Klasszikus

Kodály Zoltán Emlékdíj Baross Gábor karnagynak

2007.03.27. 00:00
Ajánlom
Kodály Zoltán Emlékdíjat kapott Baross Gábor, az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar vezető karnagya.

A Magyar Művészetért Díj kuratóriuma Kodály Zoltán Emlékdíjat adományozott Baross Gábornak, az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar vezető karnagyának Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művésznek Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulóján. Kodály Zoltán - az ELTE volt diákja, később díszpolgára - elméleti és gyakorlati tevékenysége méltán vívott ki számára előkelő helyet Magyarország és az egész világ zenetörténetében.

Baross Gábor 1930-ban, Budapesten született. 1948-ban beiratkozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karára, mellette zenei tanulmányait részben a budapesti konzervatóriumban, részben magánúton végezte. 1953-tól 1964-ig a Magyar Állami Népiegyüttesnél előbb korrepetitor, majd karmester, később a zenekar művészeti vezetőjeként dolgozott. 1948-ban megalapította a Bartók Béla Énekkart, majd 1957-ben az Egyetemi Koncertzenekart. Mindkét együttest megalakulása óta ő vezeti.

Baross Gábor nagy figyelmet szentel a XX. századi zenének: számos magyar és külföldi kompozició ősbemutatóját vezényelte. Zeneszerzőként jelentősek a Magyar Rádió és Televízió számára készített népdalfeldolgozásai. 1971-ben elnyerte a Liszt Ferenc díjat, 1980-ban az érdemes művész, 2005-ben a kiváló művész címet. 2003 óta a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.