Klasszikus

Kodály Svájcban

2007.10.25. 00:00
Ajánlom
Igazi különlegességnek számított Genfben Perényi Miklós, Perényi Benjamin és a helyi Studio Kodály kamarazenekarának október 13-i hangversenye. A zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából erre az estére Breuer János Kodály Zoltán című könyve is megjelent francia nyelven, Galánthay-Marti Borbála fordításában.

Az esemény fényét emelte Gilbert De Greeve, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke, valamint Philippe Dinkel, a genfi Zeneművészeti Főiskola igazgatójának ünnepi megemlékezése.

Kodály szerint "csakis művészi érték való a gyermekeknek!". A koncert, valamint a rá való felkészülés méltó volt erre a kihívásra. Gouel-Erdélyi Klára, a Studio Kodály Zeneiskola igazgatója szakmailag hatalmas kockázatot vállalt, amikor arra kérte Perényi Miklóst, hogy segítsen be a lelkes, ám amatőr növendékzenekar munkájába. Végül azonban a különböző kultúrák, beszélt és zenei nyelvek egymásra találtak a közös felkészülés során, s a genfi zeneiskolás csapat Kodály Magyar rondóját önmagát meghaladó, a legkényesebb igénynek is megfelelő művészi színvonalon adta elő.

A gordonkaművész szólóban Bach G-dúr szvitjét és Kodály Szólószonátáját játszotta, Kodály Epigrammáiban és Kodály-Bach d-moll prelúdium és fúgájában pedig fia, a tehetséges ifjú zongorista, Perényi Benjamin volt a partnere. Ő tizenöt éves, csupán kettővel kevesebb, mint az apja volt, amikor a műsor zárószámaként elhangzó Szólószonátát tanulta első kézből, a zeneszerzőtől. Perceken átívelő zenei gondolatok, az elsőtől az utolsó pillanatig gondozott hangok, feszültség és líra élettel teli szimbiózisa és nem utolsó sorban hazai áthallások a magyar fülek számára egy nemzetközi városban: a közönség állva ünnepelte a ráadásként játszott C-dúr szvit néhány tételét.

"Zeneértővé... csak aktív zenei tevékenység tehet, puszta zenehallgatás magában nem elég." – írja másutt Kodály. De tegyük hozzá: egy ilyen hangverseny azért erősen rásegít.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.