Klasszikus

Kodály választotta ki az összes munkatársat…

2003.11.07. 00:00
Ajánlom
Ötven esztendős a Zenetudományi Intézet Voltak és lesznek időszakok, amikor a népzene mindenkit érdekel - divatos. Ma más időket élünk. Ebben a csendes korszakban különösen fontos, hogy megünnepelje születésnapját az MTA Zenetudományi Intézete.

Felföldy László igazgató-helyettessel készített emlékezik az intézet hagyományaira.

- A Zenetudományi Intézet fennállásának 50. évfordulóját ünnepli, egy kétnapos tudományos üléssel. Mi tette szükségessé, hogy egy ilyen intézet alakuljon a Magyar Tudományos Akadémia keretein belül a legvadabb időkben, az '50-es években?

- Az alapgondolat Bartóktól származik, aki az 1930-as években, többször több helyen nemzetközi és hazai szinten is felvetette, egy kelet-európai népzenei kutatóintézet létrehozásának a szükségességét. Ez a gondolat úgy valósult meg, hogy 1949-ben, a korabeli Vallás és Közoktatási Minisztérium és az Akadémia összefogásával egy szerkesztőbizottság jött létre, és 1953-ban ezt a szerkesztőbizottságot, Kodály javaslatára intézetté alakították. Így alakult meg a Népzenekutató Csoport, amelynek feladata alapjában a Magyar Népzene Tára szerkesztése, és egyben ennek a kutatásnak, a kelet-európai összehasonlító népzenekutatásnak a végzése és kiadása volt.

- Kodály válogatta ki a munkatársakat?

- Igen, minden munkatársat Kodály válogatott ki, és azután is az ő köréből kikerülő emberek kerültek oda. Említhetem a tanítványok közül Olsvay Imrét, Vikár Lászlót, Sárosi Bálintot, és azután már az ő tanítványait.

- A Zenetudományi Intézet, az az '50-es években jó búvóhely is volt. Olyan embereknek, akik egyébként nem érvényesülhettek politikai vagy más nézeteik miatt, de a Zenetudományi Intézetben világra szóló munkákat csináltak. Rajeczki Benjáminra gondolok, többek között, aki ott fejtette meg a gregoriánt.

- Rajeczki Benjámin egy időben igazgatója volt az intézetnek. Kodály halála után 1967-től 1969-ig. A Népzenekutató Csoport egyfajta azilum volt, egy politikai azilum. A Népzenekutató Csoport nemzetközileg is a népzenei rendezőmunkának az egyik nagyon fontos műhelye, és a nemzetközi munka meghatározója.

- Nem beszélt még a saját szűkebb szakterületéről, a kutatási területéről, a néptáncról. Az is idetartozik.

- Igen, 1965-ben határozta el Kodály, hogy a néptánc kutatást beemeli a népzenekutatás területére, mert felfedezte, hogy Martin György, Pesovár Ernő, és a korabeli néptánc kutatók a tánczenekutatás zene és tánc összefüggésében olyan eredményeket produkáltak, amelyek nagyon fontosak a népzenekutatás szempontjából. Attól kezdve a néptánc kutatás akadémiai berkekben folyt tovább mind a mai napig, hasonló módszerekkel, hasonló elvekkel, mint a népzenekutatás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.