Klasszikus

Kodály születésnapján nyílik a pécsi Kodály Központ

2010.12.15. 13:30
Ajánlom
Hivatalosan is átadják csütörtökön a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot.

Az ünnepségen részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök és Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye is. Az ünnepélyes szalagátvágásra este hat órakor kerül sor, amit gálaműsor követ. Ezen eozinból készült különleges EKF-láncot kapnak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallin képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak. A Kodály Zoltán születésnapjára is szervezett gálaműsor keretében Bach-, Liszt- és Kodály-művek is felcsendülnek a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével.

Ahogy arról a Fidelio videót is készített, Maxim Vengerov hegedűművész és Ránki Dezső zongoraművész is kiemelkedően jónak nevezte a terem akusztikáját a múlt héten tartott nyilvános koncerten. Dán akusztikusok és Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója is hasonló véleményt fogalmazott meg. Az igazgató arról is beszélt, hogy a központtal Pécs felkerülhet Európa zenei térképére. "A városnak a magas minőségű szimfonikus zenekara mellett már egy világszínvonalú hangversenyterme is van, ahol a világ zenei élvonala is felléphet. Az, hogy neves előadók, világsztárok milyen gyakran fordulnak meg itt, mostantól csak pénzkérdés" - fogalmazott. Hozzátette: az előadó-művészetnek nincs is olyan szegmense, melyet a központ ne tudna kiszolgálni, stúdiórendszerével pedig csúcsminőségű hangfelvételek készíthetők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.