Klasszikus

Kodály választotta ki az összes munkatársat…

2003.11.07. 00:00
Ajánlom
Ötven esztendős a Zenetudományi Intézet Voltak és lesznek időszakok, amikor a népzene mindenkit érdekel - divatos. Ma más időket élünk. Ebben a csendes korszakban különösen fontos, hogy megünnepelje születésnapját az MTA Zenetudományi Intézete.

Felföldy László igazgató-helyettessel készített emlékezik az intézet hagyományaira.

- A Zenetudományi Intézet fennállásának 50. évfordulóját ünnepli, egy kétnapos tudományos üléssel. Mi tette szükségessé, hogy egy ilyen intézet alakuljon a Magyar Tudományos Akadémia keretein belül a legvadabb időkben, az '50-es években?

- Az alapgondolat Bartóktól származik, aki az 1930-as években, többször több helyen nemzetközi és hazai szinten is felvetette, egy kelet-európai népzenei kutatóintézet létrehozásának a szükségességét. Ez a gondolat úgy valósult meg, hogy 1949-ben, a korabeli Vallás és Közoktatási Minisztérium és az Akadémia összefogásával egy szerkesztőbizottság jött létre, és 1953-ban ezt a szerkesztőbizottságot, Kodály javaslatára intézetté alakították. Így alakult meg a Népzenekutató Csoport, amelynek feladata alapjában a Magyar Népzene Tára szerkesztése, és egyben ennek a kutatásnak, a kelet-európai összehasonlító népzenekutatásnak a végzése és kiadása volt.

- Kodály válogatta ki a munkatársakat?

- Igen, minden munkatársat Kodály válogatott ki, és azután is az ő köréből kikerülő emberek kerültek oda. Említhetem a tanítványok közül Olsvay Imrét, Vikár Lászlót, Sárosi Bálintot, és azután már az ő tanítványait.

- A Zenetudományi Intézet, az az '50-es években jó búvóhely is volt. Olyan embereknek, akik egyébként nem érvényesülhettek politikai vagy más nézeteik miatt, de a Zenetudományi Intézetben világra szóló munkákat csináltak. Rajeczki Benjáminra gondolok, többek között, aki ott fejtette meg a gregoriánt.

- Rajeczki Benjámin egy időben igazgatója volt az intézetnek. Kodály halála után 1967-től 1969-ig. A Népzenekutató Csoport egyfajta azilum volt, egy politikai azilum. A Népzenekutató Csoport nemzetközileg is a népzenei rendezőmunkának az egyik nagyon fontos műhelye, és a nemzetközi munka meghatározója.

- Nem beszélt még a saját szűkebb szakterületéről, a kutatási területéről, a néptáncról. Az is idetartozik.

- Igen, 1965-ben határozta el Kodály, hogy a néptánc kutatást beemeli a népzenekutatás területére, mert felfedezte, hogy Martin György, Pesovár Ernő, és a korabeli néptánc kutatók a tánczenekutatás zene és tánc összefüggésében olyan eredményeket produkáltak, amelyek nagyon fontosak a népzenekutatás szempontjából. Attól kezdve a néptánc kutatás akadémiai berkekben folyt tovább mind a mai napig, hasonló módszerekkel, hasonló elvekkel, mint a népzenekutatás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.