Klasszikus

Kodály választotta ki az összes munkatársat…

2003.11.07. 00:00
Ajánlom
Ötven esztendős a Zenetudományi Intézet Voltak és lesznek időszakok, amikor a népzene mindenkit érdekel - divatos. Ma más időket élünk. Ebben a csendes korszakban különösen fontos, hogy megünnepelje születésnapját az MTA Zenetudományi Intézete.

Felföldy László igazgató-helyettessel készített emlékezik az intézet hagyományaira.

- A Zenetudományi Intézet fennállásának 50. évfordulóját ünnepli, egy kétnapos tudományos üléssel. Mi tette szükségessé, hogy egy ilyen intézet alakuljon a Magyar Tudományos Akadémia keretein belül a legvadabb időkben, az '50-es években?

- Az alapgondolat Bartóktól származik, aki az 1930-as években, többször több helyen nemzetközi és hazai szinten is felvetette, egy kelet-európai népzenei kutatóintézet létrehozásának a szükségességét. Ez a gondolat úgy valósult meg, hogy 1949-ben, a korabeli Vallás és Közoktatási Minisztérium és az Akadémia összefogásával egy szerkesztőbizottság jött létre, és 1953-ban ezt a szerkesztőbizottságot, Kodály javaslatára intézetté alakították. Így alakult meg a Népzenekutató Csoport, amelynek feladata alapjában a Magyar Népzene Tára szerkesztése, és egyben ennek a kutatásnak, a kelet-európai összehasonlító népzenekutatásnak a végzése és kiadása volt.

- Kodály válogatta ki a munkatársakat?

- Igen, minden munkatársat Kodály válogatott ki, és azután is az ő köréből kikerülő emberek kerültek oda. Említhetem a tanítványok közül Olsvay Imrét, Vikár Lászlót, Sárosi Bálintot, és azután már az ő tanítványait.

- A Zenetudományi Intézet, az az '50-es években jó búvóhely is volt. Olyan embereknek, akik egyébként nem érvényesülhettek politikai vagy más nézeteik miatt, de a Zenetudományi Intézetben világra szóló munkákat csináltak. Rajeczki Benjáminra gondolok, többek között, aki ott fejtette meg a gregoriánt.

- Rajeczki Benjámin egy időben igazgatója volt az intézetnek. Kodály halála után 1967-től 1969-ig. A Népzenekutató Csoport egyfajta azilum volt, egy politikai azilum. A Népzenekutató Csoport nemzetközileg is a népzenei rendezőmunkának az egyik nagyon fontos műhelye, és a nemzetközi munka meghatározója.

- Nem beszélt még a saját szűkebb szakterületéről, a kutatási területéről, a néptáncról. Az is idetartozik.

- Igen, 1965-ben határozta el Kodály, hogy a néptánc kutatást beemeli a népzenekutatás területére, mert felfedezte, hogy Martin György, Pesovár Ernő, és a korabeli néptánc kutatók a tánczenekutatás zene és tánc összefüggésében olyan eredményeket produkáltak, amelyek nagyon fontosak a népzenekutatás szempontjából. Attól kezdve a néptánc kutatás akadémiai berkekben folyt tovább mind a mai napig, hasonló módszerekkel, hasonló elvekkel, mint a népzenekutatás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.