar július 20. és augusztus 10. között több helyszínen lép fel. Az együttest idén is az egykori Kodály-növendék, Vásáry Tamás dirigálja. AKodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar Kecskemét főterén augusztus 3-án játszik, a Kodály Fesztivál záró koncertjén.

A XXI. Kecskeméti Népzenei Találkozót szeptember 20. és 23. között, az Ének-zenei Iskolák Országos Találkozóját október 26. és 28. között rendezik. December 10. és 17. között Kodály születésnapja köré csoportosulnak a rendezvények. Kóruskoncertek keretében felcsendül majd Kodály összes gyermekkari műve, az iskolákban a hét folyamán Kodályt a diákok számára új megközelítésben, érthetőbb, "gyermek-közelibb" oldalairól mutatja be a város. A hét záróeseménye a "Serkenj fel, kegyes nép!" című Kárpát-medencei Kodály-vetélkedő döntője lesz, december 17-én.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.