Klasszikus

Kodály, Wagner, Verdi és a Salzburgi Ünnepi Játékok a Bartókon

2007.07.18. 00:00
Ajánlom
A Bartók Rádió augusztusban is széles műsorkínálattal várja a rádióhallgatókat. Íme egy kis ízelítő.

Kodály Zoltán
A Magyar népzene 11 füzetében megjelentetett hatvankét dal 1971-ben hangzott el hangversenysorozat formájában a Magyar Rádióban, neves magyar énekesek előadásában, Lázár Eszter szerkesztésében. Az idei Kodály évben, augusztus 13. és 20. között megismétlik a négy koncertet.

Hangversenyek itthonról
Az augusztus első napjaiban zajló Tiszadobi Zongorafesztivál koncertjeit, Hauser Adrienne és Bogányi Gergely, Csalog Gábor és Kemenes András, Borbély László, Nikolai Lugansky, valamint Kocsis Zoltán zongoraestjét augusztus 15. és 19. között közvetíti a Bartók Rádió.

Hangversenyek és operák külföldről
Augusztus 1-én fejeződik be Bayreuthban Az istenek alkonya előadásával Wagner tetralógiája, Christian Thielemann vezetésével. Augusztus 2-án a Parsifal előadását Fischer Ádám dirigálja. A 2007-es Salzburgi Ünnepi Játékokról négy hangverseny csendül fel augusztusban a Bartók hullámhosszán; 9-én Bertrand de Billy vezényel a Bécsi Rádiózenekar és a Staatsoper Férfikara élén különleges műsort, Beethoveen Egmont kísérőzenéjét és Brahms Rinaldo kantátáját, 10-én pénteken Valerij Gergijev irányításával Berlioz-opera, a Benvenuto Cellini szólal meg, 12-én vasárnap délelőtt a Mozart-házban Anna Netrebko és Andreas Scholl énekel a Velencei Barokk Zenekarral Pergolesi műveket, 26-án vasárnap délelőtt a Nyugat-Keleti Divan Zenekarát vezényli Daniel Barenboim a Salzburgi Festspielhausban.

A Luzerni Zenei Fesztiválról a Bartók Rádió augusztus 13-án a Mahler Kamarazenekar estjét, 27-én a Bajor Rádiózenekar koncertjét, 31-én a Berlini Filharmonikus Zenekar hangversenyét közvetíti. A Rigai Egyházzenei Fesztiválról augusztus 14-én Verdi Requiemje hangzik el, a Lett Nemzeti Szimfonikusok és a Lett Állami Énekkar élén Pier Giorgio Morandi.

Folytatódnak a londoni Promenád koncertek is augusztusban: 24-én pénteken Bruckner VIII. szimfóniáját vezényli Bernard Haitink, 28-án kedden orosz műsort dirigál Valerij Gergijev, 29-én és 30-án Mariss Jansons áll a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara élén a Royal Albert Hallban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.