Klasszikus

Kodály Svájcban

2007.10.25. 00:00
Ajánlom
Igazi különlegességnek számított Genfben Perényi Miklós, Perényi Benjamin és a helyi Studio Kodály kamarazenekarának október 13-i hangversenye. A zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából erre az estére Breuer János Kodály Zoltán című könyve is megjelent francia nyelven, Galánthay-Marti Borbála fordításában.

Az esemény fényét emelte Gilbert De Greeve, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke, valamint Philippe Dinkel, a genfi Zeneművészeti Főiskola igazgatójának ünnepi megemlékezése.

Kodály szerint "csakis művészi érték való a gyermekeknek!". A koncert, valamint a rá való felkészülés méltó volt erre a kihívásra. Gouel-Erdélyi Klára, a Studio Kodály Zeneiskola igazgatója szakmailag hatalmas kockázatot vállalt, amikor arra kérte Perényi Miklóst, hogy segítsen be a lelkes, ám amatőr növendékzenekar munkájába. Végül azonban a különböző kultúrák, beszélt és zenei nyelvek egymásra találtak a közös felkészülés során, s a genfi zeneiskolás csapat Kodály Magyar rondóját önmagát meghaladó, a legkényesebb igénynek is megfelelő művészi színvonalon adta elő.

A gordonkaművész szólóban Bach G-dúr szvitjét és Kodály Szólószonátáját játszotta, Kodály Epigrammáiban és Kodály-Bach d-moll prelúdium és fúgájában pedig fia, a tehetséges ifjú zongorista, Perényi Benjamin volt a partnere. Ő tizenöt éves, csupán kettővel kevesebb, mint az apja volt, amikor a műsor zárószámaként elhangzó Szólószonátát tanulta első kézből, a zeneszerzőtől. Perceken átívelő zenei gondolatok, az elsőtől az utolsó pillanatig gondozott hangok, feszültség és líra élettel teli szimbiózisa és nem utolsó sorban hazai áthallások a magyar fülek számára egy nemzetközi városban: a közönség állva ünnepelte a ráadásként játszott C-dúr szvit néhány tételét.

"Zeneértővé... csak aktív zenei tevékenység tehet, puszta zenehallgatás magában nem elég." – írja másutt Kodály. De tegyük hozzá: egy ilyen hangverseny azért erősen rásegít.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.